ACTUALITATE 28 aprilie 2023

30 de inspectori DSVSA, pe teren de Zilele Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 81671 vizualizări

De Zilele Sfântu Gheorghe se vor organiza razii de verificare a tuturor comercianților de alimente și băuturi. Zece echipe a câte trei inspectori ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna vor fi pe teren de vineri până duminică, iar scopul acestora nu este de a amenda, ci de a ajuta oamenii prevenind eventuale riscuri de apariție a toxiinfecțiilor alimentare. Directorul executiv al instituției, Örsi Csaba, a dat mai multe detalii în cadrul unei conferințe de presă de marți, 25 aprilie a.c.

Toți comercianții alimentari trebuie să fie înregistrați și autorizați sanitar veterinar pentru activitățile desfășurate cu ocazia sărbătorii orașului.

„Recomand să fie respectate regimul termic și lanțul frigorific, pentru că dacă se întrerupe lanțul frigorific, imediat vin microorganismele care sunt favorizate de creșterea temperaturii și se alterează alimentele. Verificăm achiziție de la unități, să fie înregistrate, autorizate sanitar veterinar. Transportul produselor să fie cu mijloace de transport autorizate, înregistrate, cu regim termic. Cel mai important din punctul de vedere al siguranței alimentelor este respectarea originii și lanțul frigorific. Vânzarea, comercializarea să fie numai în spații igienice, aprobate sanitar veterinar, nu pe capota mașinii, de exemplu. Echipamentele de protecție trebuie să fie complete și verificăm și cartea de sănătate a vânzătorului. Organizatorul Zilelor Sfântu Gheorghe ne pune la dispoziție lista comercianților, solicităm copiile autorizațiilor și, fie că e stand mobil, sau fast-food, sau restaurant, sau vânzare de dulciuri, trebuie să fie întregistrați și autorizați sanitar veterinar pentru această activitate”, a spus dr. Örsi Csaba, în cadrul conferinței de presă.

Vor fi verificați peste 100 de comercianți, iar dacă sunt descoperite nereguli, inspectorii vor da avertizări verbale și în scris, ulterior amenzi, în caz de neconformare.

„Vom face zece echipe a câte trei inspectori și facem razie. Toată lumea este verificată. Peste 100 de comercianți. Deja sunt obișnuiți. Noi mergem să-i ajutăm, nu să-i amendăm. Amenzile le dăm gradual, începem cu avertisment verbal, dacă nu înțeleg, avertisment scris, și după aceea, amendă. Noi vrem să ajutăm oamenii, nu să-i descurajăm”, a adăugat directorul executiv al DSVSA Covasna.

Recent, în perioda sărbătorilor pascale, DSVSA Covasna a efectuat controale în cadrul cărora au fost verificate 168 de unități alimentare. Au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale în valoare totală de 74.200 lei și 18 avertismente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 2 mai 2023
Au lipsit din teren agenții ANAF. S-a făcut evaziune fiscală la greu. ,,Nu pot să vă dau bon!” zicea o comerciantă de bere, fără a se teme că ar putea întâlni un agent ANAF. Ne complacem citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.