3800 de pomi fructiferi, distribuiţi primăvara aceasta prin programul „Un copac pentru generaţia următoare“
Fundaţia Comunitară Covasna a distribuit, în această primăvară, 3800 de pomi fructiferi autohtoni prin programul „Un copac pentru generaţia următoare“, ce are ca scop revitalizarea livezilor din judeţ şi salvarea soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie.
Potrivit conducerii fundaţiei, puieţii fost plantaţi în gospodării private din zece localităţi din judeţ, respectiv Lemnia, Lunga, Zăbala, Ghidfalău, Tălişoara, Micloşoara, Herculian, Harale, Sita Buzăului şi Barcani.
„2000 de puieţi au fost asiguraţi gratuit. Distribuirea a fost facilitată de către organizaţii civile şi primării şi s-a putut alege dintre mai multe soiuri de mere, pere, gutui şi vişin, în total 28 de soiuri, cele mai diverse fiind merele (15 soiuri). În acest an, noutatea programului a fost faptul că, pe lângă cantitatea donată, fiecare aşezare şi-a putut suplimenta cantităţile prin achiziţionare din fonduri proprii, fundaţia realizând aprovizionarea şi transportul întregii cantităţi solicitate“, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Comunitare Covasna, remis luni AGERPRES.
Programul „Un copac pentru generaţia următoare“ a fost lansat în anul 2014, iar până în prezent au fost distribuiţi aproape 8000 de puieţi.
Programul, care se va derula pe o perioadă de zece ani, are ca scop atât revitalizarea livezilor şi soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, cât şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură.
„Un om care plantează un copac se gândeşte la viitor. Proiectul nostru are ca scop reîntoarcerea la tradiţiile locale, dar şi promovarea produselor bio, a unei alimentaţii sănătoase şi protejarea naturii şi mediului înconjurător, deci acest program are mai multe componente pozitive“, a precizat conducerea fundaţiei.