ACTUALITATE 5 noiembrie 2017

5 sfaturi de la doctorul pediatru Ioana Georgescu

de Covasna Media | 55018 vizualizări

Unul dintre cei mai iubiți medici din județul Covasna ne readuce aminte cinci idei care vin în sprijinul unei vieți echilibrate

Experiența în domeniul medicinei, de peste o jumătate de secol, nu este cel mai important argument care o recomandă pe dr. Ioana Georgescu să ne vorbească despre o viață echilibrată, cât mai ales exemplul propriu.

La cei 80 de ani ai săi, doctorița încă lucrează la micul său cabinet zi de zi. Deși se deplasează ceva mai greu, auzul și gândirea îi sunt la fel de agile ca în tinerețe, iar oamenii nu contenesc să o caute pentru sfaturi de sănătate, dar și de viață, din zi și până în noapte.

În continuare vă aducem cinci dintre cele mai importante idei pe care dr. Ioana Georgescu ni le-a împărtășit prin intermediul unui interviu:

Alimentația este foarte importantă în creșterea sănătoasă a copilului

„În ziua de azi, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinții este să își hrănească normal copiii. (...). Ca să crească sănătoși, să rămână întregi la minte, cum sunt eu la 80 de ani împliniți, ar trebui să se hrănească cu mâncăruri naturale. Eu la vârsta asta cultiv ce am nevoie în grădina mea și mănânc ce pun eu acolo. (...) Dar când îi văd pe părinți că nu pun zahăr și nici sare în mâncarea copiilor și sugarilor, adică le dau orezul neîndulcit sau nesărat, îi întreb: cine mănâncă o mâncare fără gust? Ei se scuză că cei mici nu suportă. Fraților, copiii trebuie să mănânce sărat și îndulcit după gustul părinților. Nu cu asta îi omori pe copii, ci cu ce cumperi din supermarketuri, produse cu ambalajele cele mai ispititoare și cu gusturile cele mai ispititoare”, explică medicul care de peste 50 de ani se ocupă de sănătatea covăsnenilor.

Febra la copii, spaima părinților, trebuie combătută cu mijloace care nu dăunează

„Febra e un simptom. Avem mijloace să o combatem, de la cele medicamentoase, la cele fizice. Spre exemplu îi pui cartofi cruzi, tăiați felii pe tălpi. Important e să scazi febra. Toți au în casă medicamente și când a apărut o febră, intră imediat cu un antibiotic, care nu e antipiretic. Prima grijă pe care trebuie să o aibă un părinte când copilul are febră este să o scadă, iar acest lucru se poate cu Paracetamol sau Ibuprofen, într-o formă sau alta. N-ai reușit cu aia, îl împachetezi. Dacă nici așa nu merge, încerci cu tarhon, cartofi și așa mai departe. Trebuie să cauți mijloace care să nu îi dăuneze copilului, care să te ajute să scazi febra”, transmite dr. Georgescu.

Tehnologia trebuie folosită cu măsură în educarea copiilor

În ultimii ani, tehnologia a evoluat incredibil, însă acesta nu e un motiv să abuzăm de aceasta în educația copiilor, spune medicul cu peste 50 de ani experiență în pediatrie. „Copiii sunt toată ziua sunt îndobitociți de tehnică. În capcana asta cad părinții care le pun în mână telefoane copiilor de la cea mai fragedă vârstă ca să îi liniștească. Chiar la cabinet am văzut. E un lucru îngrozitor când vezi că în ziua de azi copiii nu mai sunt în stare să se concentreze un sfert de oră. În primul rând, e greșit să oferi tehnologia ca alternativă în a-i liniști pe cei mici. Este o tâmpenie. La început le oferă ei, iar apoi copiii vor recurge la șantaj și tot ce pot ca să obțină tot ce vor. (...) De când încep să miște hormonii în ei, copiilor li se pun la dispoziție, ca paiele pe foc, toate informațiile și cum sunt curioși din fire încearcă să cunoască tot ce văd cât mai repede”, explică medicul, subliniind că totul trebuie făcut cu măsură și la timpul său.

Părinții, profesorii și credința sunt vitale în procesul educației

„Profesorul meu, Alfred Rusescu – Dumnezeul să îl ierte!, m-a învățat în anul V de pediatrie, adică prin 1962 – 1963, următorul lucru: copilul cât e copil trebuie să știe întâi de frică pe Dumnezeu, al doilea pe taică-său, iar al treilea pe profesor. La vârsta când nu are putere discernământ are cel puțin trei frâne. Copiii de azi ce mai au? Că Dumnezeu nu există, că e absurd să mai crezi. Tații sunt prea preocupați de câștiguri cât mai mari, să poată să se laude că și-au făcut casă cu 30 de camere și folosește maxim trei. Pe profesori nu îi mai respectă. Dacă un profesor i-a făcut o observație și i-a dat una pe scăfârlie, taică-său vine a doua zi cu televiziunea. Deci copiii nu mai au nici o frână”, ne-a mai spus îngrijorată doctorița, subliniind că rolul educației este în primul rând acela de a-i învăța pe copii să fie oameni.

Înțelegerea, remediul multor probleme

Dar poate cel mai important sfat dintre toate, pe care doctorița a dorit să îl împărtășească lunii întregi, este: „Să dea Dumnezeu să gândească toată lumea creștinește. Este uimitor cum au ajuns oamenii să treacă pe lângă unul căzut și să nu se aplece, să creadă că e beat. Dar poate e în suferință. Așa ceva nu ar trebui să existe. Să ne aplecăm spre fiecare, că fiecare are ceva în sufletul lui. Dacă putem să îl ajutăm, să îl ajutăm. Asta aș zice-o la fiecare. Să ajutăm pe fiecare, nu să îi judecăm, nu să îi condamnăm, nu să-i omorâm cu neînțelegerea noastră. Mulți atâta au nevoie: ca cineva să poată să îi înțeleagă”, încheie medicul Ioana Georgescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.