ACTUALITATE 15 iulie 2009

441 de firme înmatriculate, 393 radiate

de Covasna Media | 870 vizualizări
CCI Covasna opinează că impozitul forfetar ar fi cauzat suspendarea activităţii a peste 700 de firme

În primul semestru al acestui an, în judeţul Covansa au fost înmatriculate 441 de de firme, 271 dintre acestea aparţinând persoanelor fizice (PFA), iar 167 fiind SRL-uri, în vreme ce, în aceeaşi perioadă, au fost radiate 393 de companii, ceea ce reprezintă un procent de 89% din numărul celor nou înmatriculate. Potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, acest

CCI Covasna opinează că impozitul forfetar ar fi cauzat suspendarea activităţii a peste 700 de firme

În primul semestru al acestui an, în judeţul Covansa au fost înmatriculate 441 de de firme, 271 dintre acestea aparţinând persoanelor fizice (PFA), iar 167 fiind SRL-uri, în vreme ce, în aceeaşi perioadă, au fost radiate 393 de companii, ceea ce reprezintă un procent de 89% din numărul celor nou înmatriculate.

Potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, acest procent de 89% arată că „sporul numărului de întreprinzători noi este sensibil inferior dinamicii numărului de firme care îşi închid activitatea oficial, prin radiere”.

CCI arată că scăderea „poftei” pentru antreprenoriat se reflectă inclusiv în numărul de firme care şi-au suspendat activitatea în primul semestru al acestui an- 713 la număr, de aproape nouă ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Printre factorii răspunzători de aceste situaţii, CCI a identificat impozitul minim (impozitul forfetar), din moment ce 76% dintre suspendările de firme au avut loc în perioada mai- iunie 2009. „CCI Covasna estimează că numărul radierilor va continua să crească cât timp se menţine aplicarea Hotărârii de Guvern privind impozitul minim“, se arată în comunicatul CCI Covasna, semnat de preşedintele Camerei, Herman Rosner.

Judeţul Covasna, dominat de investiţii ungare

Referitor la înmatricularea firmelor cu participare de capital străin, în comunicatul CCI Covasna se arată că, în primul semestru al acestui an, au fost înmatriculate 29 firme, cu 43% mai puţine ca în perioada corespunzătoare a anului 2008, participarea străină în dolari fiind de 81.446, mai mică cu aproape 17.000 de dolari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 55% dintre firmele cu capital străin înmatriculate în această perioadă în judeţul Covasna sunt din Ungaria. Astfel, din statisticile CCI Covasna reiese că, din decembrie 1990 şi până în prezent, Ungaria domină investiţiile străine în Covasna - cu 421 de firme şi o participare în dolari de 29, 4 milioane, urmată fiind pe locul al doilea de Olanda, cu 15 firme şi 17,1 milioane dolari investiţie şi de Germania, pe al treilea loc, cu 90 de firme şi investiţii de 13, 2 milioane dolari.

Preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner, consideră că în această perioadă, marcată de criza financiară şi economică, se impune elaborarea unor strategii coerente pentru atragerea de investitori în judeţ, strategii ce ar trebui să aibă ca factori principali îmbunătăţirea infrastructurii, susţinerea începerii lucrărilor de realizare a aeroportului din Braşov şi dezvoltarea parteneriatelor publice private, care să fie în măsură să ofere condiţii atractive şi competitive în oferta de atragere de investiţii străine. În plus, se recomandă autorităţilor locale acordarea unei atenţii sporite către atragerea investitorilor din ţară.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ariel, 15 iulie 2009
Interesant ca toamna trecuta nu s-a mai uzitat celebra lozinca din 2004: "Sa traiti bine!" O fi fost o premonitie a caderii vertiginoase a economiei de acum? Sau parafrazand lozinca "Epocii de Aur" - citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.