ACTUALITATE 28 mai 2010

48 de noi denumiri de străzi

de Covasna Media | 2774 vizualizări
Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri, cu voturile împotrivă ale consilierilor români, schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din municipiu Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri schimbarea denumirilor a 48 de străzi din municipiu, în timp ce strada 1 Decembrie 1918 ar urma să fie împărţită în scurt timp în trei porţiuni – una cu denumirea poetului naţional Mihai Eminescu, alta cu denumirea poetului maghiar Petofi Sandor, în timp ce o parte ar păstra actualul nume de 1 Decembrie 1918. Toată „distracţia“ implică schimbarea actelor de identitate pentru aproximativ 9.000 de locuitori.

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri, cu voturile împotrivă ale consilierilor români, schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din municipiu

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri schimbarea denumirilor a 48 de străzi din municipiu, în timp ce strada 1 Decembrie 1918 ar urma să fie împărţită în scurt timp în trei porţiuni – una cu denumirea poetului naţional Mihai Eminescu, alta cu denumirea poetului maghiar Petofi Sandor, în timp ce o parte ar păstra actualul nume de 1 Decembrie 1918. Toată „distracţia“ implică schimbarea actelor de identitate pentru aproximativ 9.000 de locuitori.

Simbolistică şi nereguli juridice

Inițiativa prezentată de primarul Antal Arpad a întâmpinat dezaprobarea consilierilor locali români, care au invocat atât nereguli de ordin juridic, cât și argumente legate de simbolistica denumirii străzii 1 Decembrie 1918, legată de Ziua Națională a țării.

Consilierul Mădălin Guruianu a atras astfel atenția că proiectul nu a primit avizul comisiei juridice, din considerentul că în trecut au mai existat inițiative de schimbare a denumirii străzii, care au fost atacate în instanță și intervine autoritatea lucrului judecat, sentințele fiind definitive. Totodată, consilierul Rodica Pârvan a afirmat că este o chestiune de decență să nu fie schimbată denumirea acestei străzi și inițiativa se dorește a fi o batjocurire a simbolului acestei zile. Ea a propus ca alte două străzi să primească denumirea de Petofi Sandor și Mihai Eminescu, dar propunerea a fost însă respinsă și proiectul în sine a fost votat cu patru voturi împotrivă – ale românilor, și restul favorabile ale UDMR și PCM.

Reprezentanta PCM Bereczky Kinga a încercat să fie spirituală și a propus chiar ca toată strada să fie denumită Petofi Sandor, pentru a nu mai exista discuții.

Primarul Antal Arpad a respins ambele variante și ele nu au primit nici votul majorității consilierilor, și a subliniat că, în ciuda lipsei avizului Comisiei, care este consultativ, și a sentințelor definitive, proiectul poate fi votat așa cum este. De asemenea, el a spus că varianta propusă în proiect este una echilibrată.

„În țara în care trăim, orice e posibil. Se poate să nu intre în vigoare, dar mă întreb unde este autonomia locală, ce păzim aici dacă nu putem decide cum să se numească o stradă din oraș. Ţelul nostru nu este de a schimba numele de 1 Decembrie 1918, ci să fie și strada Petofi Sandor și Mihai Eminescu”, a spus primarul Antal Arpad.

Noi denumiri de străzi

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali au aprobat, tot cu votul împotrivă al consilierilor români, schimbarea denumirilor sau atribuirea de nume la 48 de străzi din municipiu.

Consilierii români au ridicat întrebări de genul care vor fi costurile pentru aceste modificări și din ce fonduri vor fi suportate, sau dacă se respectă procentul de 25% ­ 75% atât de invocat de politicienii maghiari și altele.

Primarul Antal Arpad spune că oamenii care vor trebui să-și schimbe actele de identitate nu vor plăti la Primărie taxele aferente, și este vorba de fapt de niște costuri neîncasate, nu de fonduri alocate, iar în privința procentului, edilul spune că de fapt nu s-ar fi atins încă procentul de 75% din denumiri în maghiară.

Consilierii români au taxat și faptul că rapoartele la proiectul privind schimbarea denumirilor de străzi au fost întocmite în mod amatorist, cu numeroase greșeli de legislație care au fost semnalate și în Comisia Juridică, de unde a primit aviz de nelegalitate. Majoritatea noilor denumiri evocă personalități maghiare.

