ACTUALITATE 8 aprilie 2009

153 de cazuri de cancer de piele

de Covasna Media | 435 vizualizări
Din cele 1.044 de persoane care s-au prezentat în cadrul programului, 153 au fost depistate cu o formă mai mult sau mai puţin agresivă de cancer, sau cu risc ridicat de a dezvolta această boală

Campania gratuită de depistare a cancerului de piele derulată în lunile februarie-martie de Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea ta“ a dus la depistarea a numeroase cazuri cu probleme în rândul persoanelor consultate, însemnând atât diverse forme de cancer de piele, cât şi nevi cu risc ridicat de a se transforma în cancer. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Aurelia Ştefan-Mereuţă, care a iniţiat campania, din cele

Din cele 1.044 de persoane care s-au prezentat în cadrul programului, 153 au fost depistate cu o formă mai mult sau mai puţin agresivă de cancer, sau cu risc ridicat de a dezvolta această boală

Campania gratuită de depistare a cancerului de piele derulată în lunile februarie-martie de Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea ta“ a dus la depistarea a numeroase cazuri cu probleme în rândul persoanelor consultate, însemnând atât diverse forme de cancer de piele, cât şi nevi cu risc ridicat de a se transforma în cancer.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Aurelia Ştefan-Mereuţă, care a iniţiat campania, din cele 1.044 de persoane care s-au prezentat în cadrul programului, 153 au fost depistate cu o formă mai mult sau mai puţin agresivă de cancer, sau cu risc ridicat de a dezvolta această boală.

20 de cazuri cu antecedente în familie

Din cele peste 150 de cazuri cu probleme, 20 au fost depistate la persoane care aveau în familie antecedente de cancer de piele, majoritatea la ambii părinţi, trei cazuri de melanom au fost trimise la operaţie şi boala a fost confirmată la secţia de oncologie din Cluj, au fost depistate 36 de cazuri de epiteliom bazocelular (varietate de tumoră cutanată, cu malignitate redusă, excizia fiind singurul tratament), alte 11 persoane care veniseră la consultaţii aveau deja melanoame operate şi 20 de persoane prezentau nevi atipici, cu şanse mari să se transforme în melanom malign.

În cadrul aceleiaşi campanii au fost depistate şi 12 cazuri din Boala Bowen – tumoră de natură precanceroasă a pielii sau mucoaselor -, precum şi diferite leziuni mai mici, foarte închise la culoare, plus altele.

„Lumea se înscrie şi în continuare la consultaţii, şi după încheierea campaniei gratuite. Persoanele trebuie să vină cel puţin o dată la şase luni să se controleze cu dermatoscopul, pentru că dacă erau depistate la timp cazurile, nu se ajungea aici”, a precizat preşedintele Asociaţiei. În urma consultaţiilor, unui număr mare de persoane i s-a recomandat operaţia, având în vedere problemele identificate sau riscurile de a dezvolta cancer de piele.

Din cele 1.044 de persoane consultate în cadrul campaniei, majoritatea sunt din mediul urban şi doar 13,9% din mediul rural. Majoritatea, 537 de persoane, au peste 45 de ani, 424 au vârste cuprinse între 19 şi 45 de ani, iar până la 18 ani au fost consultate 83 de persoane.

Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea Ta” a demarat la începutul lunii februarie o campanie gratuită de consultaţii dermatologice, persoanele cu aluniţe atipice, şi nu numai, fiind încurajate să se prezinte.

Persoanele care au aluniţe ce şi-au schimbat forma, conturul, dimensiunile şi ajung să le simtă şi să le deranjeze prezenţa lor trebuie să se prezinte imediat la medic pentru analize, iar în cazul traumatismelor suferite pe aluniţe ele trebuie îndepărtate pentru a preîntâmpina o posibilă îmbolnăvire.

Cazurile de cancer de piele s-au dublat în ultimii 15 ani

Datele statistice arată că anul trecut din cele 573 de noi cazuri de cancer apărute în Covasna, 24 erau de cancer de piele, dintre care numai opt tratabile. Totodată, în ultimii 15 ani cazurile depistate s-au dublat, de multe ori fiind prea târziu pentru ca pacientul să fie salvat, cu atât mai mult cu cât melanomul nedepistat la timp este mortal.

Din luna aprilie, Asociaţia a demarat o nouă campanie, de data acesta de consultaţii psihologice gratuite, tema care se discută săptămâna aceasta fiind tulburările anxioase – frica de criză, de pierdere a loculul de muncă. La cererea pacienţilor, tema va fi reluată şi în cursul săptămânii viitoare, după care va fi urmată de consultaţii pentru depresie (20 şi 23 aprilie). Cei interesaţi se pot programa la numerele de telefon 0267 352 266 sau 0724 573 354.

Asociaţia „Împreună pentru Sănătatea Ta“ va participa în data de 25 mai la cea de-a patra ediţie a Euro Melanoma Day – Ziua Euro - peană pentru depistarea melanomului, organizată de Societatea Română de Dermatologie. Campania se desfăşoară simultan în 26 de ţări şi are drept scop efectuarea unui screening cutanat gratuit în vederea depistării de leziuni precanceroase sau cancere cutanate.

Ana Sidon

Teme articol: cancer piele
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.