5 motive pentru care merită să fii meseriaș
Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4605, din 26 aprilie - 2 mai 2024.
Astăzi, meseriașii buni, pe lângă faptul că sunt greu de găsit, sunt foarte respectați și remunerați ca atare. Însă chiar și așa, tot mai puțini tineri se îndreaptă spre școlile profesionale. Cum putem promova mai bine meseriile dacă nu prin exemplele bune pe care le avem în fața noastră? Am discutat cu Vrabie Kovács Zsolt sau, așa cum îl știe toată lumea, Csuri Bácsi, despre motivele pentru care o carieră într-o meserie merită toată atenția.
Csuri Bácsi este un meșter pasionat de crearea obiectelor unice, care îmbină tradiția cu inovația și care reflectă totodată identitatea și cultura specifică a locului. El ne-a povestit că, de-a lungul anilor, a realizat tot felul de lucrări, de la figurine și decorațiuni, la mobilier și alte obiecte practice. Munca sa este apreciată și căutată în comunitate și nu doar, iar mustăciosul Pista Bá, o figurină care întruchipează secuimea, inventată în urmă cu peste 10 ani, l-a făcut cunoscut dincolo de granițele țării.
Prin ceea ce face de zi cu zi, el își propune să inspire și să încurajeze tinerii și comunitatea în general să descopere meșteșugurile tradiționale, să aprecieze meseriile și oamenii care le practică. Nu în ultimul rând, el este o dovadă a faptului că dintr-o meserie se poate trăi bine. Iată câteva avantaje ale unei astfel de profesii.
-
Cerere mare pe piață
Mulți meșteri experimentați sunt în vârstă, iar asta înseamnă că este nevoie mai mult ca niciodată de tineri talentați care să continue tradiția. Csuri Bácsi spune că este nevoie ca tinerii să înțeleagă faptul că meseriile sunt o alegere demnă și valoroasă și că pot oferi satisfacție personală și profesională. În plus, cererea pe piața muncii este din ce în ce mai mare.
„Tinerii încă nu și-au dat seama care e treaba cu meseriile. Noi, cei cu experiență de viață un pic mai mare, înțelegem că cei mai buni meseriași încep să dispară. Sunt prea bătrâni, nu mai pot să lucreze și, astfel, treptat, dispar. De exemplu, eu nu găsesc un strungar în lemn care să fie bun. Am și acum un bătrânel de peste 80 de ani care mă ajută, dar nu e nimeni care să învețe de la el și într-o zi n-o să mai am cu cine lucra. Și acum cinci ani am spus că vreau să-mi dau fiul la o școală de meserii și nu m-am răzgândit. Văd câți bani trebuie să plătesc eu unui meseriaș care vine la mine. Tineretul crede probabil că meseriașul e un om cu un statut social inferior, dar nu este deloc așa. Am un grup cu care mergem să mâncăm în fiecare zi. Toți sunt ingineri. Meseriaș sunt doar eu și încă un băiat care e zidar. Suntem tot atât de respectați cum sunt și ceilalți. Nu suntem priviți diferit de cei din jur”, ne-a povestit el.
-
Venituri pe măsură
Csuri Bácsi spune că se bucură de un nivel de trai confortabil pentru el și familia lui. Cu o cerere atât de mare pe piață și cu tot mai puțini meseriași disponibili, cei implicați și harnici vor fi întotdeauna bine plătiți.
Multe meserii oferă perspective de carieră stabilă și bine plătite. De exemplu, electricienii, instalatorii sau mecanicii sunt solicitați în mod constant, iar un astfel de loc de muncă poate oferi oportunități de angajare pe termen lung și de creștere profesională.
„Eu și familia mea chiar trăim foarte bine din ceea ce fac cu mâna. Nici nu știu ce sunt de meserie, după diplomă. Am diplomă de contabilitate, dar nu m-a ajutat deloc. Am terminat și limbi străine. Nu sunt nici tâmplar, că nu am studii. În ungurește se spune «ezermester», adică un om bun la toate. Pot să cos, pot să fac haine, pot să lucrez cu piele, cu lemn, cu metal, cu plastic, orice. Toate cunoștințele mele sunt „furate”. Mergeam la tâmplari și discutam cu ei, iar între timp și învățăm. Meseriașii buni și implicați sunt prețioși și normal că te taxează. Iar dacă ar fi mai mulți, tot o să fie scump, pentru că prețurile nu scad niciodată, doar cresc”, a mai spus Vrabie Kovács Zsolt.
