38,25% dintre covăsneni şi-au ales parlamentarii
Alegerile parlamentare de duminică au scos la urne doar 38,25% dintre covăsneni, potrivit datelor Biroului Electoral Central, transmise după ora 21, când s-a încheiat oficial procesul electoral. 70.221 de persoane din cele 183.562 înscrise pe listele din Covasna au votat la cele 214 secţii de votare înfiinţate pe teritoriul judeţului.
Din cei 70.221 de votanţi din judeţul Covasna, 35.994 au fost femei şi 34.227 bărbaţi, respectiv 51,3% femei şi 48,7% bărbaţi. În ceea ce priveşte vârsta acestora, 39,3% au vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani, 24,5%, peste 65 de ani, 18,8% sunt între 35 şi 44 de ani, 11,8% – între 25 – 35 de ani, iar 5,6% – între 18 şi 24 de ani. Potrivit statisticilor, cetăţenii din mediul urban au fost mai activi în ceea ce priveşte exercitarea votului, decât cei din rural.
În judeţul Covasna la nici o secţie nu s-a înregistrat o prezenţă de 100%. Sediul Primăriei din satul Araci-Corpul A a fost secţia de votare cu cel mai mic număr de votanţi (19.91%), unde 172 din cei 864 de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urnă. Statisticile arată că la Şcoala Primară „Reményik Sándor” din Alungeni s-a înregistrat cel mai mare procent în ceea ce priveşte prezenţa (72,5%), adică au votat 174 din cei 240 votanţi înscrişi pe liste.
Potrivit www.parlament2016.ro, în municipiul Sfântu Gheorghe au votat 38,6% dintre alegători, în oraşul Covasna s-au prezentat la vot 39,29% de persoane, la Târgu Secuiesc, 36,23% şi la Întorsura Buzăului 30,89%.
La alegerile locale din iunie, când au fost aleşi primarii şi consilierii judeţeni, 43,84% dintre covăsneni au ieşit la vot, cu 12,75 % mai mult decât la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie.
Comparativ cu alte judeţe, Covasna s-a situat pe locul 16 de la coadă. Maramureş a rămas pe tot parcursul zilei judeţul cu cea mai mică prezenţă la vot (31,62%), în vreme ce Olt (47,16%) şi Teleorman (46,3%) s-au menţinut în top. Tot în top, dar pe locul 4, s-a situat şi judeţul vecin Harghita, unde mobilizarea cetăţenilor a adus la urne 44,6% dintre alegători.
La nivel naţional s-au prezentat la vot 39,49% de alegători, cu 18,48% mai puţini decât la alegerile locale din iunie, când prezenţa la urne a fost de 48,44%.
Pentru ce au votat politicienii
„Am votat în primul rând pentru ca românii din Covasna să aibă un reprezentant în Parlament. Sper şi îmi doresc ca aceştia să iasă în număr cât mai mare la vot, astfel încât procentul românilor să nu fie diminuat prin neprezentare la vot. Bineînţeles, am votat şi pentru mai binele locuitorilor din judeţ şi mai binele românilor de aici. (...) După aceste alegeri, noi sperăm ca lucrurile să se schimbe bine”, a declarat pentru Observatorul de Covasna preşedintele PSD Covasna şi primul pe lista pentru Camera Deputaților, Horia Grama.
În ceea ce-l privește pe Ștefan Platon, primul candidat de pe lista ALDE Covasna pentru fotoliul de deputat, acesta spune că a mers la vot „pentru ca ţara să prospere, ca să se aşeze lucrurile ordine, să se mărească salariile şi pensiile, aşa cum s-a promis. Toate partidele aşteaptă să iasă lumea la vot, dar oamenii sunt deja nemulţumiţi şi nu mai au încredere în ce se promite. (...) Mi-aş dori, în general, să se ridice nivelul de trai, să se creeze locuri de muncă pentru că ele aduc plus valoare, asigurări sociale, de unde se pot plăti şi pensiile. (...) Aşteptăm rezultatele votului şi dacă o fi, să fie, dacă nu, noi oricum avem multă treabă la Întorsura”, a încheiat Platon, care este și viceprimar al orașului amintit.
“Am votat pentru o reprezentare parlamentară puternică a maghiarimii. Am început multe proiecte pe care, dacă nu suntem acolo, nu le putem termina. Cred şi ştiu că problemele noastre noi trebuie să le rezolvăm. Alţii nu ne reprezintă interesele”, a declarat Fejér László Ödön, cap de listă UDMR Covasna pentru Senatul României, conform unui comunicat al filialei covăsnene a Uniunii. ”Am votat pentru înnoire, pentru deschiderea unui nou capitol în istoria Ținutului Secuiesc, ca să micșorăm ponderea Bucureștiului și să creștem ponderea regiunilor în țară”, a declarat și Benkő Erika, prima pe lista UDMR pentru Camera Deputaților, potrivit aceleiași surse.
„Am votat pentru ca reprezentanţii noştri să fie în Parlament. Sunt convins că noi, ardelenii, putem contribui la modernizarea statului român şi la emanciparea societăţii româneşti. Dacă noi, cei din Transilvania nu participăm la vot, dăm mesajul către Bucureşti că nu ne interesează regiunea în care trăim, iar pentru noi ardelenii regiunea în care trăim, Transilvania, trebuie să fie cea mai importantă”, a transmis şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, la ieşirea de la urne.
Chiar dacă la momentul închiderii ediţiei rezultatele oficiale ale alegerilor nu erau cunoscute, cert este că fiecare dintre cei 38,25% de covăsneni, respectiv fiecare dintre 39,49% dintre români, care şi-au exercitat dreptul la vot au făcut-o în speranţa schimbării şi a unui viitor mai bun.
Articol scris de Iulia Drăghici. A contribuit Sever Ioan Miu