ACTUALITATE 24 decembrie 2015

358 de glasuri de copii au vestit Crăciunul la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 675 vizualizări

Inocenţă, emoţie, frumuseţe şi tradiţie românească în forma ei cea mai pură. Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care ar putea defini, pe scurt, spectacolul care a anunţat Sărbătoarea Naşterii Domnului, organizat joia trecută de Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” la Întorsura Buzăului.

358 de copiii au urcat pe scena Casei de Cultură din oraş, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului judeţean de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Fundaţia „Mihai Viteazul” şi Consiliul Local din Întorsura Buzăului.

„Vin copii colindători, în ajun de Sărbători. Vin copiii voinicei, cu glasuri de clopoţei” ne-a spus în debutul evenimentului unul dintre prezentatori. Astfel, scena i-a primit rând pe rând pe copiii de la Grădiniţa cu Program Normal „Prichindel”, coordonaţi de Iulia Beşchea şi Elena Urdă, Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”, coordonaţi de Adina Boiciuc şi Mihaela Lăpuşneanu, Grădiniţa cu Program Normal din Brădet, al cărei coordonator a fost Liliana Tudoran, Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”, grupa coordonată de Claudia Luca şi Ionica Soare, precum şi pe copiii de la Grădiniţa cu Program Normal din Floroaia Mică, pregătiţi de Cosmina Suciu, Ioana Boiciuc şi Ioana Borcea.

De asemenea, pe scenă au fost prezenţi şi elevi ai claselor I-VIII de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, alături de coordonatorii lor: Marcela Vrânceanu, Cristina Popica, Viorica Dragomir, Simona Drecea, Marcela Radu, Aura Boricean, Maria Bularca, Larisa Bularca, Olimpia Minea, Antonia Boricean, Emilia Morar, Daniela Niţu, Otilia Oltean, Maria Comăniţă şi Gheorghiţa Burtea.

„Scopul festivalului, pe care noi, alături de Fundaţia „Mihail Viteazul”, îl organizăm deja de 25 de ani, este de a păstra tradiţiile strămoşeşti”, a spus Florica Nica, inspector pentru educaţie timpurie şi alternative educaţionale, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean la eveniment. Aceasta a mai adăugat: „Acest festival pentru mine a fost o încântare. Am văzut astăzi foarte multă muncă atât din partea copiilor, cât şi a coordonatorilor. Prin colindele lor, foarte multe originale, au transmis pace şi linişte. Ne-au transmit acea atmosferă specifică Sărbătorilor de Iarnă şi mă bucur pentru că viitorul acestei zone este asigurat. Aceşti copii învaţă să păstreze tradiţiile şi prin intermediul acestui festival am căutat să promovăm acest lucru”.

Coordonatorul local al evenimentului din Întorsura Buzăului, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” cu responsabilitate directă pe G.P.P. „Prichindel”, Claudia Luca, ne-a spus la finalul spectacolului: „Tradiţia trebuie dusă mai departe. Dacă nu îi învăţăm pe copii de mici să ducă tradiţia mai departe, atunci când sunt adulţi nu vom mai reuşi acest lucru. Cred că este o reuşită pentru zonă ceea ce am realizat noi astăzi. Un copil mi-a spus: „Doamna, eu am fost fericit pe scenă!”. Aceasta este cea mai mare bucurie pentru noi. Noi trăim din bucuriile copiilor noştri”.

Moş Crăciun a fost nelipsit de la eveniment. Acesta a oferit daruri fiecărui copil care a fost prezent pe scena Festivalului judeţean de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” din Întorsura Buzăului.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.