ACTUALITATE 12 februarie 2017

2.000 de pomi fructiferi autohtoni, achiziţionaţi prin programul „Card comunitar“

de Agerpres | 1220 vizualizări

Fundaţia Comunitară Covasna va achiziţiona în această primăvară 2.000 de puieţi de pomi fructiferi autohtoni din banii adunaţi prin programul „Card comunitar“, care vor fi plantaţi în diverse zone ale judeţului.

Conducerea fundaţiei a precizat, vineri, că va aloca anul acesta suma de 15.000 de lei pentru proiectul „Un pom pentru generaţia următoare“, iniţiat în 2015 în scopul revitalizării livezilor de pomi fructiferi din judeţ şi salvării soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie.

Programul, care se va derula pe parcursul a zece ani, prevede distribuirea şi plantarea a cel puţin 15.000 de pomi fructiferi în tot judeţul.

Directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga, a declarat pentru AGERPRES că ideea acestui proiect s-a conturat în urmă cu aproape patru ani, când mai mulţi cetăţeni din localitatea Herculian au cerut sprijin pentru achiziţionarea de pomi fructiferi autohtoni prin programul „Fii activ pentru Covasna“.

„Ideea ne-a plăcut foarte mult şi atunci ne-am gândit că ar fi bine dacă am extinde acest proiect la nivel judeţean (...) Pe parcursul anilor multe livezi s-au îmbătrânit, s-au distrus, soiurile tradiţionale au fost înlocuite şi de aceea vrem să le reînnoim“, a spus aceasta.

Ea a menţionat că programul are ca scop nu doar revitalizarea livezilor şi a soiurilor tradiţionale, ci şi promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unei atitudini responsabile faţă de natură.

„Până în anii 1960, aproape în fiecare comună mare pe lângă şcoală sau grădină de biserică existau livezi în care se educau copiii cum să planteze, cum să cultive livada, cum să protejeze, ce fel de specii sunt specifice în această regiune. Aceste livezi între timp au dispărut din comunităţi şi aşa şi educaţia copiilor şi tinerilor din sate. Asta a atras după sine dispariţia multor specii locale de pomi fructiferi, care au fost şi sunt înlocuite cu diferite specii străine, nespecifice acestei regiuni“, se menţionează pe pagina de internet a fundaţiei.

Programul „Card Comunitar“, prin intermediul căruia se colectează fondurile pentru finanţarea proiectelor comunitare, a fost lansat în anul 2011 şi este activ în aproape 30 de magazine, care au acceptat să doneze, în contul fundaţiei, un anumit procent din cumpărăturile făcute de deţinătorii acestor carduri.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.