ACTUALITATE 30 mai 2016

31 mai – „Ziua Rezervistului Militar”

de Covasna Media | 2015 vizualizări

În data de 31 mai se aniversează „Ziua Rezervistului Militar”, eveniment important pentru armata română, instituit prin Hotărârea de Guvern nr. 467/12.05.2010. Acesta este un prilej potrivit pentru a elogia activitatea celor care au slujit ţara sub drapelul tricolor, în calitate de cadre militare – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri ori voluntari angajaţi pe bază de contract. Este ziua celor care, trecuţi în rezerva armatei, promovează, în continuare, valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, interesele şi simbolurile naţionale ale României, spiritul de jertfă şi unitatea de corp ale militarilor, sentimentele de preţuire şi respect faţă de trecutul poporului român.

La aceasta dată, ei marchează Ziua rezervistului militar.

Ei sunt oamenii care au îmbrăcat cu onoare și demnitate uniforma Armatei României, oameni care și-au ales nu doar una dintre cele mai nobile profesii, dar și-au asumat cu determinare un destin aparte, acela al slujirii Țării.

Rezerviștii armatei noastre sunt depozitarii unor valori profesionale și ai unor experiențe de viață de o inestimabila valoare, sunt izvor de inspirație și modele de urmat pentru cei care, în activitate fiind, le duc mai departe visurile și idealurile.

Aniversarea la care ne referim impune şi un recurs la istorie, fie el şi schematic. Rezerva armatei, ca o entitate a sistemului militar, îşi are originea în „Legea pentru organizarea puterii armate în România” , adoptată în anul 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Conform acestei legi, în structura de forţe militare ale ţării era menţionată „rezerva armatei permanente”.

În anul 1866, în „Legea asupra poziţiei ofiţerilor” este precizată situaţia în care se pot afla cadrele militare, respectiv : în activitate, în disponibilitate, în reformă şi în retragere. Acest act legislativ reprezintă debutul procesului de configurare a corpului cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ca segment socio-profesional distinct în societatea românească.

După adoptarea Constituţiei din 1923, respectiv în anul 1925, s-a constituit „Societatea Ofiţerilor în Rezervă Proveniţi din Activitate (S.O.R.P.A.). Era prima structură asociativă a rezerviştilor militari. Aceasta a fost desfiinţată abuziv de regimul comunist, în anul 1948, şi reînfiinţată, pe temeiuri democratice, la 31.05.1990. Astfel că, spre neuitarea acestei date, se aniversează concomitent „Ziua Rezervistului Militar” şi ziua de înfiinţare a actualei structuri asociative a militarilor rezervişti proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, adică a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (A.N.C.M.R.R.), care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza.

Au trecut 91 de ani de când, la 31 mai 1925, la nivel național s-au înființat asociațiile cadrelor militare în rezervă și în retragere.

Încă de la început, în cadrul acestora, bravi generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Armatei Române, căliți în războiul de independență balcanic și în războiul pentru întregirea neamului – Războiul nostru din 1916 – 1919, odată cu încetarea activității militare au înțeles că pot și trebuie să fie utili societății românești, că știu să rămână uniți sub stindardul onoarei și demnității lor ostășești. Prin strădania lor, s-au zidit Casele Armatei, locații de odihnă și tratament în toate stațiunile balneare din țară, s-au strâns fonduri pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor de război precum și a camarazilor ajunși în situații deosebite.

În cel de-al Doilea Război Mondial, s-au întors la meseria armelor și acolo unde a fost nevoie de priceperea lor, pe front sau în structurile de menținere a efortului de război, au dat tot ce a fost mai bun în ei.

Din păcate, odată cu instaurarea comunismului în România, răsplata dăruirii și jertfei lor, au fost pușcăriile, deportările, degradarea militară, desființarea organizațiilor care i-au unit.

A trebuit să treacă peste 50 de ani, ca la Revoluția din 1989 să-i găsim din nou în linia întâi a efortului pentru o Nouă Românie.

În anul 1990, la 31 mai, a fost înființată prima asociație formată din personal în rezervă sau în retragere, reluând o tradiție datând din 1925, care a fost însă întreruptă abuziv în 1948.

Instituirea unei zile a rezerviștilor militari a constituit o recunoaștere a rolului acestora, de-a lungul istoriei, în cadrul societății românești.

Această sărbătoare se dorește a fi o manifestare a dragostei de țară și de neamul românesc, față de Armată și toate structurile sistemului de ordine și siguranță națională.

Prin rezerviști militari se înțelege orice persoană care deține grad militar în rezervă sau în retragere, respectiv soldați, gradați, subofițeri, maiștri militari, ofițeri și generali, indiferent de instituția publică din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională în care și-au desfășurat activitatea.

Rezerviștii militari reprezintă o categorie socio-profesională distinctă, cu un statut bine definit în cadrul societății românești contemporane.

În acțiunile militare desfășurate de România în cadrul Războiului de Independență (1877-1878), Războiului de Întregire a Neamului (1916-1919) și în cel de-Al Doilea Război Mondial (1940-1945), precum și pe timp de pace, rezerviștii militari au adus o contribuție importantă la păstrarea independenței și suveranității țării, a valorilor militare și culturale ale poporului român.

În timpul scurs de atunci prin activitatea lor, acești cetățeni de onoare ai județului Covasna, s-au dovedit a fi incontestabili păstrători ai tradițiilor istoriei neamului și Armatei Române pe aceste meleaguri de care şi-au legat cariera militară, viața și familia. Prin nivelul lor de pregătire militară și de specialitate, prin calitățile lor de oameni adevărați și prin spiritul organizatoric de care au dat dovadă în împrejurări deosebite, astăzi se constituie într-o forță ce merită să fie valorificată pentru binele și prosperitatea obștei covăsnene și nu numai.

Mă folosesc de acest prilej ca, de ziua lor, să le transmit tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere din municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna, multă sănătate și liniște sufletească alături de cei dragi, pensie lungă și putere de a trece cu bine peste incertitudinile de acum.

La mulţi ani, multă sănătate și bună dispoziție dragi camarazi!

Prim-vicepreședinte A.N.C.M.R.R. „Gen. Grigore Bălan” – filiala Covasna

Mr. (r) Robert – Tiberiu Rusznák

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.