4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului e marcată în fiecare an la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS „25 by 25”: reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025.
Depistarea în faze incipiente este esenţială!
Țara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar și prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani. Conform OMS, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă. Sfatul specialiștilor este în ambele cazuri acela ca femeile să se controleze și să meargă la medic la primele semne alarmante.
„Din păcate sunt femei căsătorite, cu viață sexuală activă, care își dau seama că au un nodul în sân doar când este foarte târziu. Sânul este foarte ușor de examinat, și în cazul oricărei tumori trebuie mers imediat la medic. Dacă se depistează o tumoare sub 2 cm., șansele de vindecare sunt de aproape 100%” – a declarat medicul ginecolog dr. Bálint Sándor, de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe.
„Depistarea cancerului de col uterin este cel mai important lucru. Organismul uman produce zilnic celule canceroase, pe care organismul cu imunitate crescută le elimină. Problemele apar când se ivește un dezechilibru. Depistarea precoce a cancerului de col uterin este foarte importantă, pentru că depistat la timp, acesta poate fi tratat” – a completat dr. Bálint Sándor.
Medicul le roagă pe femeile cu vârsta între 18 și 65 de ani să solicite de la medicul de familie bilet de trimitere pentru testul Babeş-Papanicolau. Testul este gratuit și se efectuează prin Programul Național de Depistare a Cancerului de Col Uterin.
Medicul hematolog din cadrul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, dr. Monica Istrati, spune că leucemia este de asemenea o formă de cancer întâlnită des, și care apare încă de la vârste fragede. „Depistarea se face printr-o hemogramă. Dacă ne simțim obosiți, nu mai avem poftă de mâncare, transpirăm, trebuie să mergem la medicul de familie pentru analize, după care pacientul trebuie trimis la medicul specialist” – a declarat medicul Monica Istrati. Aceasta a mai spus că printre cauzele leucemiei se pot număra fumatul, radiațiile sau insecticidele.
Din păcate, cei doi medici au spus că nu cred că în viitorul apropiat cancerul va dispărea, așadar este foarte important să ne axăm pe prevenție şi depistare în faze cât mai timpurii pentru că boala într-un stadiu incipient poate fi tratată.
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.