ACTUALITATE 2 iulie 2012

30 de cartuşe din al doilea război mondial, descoperite lângă Barcani

de Agerpres | 198 vizualizări

Un număr de 30 de cartuşe militare provenind din cel de-al doilea război mondial au fost găsite într-o pădure din apropierea comunei Barcani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, Andrea Buszi, descoperirea a fost făcută întâmplător de un bărbat, într-un loc cunoscut de localnici drept 'Dealul morii'. Acesta a găsit şapte cartuşe la rădăcina unui molid pe care le-a luat acasă, după care a anunţat Poliţia.

Echipa operativă formată din lucrători din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, un criminalist şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au ridicat cele şapte cartuşe şi au continuat cercetările în pădure, descoperind cu ajutorul unui detector de metale alte 23 de cartuşe antiaeriene, calibrul 30 mm. Muniţia urmează să fie distrusă pe un poligon militar.

Pe raza judeţului Covasna sunt descoperite des proiectile, grenade, mine ori alte elemente de muniţie provenind din cel de-al doilea război mondial. Cele mai multe sunt găsite în zona Breţcu-Oituz unde au avut loc lupte intense pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

În 2010, echipajele de intervenţie ale ISU Covasna au avut 11 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie, în urma cărora s-au descoperit 21 de proiectile şi bombe. Anul trecut s-au executat 17 misiuni, în urma cărora au fost descoperite, ridicate şi distruse, printre altele, două proiectile explozive, două aruncătoare şi trei grenade de mână, iar în primăvara acestui an au mai fost găsite cinci proiectile de război neexplodate, calibrul 83 mm.

Conducerea ISU avertizează populaţia ca în cazul în care descoperă astfel de muniţie să sune la numărul de urgenţă 112. De asemenea, avertizează că este interzisă atingerea, lovirea, mişcarea, demontarea ori introducerea în foc sau grămezi de fier vechi a muniţiei deoarece există riscul exploziei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.