28 aprilie – Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă
În fiecare an pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, zi în care mişcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. În această zi sunt organizate simultan în întreaga lume acţiuni pentru a atrage atenţia asupra importanţei prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
În acest an, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (28 aprilie) şi Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună, cu titlul „Generaţia Securitate şi Sănătate” („Generation Health & Safety”). Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acţiuni pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor tineri şi pentru oprirea muncii copiilor.
Conform statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, la nivel mondial există cca 541 milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forţa de muncă mondială. Aceste cifre includ şi 37 de milioane de copii implicaţi în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecinţe grave asupra sănătăţii, decât lucrătorii adulţi cu vârste peste 25 de ani. Datele statistice analizate de către Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc, tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere, în timpul vacanţelor de vară, expunându-se riscului de accidentare. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă.
Campania OIM din anul 2018 evidenţiază importanţa îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru tineri, cât şi formarea unei culturi a prevenirii. Campania urmăreşte şi conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceştia sunt supuşi.
Cu acest prilej, INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ COVASNA iniţiază acţiuni specifice de informare şi conştientizare a tuturor factorilor interesaţi (lucrători, angajatori, reprezentanţii acestora, parteneri sociali), deoarece numai eforturile comune ale părţilor interesate de asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase, pot garanta îndeplinirea obiectivelor.
Ördög Lajos, Inspector Şef,
Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna