ACTUALITATE 19 februarie 2015

2015, an aniversar pentru Fundaţia „Mihai Viteazul” – un sfert de secol de existenţă

de Mirela Cara Dragu | 599 vizualizări

Fundaţia „Mihai Viteazul” împlineşte anul acesta 25 de ani de la înfiinţare. Astfel, calendarul de evenimente 2015 se va desfăşura sub deviza „Împreună de 25 de ani”. Aniversarea marchează un sfert de secol de când Fundaţia militează prin activităţile pe care le desfăşoară pentru însuşirea limbii române de către toţi cetăţenii României, pentru dezvoltarea învăţământului şi a culturii româneşti, pentru păstrarea tradiţiilor istorice, culturale şi religioase ale poporului român şi pentru unitate în diversitate.

Fundaţia a stabilit deja calendarul evenimentelor pe care urmează să le desfăşoare în cursul acestui an, iar echipa din care se compune este deja angrenată în procesul de organizare. Evenimentele care se pregătesc sunt următoarele:

26 februarie – Sărbătorile mărţişorului, atelier cu tema „Tradiţii şi modernitate”; evenimentul va avea loc la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, începând cu ora 10:00.

29 martie – Încondeierea ouălor, atelier: Şezătoare; evenimentul se organizează anual, cu două săptămâni înainte de Paşti.

18 aprilie – Festivalul Coral „George Sbârcea”, ediţia a IV-a. Evenimentul se va desfăşura după structura cunoscută, respectiv o masă rotundă dimineaţa, cu tema „Cercetări folclorice în Sud-Estul Transilvaniei”, lansări şi prezentări de carte, iar după-amiază, un spectacol concurs. Organizatorii nu au stabilit încă locul de desfăşurare pentru acest eveniment.

25 aprilie – Sfatul seniorilor, ediţia a V-a.

13-23 mai – Festivalul „Tinere talente“.

26 octombrie – 7 noiembrie – „Mihai Viteazul şi visul unirii”.

7-15 decembrie – Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români“.

În septembrie – octombrie va avea loc un eveniment aniversar, pentru care organizatorii au început deja pregătirile. Preşedintele Fundaţiei, Maria Peligrad, a precizat că în ultima perioadă se confruntă cu o problemă destul de sensibilă, aceea a lipsei de spaţii adecvate pentru desfăşurarea în condiţii optime a evenimentelor pe care le organizează. Maria Peligrad şi-a exprimat speranţa că lucrările de la Teatrul „Andrei Mureşanu” se vor finaliza în viitorul apropiat, astfel încât lucrurile să intre pe un făgaş normal în activitatea pe care o desfăşoară.

Probleme la statuia lui Mihai Viteazul

Pe lângă problema semnalată, în calitate de militant pentru nealterarea identităţii culturale a românilor, Maria Peligrad a ţinut să îşi exprime nemulţumirea vizavi de faptul că, după restaurarea grupului statuar din Piaţa „Mihai Viteazul”, a dispărut plăcuţa pe care erau trecuţi anii de domnie ai domnitorului, iar răspunsul de la Primăria Municipiului la solicitarea de a o repune întârzie să apară. „Am solicitat Primăriei să o repună. Am primit un răspuns diplomatic în data de 20 octombrie 2014. Ni s-a răspuns în timpul legal că vor analiza solicitarea noastră şi vor lua decizia ce se impune, în cel mai scurt timp posibil. Eu nu ştiu, din noiembrie până acum, ce decizie s-a luat”, ne-a relatat Peligrad.

Cu prilejul anului aniversar, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” a dorit să sublinieze totodată că eforturile depuse de organizaţia pe care o conduce ar trebui pe de o parte susţinute de o participare mai intensă a comunităţii căreia i se adresează la evenimentele pe care le organizează, iar pe de altă parte, acestea să fie duse mai departe de către generaţiile tinere, care au obligaţia morală faţă de propria identitate şi faţă de generaţiile viitoare de a conserva tradiţia, obiceiurile şi toate celelalte elemente care le dau identitate.

„Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături timp de 25 de ani şi îi aşteptăm să fie în continuare alături de noi. Pentru tânăra generaţie, aş vrea să spun că trebuie să ne cunoaştem bine trecutul, să ne ancorăm în prezent ca să ne putem clădi viitorul”, a spus Maria Peligrad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.