ACTUALITATE 25 iunie 2010

407 euro pe un metru patrat de locuinţă ANL

de Covasna Media | 105 vizualizări
În Sfântu-Gheorghe se pot vinde 63 de apartamente pentru tineri Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a transmis Primăriei Sfântu Gheorghe o adresă prin care dă undă verde la vânzarea tuturor locuinţelor de tip ANL, la un preţ de 407 euro/mp pe suprafaţa desfăşurată. Dincolo de faptul că vânzarea locuinţelor ANL va crea pierderi autorităţilor locale care nu vor primi niciun ban deşi au investit teren şi utilităţi la construirea acestora, ANL este criticată şi pentru modul de

În Sfântu-Gheorghe se pot vinde 63 de apartamente pentru tineri

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a transmis Primăriei Sfântu Gheorghe o adresă prin care dă undă verde la vânzarea tuturor locuinţelor de tip ANL, la un preţ de 407 euro/mp pe suprafaţa desfăşurată.

Dincolo de faptul că vânzarea locuinţelor ANL va crea pierderi autorităţilor locale care nu vor primi niciun ban deşi au investit teren şi utilităţi la construirea acestora, ANL este criticată şi pentru modul de aplicare a preţului, acelaşi peste tot, fără a ţine seama de diferenţele geografice şi economice. Toate acestea l-au supărat pe primarul Antal Arpad, care crede că Agenţia nu dă dovadă de corectitudine în acest proces al vânzării locuinţelor construite pentru tineri.

„Noi dorim să sprijinim iniţiativa Guvernului de vânzare a locuinţelor ANL, având speranţa că prin aceasta se vor obţine fonduri pentru construirea unor noi locuinţe, însă nu mi se pare corect că nu s-a făcut o departajare pe zone, pe oraşe şi comune chiar… e greu de imaginat că cineva dintr-o comună din judeţul Ialomiţa - ca să nu spun Covasna, poate plăti la fel precum cei din Bucureşti sau Cluj. Poate că cineva se va gândi şi va încerca să administreze aceste preţuri, cu o marjă de plus sau minus”, a declarat primarul Antal.

Potrivit primarului, chiriaşii ANL care nu-şi permit să cumpere locuinţele în care locuiesc nu se află în pericol de a le pierde, aceştia putându-şi prelungi contractele, după primii cinci ani de chirie; singura diferenţă ar fi însă aceea că, dacă în primii cinci ani şi înainte de a împlini 35 de ani, chiriaşii plătesc o chirie de 67-70 de lei, odată cu trecerea acestor praguri chiria se măreşte la câteva sute de lei.

Subliniind că odată cu vânzarea locuinţelor Primăria pierde banii de chirie pe care-i încasa până acum, Antal Arpad a mai arătat că descentralizarea ar trebui să cuprindă inclusiv programul de locuinţe ANL, astfel încât banii din vânzarea acestora să rămână tot în administrarea autorităţilor locale, care să-i gestioneze spre construirea unor altor locuinţe.

„S-ar crea un fond la nivelul autorităţilor locale, iar la momentul vânzării apartamentelor, veniturile să vină în acest fond, care ar urma să fie folosit exclusiv pentru construirea de noi locuinţe. Cred că ar fi mult mai eficient aşa şi mult mai corect”, a punctat Antal Arpad.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, banii dobândiţi din vânzarea locuinţelor ANL vor fi reinvestiţi în noi construcţii de acest tip. Deoarece au investit la rândul lor bani în terenuri şi utilităţi, primăriile nu agreează varianta vânzării, care urmează să le lase fără sumele colectate de pe chiriile de la locuinţele ANL.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
ion, 28 iunie 2010
Da, nici nu se simte diferenta cand te gandesti ca nu prea ai posibiliatati prea mari. Asta nu e ajutor.
Janos Iuhas, 27 iunie 2010
Scump!
ionel, 25 iunie 2010
Atata timp cat Videanu plateste impozit pentru ditamai casa de 1300 mp cat pentru un apartament ANL.RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
gigi, 25 iunie 2010
La pretul asta mai bine cumperi singur fara ANL, scapi de o gramada de birocratie. Asa ajuta guvernantii tineretul. Poate la salariile lor li se pare un pret accesibil.
ionela, 25 iunie 2010
Aceste apartamente care se vor da anul asta ,cand se vor da in folosinta?astept sa vad daca ma aflu pe lista.se zicea ca pana la sfanrsitul lunii mai se vor afla proprietarii,dar vad ca nu sa afisat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.