ACTUALITATE 12 martie 2021

18 cazuri de COVID-19 cu tulpina britanică în județul Covasna

de Covasna Media | 1381 vizualizări

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) informează, la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna, că în județ sunt 18 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus – tulpina britanică (B.1.1.7.). Potrivit DSP Covasna, este vorba despre un copil, dar și 17 persoane cu vârste între 34 și 86 de ani. Ca localizare, cazurile sunt în zonele Sfântu Gheorghe, Covasna și Întorsura Buzăului. 

Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră înregistrată la INSP (...), vă informăm că au fost înregistrate, până la data prezentei, 18 cazuri de COVID-19 cu județ de infectare Covasna, toate confirmate cu noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7. (...) Dintre cele 18 cazuri, 17 sunt adulți și unul este copil. Evidența cazurilor la nivelul INSP – CNSCSBT are în vedere județul de infectare care este cu adevărat relevant”, se arată în răspunsul trimis de INSP redacției Observatorul de Covasna. 

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, ne-a spus că aceste cazuri sunt atât în zona Sfântu Gheorghe, cât și în cea a Covasnei, dar și a Întorsurii Buzăului, cu mențiunea că nu e vorba neapărat de aceste orașe, ci în general de împrejurimile lor. Totodată, a confirmat că între persoanele depistate cu noua tulpină britanică a virusului SARS-COV-2 este un copil, iar adulții au o medie de vârstă de 56 de ani, fiind vorba atât despre tineri (34 de ani), cât și persoane în vârstă (86). 

Niciunul dintre cei confirmați cu varianta UK - linia genetică B.1.1.7 nu au istoric de călătorie în Marea Britanie, ci, cel mai probabil, transmiterea este comunitară, a mai spus Ágoston László

Acesta ne-a mai precizat că nu se iau măsuri suplimentare în aceste cazuri, ci doar li se spune bolnavilor să respecte cu și mai mare atenție carantina, fiind vorba despre o mutație foarte contagioasă a virusului. 

Primul caz de infectare cu SARS-CoV-2, linia genetică B.1.1.7 din județul Covasna a fost raportat în 9 februarie a.c.. Potrivit Ministerului Sănătății, era vorba despre un bărbat în vârstă de 80 de ani. 

INSP ne-a informat și că în județul Covasna nu au fost identificate, până la data raportării, cazuri cu tulpina sud-africană sau braziliană.  

În bilanțul de joi, 11 martie, au fost raportate încă 13 cazuri noi de COVID-19 în județul Covasna, din totalul de 5.236 la nivel național. 

La această dată, localitatea Comandău are  incidența cumulată a cazurilor de infectare pe ultimele 14 zile, de peste 3/1000 de locuitori, fiind încadrată în scenariul roșu, iar localitățile Sfântu Gheorghe, Covasna, Moacșa, Zagon, au incidența cumulată/ultimele 14 zile, mai mare de 1,5/1000 de locuitori, dar mai mică decât 3/1000 de locuitori. 20 de localități au zero cazuri pozitive de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta. Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități și să manifeste un comportament responsabil”, se arată în bilanțul de joi al Prefecturii Covasna. 

Până la această dată, în județul Covasna au fost înregistrate 6.167 de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2, majoritatea fiind declarate vindecate.

În ultimele 24 de ore, în România au fost prelucrate 28.454 de teste RT-PCR și 9.801 teste rapide antigenice.

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.