Denumirea veche - Denumirea nouă

1 Mai - Székely

Andrei Şaguna- Köpeczy Sebestyén József (Între Str. Kos Károly şi Str. Stadionului)

Avântului - George Coşbuc

Bulevardul Gen Grigore Bălan - Gál Sándor (pe porțiunea dintre Piața Europa şi Piața Széchenyi István)

Bulevardul Gen Grigore Bălan - Cezar Bolliac (pe porțiunea dintre Piața Europa şi strada Fabricii)

Căminului - Kiss János

Centralei - Bartha Árpád

Constructorilor - Câmpul Frumos (Szépmező)

Digului - Felszeg

Elevilor - Hosszú Zoltán

Energiei - Teller Ede

Fabricii - Szövögyár

Făcliei - Bora István

Fermei - Nagy Elek

Grădinarilor - Tuzson János

Gróf Mikó Imre - Potsa József (pe porțiunea dintre piața Sf. Gheorghe şi blocurile de pe strada Józef Bem)

Hărniciei - Czetz János

Horea, Cloşca şi Crişan - Attila

Înfundată - Aurel Vlaicu

Lalelei - Nicolae Colan

Lázár Mihály - Bethlen Gábor

Livezii - Rét

Mică - Rákóczi Ferenc

Muncitorilor - Márton Áron

Nicolae Iorga - Rákóczi Ferenc (pe porțiunea dintre P­ța Europa şi Str. Nicolae Colan)

Nouă - Înfundată (Zsák)

Presei - Tamási Áron

Prieteniei - Mihail Kogălniceanu

Recoltei - Iernii (Tél)

Sălciilor - Barabás Miklós

Sănătății - Kiss Manyi

Silozului - Tárház

Sporturilor – Ştrandului (pe porțiunea dintre strada 1 Decembrie 1918 şi strada Oltului)

Stadionului - Szász Károly (pe porțiunea dintre strada Bartók Béla şi Dózsa György)

Şoimului - Podețului

Tineretului - Bihari József

Umbrei - Árnyas

Vasile Goldiş - Dávid Ferenc (pe porțiunea dintre strada Înfrățirii şi pasarela situată deasupra străzii Spitalului)

Váradi Jozsef - Aschermann Vendrei Ferenc (pe porțiunea brațului său nordic situat între strada Váradi József şi strada Cânepei)

Viitorului - Baász Imre

Denumiri de străzi noi

Iosif Popoviciu - prima stradă paralelă cu strada Voican din strada Cerbului

Aurel Nistor - strada cuprinsă între str. Romulus Cioflec şi str. Iosif Popoviciu

Csiki László - strada cuprinsă între str. V. Goldiş şi str. Köpeczy S. József

Berde Mózes - prima stradă spre est din strada Dealului

Budai Domokos - prima stradă paralelă cu strada Nagy Elek din strada Jókai Mór

Calea Braşovului - DN 12 până la sfârşitul teritoriului administrativ al municipiului

Calea Vâlcele - DN 13 până la sfârşitul teritoriului administrativ al municipiului

Ana Sidon

Teme articol: străzi acte denumiri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 52

Adaugă comentariu
capcaunul, 2 iunie 2010
Stefan gresit. Acum nu era necesara o astfel de decizie,redenumirea strazilor mai putea astepta,ca sunt convins ca restul de 85% se puteau odihni si cu vechile denumiri. Poate face parte din schema citeste integral
Janos Iuhas, 1 iunie 2010
Ba se poate!
Stefan, 1 iunie 2010
Nu uitam dragi romani ca noi suntem minoritate in Sfantu Gheorghe, in Covasna si in Tinutul Secuiesc... In Sf.Gheorghe din localitate numai 15% e roman, trebuie sa acceptam asta. Schimbarea numerol de citeste integral
hita, 1 iunie 2010
Exita asa ceva ca buna intelegere? Mai cititi comentarile si alegeti pe cei cu care se poate face o buna intelegere.
Janos Iuhas, 1 iunie 2010
Hei, că nu toţi ungurii, Ilie Năstase! Şi e normal să fie denumiri ungureşte, au fost de sute de ani, dar nu era acuma momentu! Buna inţelegere mai bine!
Ilie Năstase, 1 iunie 2010
Bravo stimaţi maghiari..... si cei care comentează în neştire conflictele..... faza cu străzile e prostie şi grandomanie! Stimaţi unguri, vă simţiţi bine că aveţi denumiri ungureşti? Şi citeste integral
florin, 31 mai 2010
daca udmr-isti vor binele cetatenilor maghiari, de ce au marit impozitele cu 20% si sunt mai mari decat in Brasov, sau se aplica si aici teoria: "fiecare mulge electoratul sau" ? Vor binele citeste integral
MIHAI, 31 mai 2010
MIHAI care a scris al doilea,adica inaintea mea e un papagal al carui stramosi si rude isi fac si acum casele din balega amestecata cu paie,asta il doare asa de rau incat scrie in numele altora,l-a citeste integral
capcaunul, 31 mai 2010
Dar mai terminati cu tampeniile astea. Lasa-i sa puna cate denumiri de strada vor. MERGETI SA SCHIMBATI BULETINELE CU NOUA ADRESA,CAND VA EXPIRA SI GATA.Contractele cu cei de la utilitati se fac pe citeste integral
Damianov, 31 mai 2010
Buna ziua! Tot degeaba spun eu,sau alti...pt ca nimeni nu ne baga in seama...este o rusine pt tot ce se intampla cu denumirile starzilor...asa primar a fost ales...Doamne ajuta sa se reglementeze citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.