ACTUALITATE 6 februarie 2023

37 de căței de la adăpostul din Câmpul Frumos, adoptați într-un timp record

de Daniela Luca | 927 vizualizări

Voluntarii muncesc neîncetat pentru a salva cât mai mulți blănoși: „Lucrăm 13 persoane câte 12 ore pe zi”

După ce săptămâna trecută au apărut informații în spațiul public conform cărora peste 20 de căței de la adăpostul din Câmpul Frumos trebuie să fie eutanasiați ca să elibereze boxele pentru alții, voluntarii Asociației pentru câini fără stăpân AMY, alături de cei din adăpost, s-au mobilizat. Aceștia au reușit să scurteze lista celor care ar urma să moară. Sâmbătă, pe 11 februarie, se pregătește o nouă acțiune la care sunt așteptate cât mai multe persoane interesate să adopte. 

Datele furnizate duminică de conducerea Asociației pentru câini fără stăpân AMY arată că, în decursul unei săptămâni, printr-un efort comun al voluntarilor, 37 de câini fie au fost adoptați, fie urmează să părăsească adăpostul în cel mai scurt timp. Chiar dacă numărul acestora este mai mare decât al celor de pe lista cu patrupezii care urmau să fie eutanasiați, mai e nevoie de adopții ca să se elibereze cât mai multe boxe, pentru că în locul lor vor veni alți căței care vor fi capturați zilele viitoare de pe străzi. 

„Vineri am mai primit o săptămână de la directorul Tega, să încercăm să scoatem cât mai mulți câini din adăpost. Pentru sâmbătă, 11 februarie, organizăm o zi de adopție/salvare. Va fi ultima și ultima șansă. Între timp promovăm, cerem ajutor pentru adopții. Lucrăm 13 persoane câte 12 ore pe zi, voluntari ai adăpostului și ai unei organizații olandeze. Suntem terminați. Sperăm că în cursul săptămânii viitoare mai reușim să scoatem și avem mari speranțe că pe 11 vor veni adoptatori la eveniment. Ne-am unit forțele și face fiecare ce poate. Au fost adoptați căței și în străinătate. Și aici 7 căței au fost adoptați de o organizație din România, din Bacău. Sperăm că și în cursul săptămânii viitoare vom putea să scoatem din adăpost cât mai mulți și că sâmbătă vor veni oamenii să adopte”, ne-a spus președinta asociației AMY, Kinga Pora. 

Aceasta a precizat că primii pe lista celor care ar urma să fie eutanasiați sunt cățeii agresivi, antisociali. Urmează apoi cei bătrâni, cu probleme de sănătate, dar și cei fricoși, care au probleme în ceea ce privește relaționarea cu oamenii. 

Săptămâna trecută, reprezentanții adăpostului de la Câmpul Frumos au explicat că măsura eutanasierii este necesară pentru că adăpostul a devenit neîncăpător pentru numărul mare de căței care umblă încă pe străzi. În plus, săptămâna aceasta se pregătește o acțiune de „curățare” a cartierului Örkő de câini vagabonzi, astfel că e nevoie să se elibereze cât mai multe boxe. 

Întrebat dacă s-a amânat decizia de eutanasiere, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba ne-a spus că nu a existat și nu va exista o ,,condamnare la eutanasiere” a unui număr de câini din adăpost, ci e vorba de o procedură standard prin care se face loc altor câini fără stăpân. 

„Serviciul de ecarisaj trebuie să captureze câinii fără stăpân de pe domeniul public, care sunt în număr mult mai mare decât locurile care se eliberează prin adopțiile semnalate, și să asigure funcționarea adăpostului în limitele stabilite prin legislație, care permite eutanasierea exemplarelor agresive sau bolnave după 14 zile. Nu a fost o decizie anume, deci nu putea fi amânată. Am solicitat operatorului adăpostului să intensifice capturarea câinilor fără stăpân din oraș. Pentru aceasta, evident, este nevoie de loc în adăpost, iar acesta este încărcat peste capacitate”, ne-a explicat viceprimarul. 

Cei care vor să participe la acțiunea de sâmbătă și să se alăture eforturilor voluntarilor în demersul de salvare a sufletelor care și-au petrecut ani de zile în cușcă sunt așteptați la adăpostul din Câmpul Frumos sâmbătă, 11 februarie, între orele 10:00 și 13:00.

Sursă foto: Asociația pentru câini fără stăpân AMY

N. Red.: Cățeii din fotografii sunt disponibili pentru adopție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.