-
Lucrezi cu tehnologii noi
Noile tehnologii au adus un suflu nou și în acest domeniu. Csuri Bácsi a investit în echipamente moderne, cum ar fi router-ul CNC (Control Numeric Computerizat), un aparat care îi ușurează munca de prelucrare a lemnului. El spune că poate produce acum în câteva minute niște lucrări care în trecut i-ar fi luat zile întregi de muncă manuală.
Multe meserii au trecut la utilizarea uneltelor și echipamentelor digitale sau conectate la internet. Un exemplu sunt imprimantele 3D sunt, folosite în fabricație și prototipare.
„Chiar dacă meseriile se făceau cu mâna și cu uneltele, acum tehnologia te ajută foarte mult. Acum doi ani mi-am cumpărat un router CNC cu care tai lemnul. Niște copii din Ungaria fac practică la mine și le-am explicat că cei 30 de elefănței pe care i-am făcut, îi făceam în trecut în 4 zile, iar cu CNC-ul i-am tăiat în 15 minute. Îți scurtează foarte mult timpul de muncă și există tehnologii noi și pentru celelalte meserii. Deja și prețurile la aceste aparate și scule scad de la an la an. Sunt și foarte multe proiecte care pot fi accesate pentru meserii”, a mai spus Csuri Bácsi.
-
Ai acces la multe resurse
Datorită accesului tot mai mare la resurse și materiale prime, meseriașii au acum o paletă largă de opțiuni la dispoziție. Csuri Bácsi a observat acest lucru și la el în atelier, atunci când a trecut de la materialele mai puțin accesibile la opțiuni mai convenabile, care îi permit să-și exprime creativitatea fără limite.
„Acum resursele sunt mai multe și mai diverse. Când am început eu, lucram cu arțar, care era destul de greu de procurat și era și scump. Cu timpul, au început producătorii de cherestea să vină la mine și să-mi propună să lucrez cu ei. Acum am trecut pe tei și îmi place mai mult. Și toate celelalte produse pe care le folosesc se găsesc pe net. Știu că la început tinerii nu prea au bani să investească, dar trebuie să înceapă să facă produsele la o scară mică. În primul an, când nu am avut tehnologie, am făcut opt bucăți de figurine pe zi, iar acum fac 130, tot în 8 ore. Banii care veneau pe comenzi, îi investeam în materiale și în unelte. Eu am început toată aventura asta cu Pista Bá cu un fierăstrău pendular și o mașină de șlefuit. M-a ajutat și tata foarte mult și când aveam nevoie. Dar important e să pornești”, explică Vrabie Kovács Zsolt.
-
Rămâi activ și îți faci tu programul
Meseriile implică de obicei și mișcare, ceea ce poate fi motivant pentru tinerii care își doresc să fie activi pe parcursul zilei și să nu stea cu orele pe scaun, în fața unui ecran. În plus, libertatea de a-ți organiza ziua în funcție de propriile preferințe este un aspect apreciat de mulți meșteri.
„Dacă te faci meseriaș, nu prea o să știi ce zi a săptămânii e. Lucrezi când vrei și când poți tu. Contează să predai produsul, pentru că merge pe obraz. Pentru mine e important să fie predată lucrarea. Mai sunt cazuri când mai uit și eu, dar astea sunt excepții”, spune el.
Csuri Bácsi a mai adăugat că satisfacția de a livra un produs finit și feedback-ul pozitiv din partea clienților sunt motive care îl ajută să își practice meseria cu spor. În plus, observă cu bucurie că tinerii din comunitatea noastră încep să aprecieze meseriile, iar, cei care le practică, se concentrează din ce în ce mai mult pe aspecte importante cu ar fi marketingul, calitatea produselor și atenția la detalii.
Meseriile nu sunt pentru oricine, dar pentru cei muncitori și dornici să-și exprime creativitatea, o carieră în acest domeniu poate fi o alegere demnă de luat în calcul.