ACTUALITATE 29 decembrie 2011

2012 aduce scumpiri în lanț

de Covasna Media | 352 vizualizări

Află cu cât cresc prețurile la benzină, alcool, țigări, curent.

Anul 2012 vine cu un nou val de scumpiri. Încă de la începutul anului viitor, românii vor scoate din buzunare mai mulți bani pentru carburanți, cafea, țigări și alcool.

Creșterea accizelor pentru țigări, alcool și benzină cu 0,8% se va resimți în buzunarele românilor. Majorarea prețurilor combustibililor fosili va determina o creștere în lanț a tarifelor celorlalte produse întrucât valoarea carburanților influențează direct evoluția prețurilor tuturor bunurilor de larg consum.

Colacul de salvare aruncat de BNR

Criza datoriilor suverane din zona euro a determinat o devalorizare accentuată a monedei naționale. Însă, potrivit afirmațiilor economiștilor de la nivel local, pe 3 octombrie, prima zi lucrătoare a lunii a zecea, în care se calculează accizele pentru anul următor, Banca Națională a României a intervenit asupra cursului valutar, iar leul s-a apreciat puternic în raport cu moneda unică, câștigând față de ultima ședință,  în contextul în care bursele erau în picaj, iar celelalte monede din regiune se depreciau.

Valoarea accizelor în lei este calculată la un curs valutar cu 3,5 bani mai mare față de cel de anul trecut. Impactul majorării accizelor se va resimți puternic în buzunarele românilor pentru că va determina o creștere în lanț a prețurilor. Însă, dacă BNR nu ar fi intervenit pe 3 octombrie asupra cursului valutar, după cum spuneau analiștii economici la acea vreme, accizele ar fi fost mai mari.

În urma creșterii impozitului perceput bunurilor de consum, sticla de alcool va fi mai scumpă cu 8 bani, iar un pachet de țigări va costa cu 5 bani mai mult.

Surse din piaţa petrolieră susţin că la motorină scumpirea va fi de 9 bani, iar la benzină, produs la care accizele nu au fost majorate, preţul va creşte cu 2 bani numai din majorarea cursului la care vor fi calculate accizele.

Anul viitor va fi menținut nivelul accizelor aplicate în 2011 pentru sortimente de cafea.

Schimbări majore în sistemul sanitar

Tot din 2012 se introduce și coplata în sistemul sanitar de stat. Astfel, fiecare vizită la medicul de familie va costa 5 lei, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar pentru o săptămână de spitalizare oamenii trebuie să plătească 100 de lei. Suma maximă plătită, în total, în decursul unui an, nu trebuie să depășească salariul minim lunar net.

Pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună, copiii de până la 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care nu au surse de venit, dar şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate nu vor plăti pentru vizitele la medici. Naşterile şi urgenţele vor fi gratuite.

Gazele și energia electrică mai scumpe

Prețul gazelor va crește cu 5% de la 1 ianuarie 2012, însă majorarea se va aplica numai consumatorilor industriali. Companiile din domeniul alimentar au anunțat că impactul asupra tarifelor bunurilor de larg consum va fi nesemnificativ, iar brutarii au declarat că nu vor scumpi pâinea.

Reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au declarat și ei că preţul energiei electrice ar putea creşte cu 2,5% în 2012, posibil încă de la începutul anului, odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică.

RCA mai scump din 2012

La finele lunii noiembrie, șoferii au mai primit o lovitură. Preţul poliţelor RCA va creşte cu cel puţin 5% în 2012, din cauza daunelor plătite de asiguratori în 2011, a dublării acoperirii acestor poliţe, dar şi a devalorizării leului faţă de euro. Creșterea polițielor de răspundere civilă auto vine şi ca o reacţie la scăderile de preţuri mai mari de 20%, reduceri care au avut loc pe piaţa de profil la începutul acestui an.

Asiguratorii estimează că prima medie plătită de conducătorii auto pentru o asigurare RCA va fi, în primul semestru al anului viitor, de aproximativ 500 lei, cu 28 de lei mai scumpă față de cea din 2011.

Cresc amenzile de circulație

Șoferii vor mai avea de îndurat o scumpire, pe lângă cea a carburanților și cea a RCA. În 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă este de 67 de lei în acest an. Ministerul Muncii a anunţat că salariul minim pe economie va creşte, de la 1 ianuarie, la 700 de lei. Punctul de amendă creşte şi el, în acest caz, cu 3 lei.

Carnea procesată, mai scumpă din primele luni ale anului

O posibilă creștere a prețurilor, cu până la 10%, se prognozează și pe segmentul produselor din carne procesată. Președintele Romalimenta estimează că tarifele procesatorilor de carne vor urca cu până la 10% din valoare încă din primele luni ale anului viitor. Potrivit acestuia, agenții economici caută să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea, survenite în 2011, pe fondul majorării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, în contextul în care procesatorii de carne nu au scumpit produsele cu mai mult de 2% până acum.

Scumpirile în lanț anunțate pentru anul viitor ar putea depăși ținta de inflație preconizată de BNR, de 3%.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.