150 de lei, locul de veci pe 10 ani
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat organizarea şi desfăşurarea în regim de gestiune directă a activităţii de administrare a Cimitirului comun al oraşului.
Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat organizarea şi desfăşurarea în regim de gestiune directă a activităţii de administrare a Cimitirului comun al oraşului. Astfel, locurile de veci se vor atribui prin concesiune pe termen limitat, impunându-se celor care le preiau îngrijirea locurilor.
Pentru locul concesionat, concesionarii datorează o redevenţă, stabilită anual prin hotărârea consiliului local şi în urma unei analize a evoluţiei preţurilor pe piaţa din Sfântu Gheorghe şi din ţară precum şi luând în considerare evoluţia cursului leu-euro.
Astfel, pentru o perioadă de zece ani, redevenţa a fost stabilită la 150 de lei, pentru 20 de ani la 250 de lei iar pentru 30 de ani la 300 de lei.
Pentru folosirea capelei, catafalcare funerară şi întreţinere cimitir, taxele au rămas la nivelul celor din anul 2008, însă s-a majorat tariful pentru utilităţi la construirea de cavou, de la 6 lei la 60 lei, urmărinduse acoperirea cheltuielilor aferente (consum energie electrică, consum apă, reparat alei, curăţenie, etc.).
Fără căruţe prin centru
În dorinţa de modernizare a municipiului Sfântu Gheorghe şi de menţinere a curăţeniei dar şi a buneistări a drumurilor, CL Sfântu Gheorghe a decis limitarea accesului căruţelor în oraş. În acest sens, CL a emis o hotărâre prin care accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole şi forestiere pe teritoriul administrativ al municipiului Sfântu Gheorghe este permis între orele 06 - 20 numai pe anumite trasee din oraş.
Potrivit hotărârii CL, accesul acestor vehicule va fi permis pe alte străzi ale municipiului doar în condiţii excepţionale, în acest sens fiind necesară o autorizaţie ce se va acorda pentru cel mult o zi, de către Direcţia de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.
Încălcarea acestei hotărâri a CL Sfântu Gheorghe va atrage după sine o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Cele 28 de străzi din municipiu pe care vor putea circula vehiculele mai sus amintite cuprind străzi precum Garoafei, Jozsef Attila, Joka Mor, Ţigaretei, Fabricii, Lunca Oltului, Arvuşului, Berzei şi Cânepei.
Caziere pentru taximetrişti
O altă măsură a CL Sfântu Gheorghe vizează impunerea unor condiţii celor care doresc să practice taximetria, mai exact impunerea prezentării unui cazier judiciar din care să rezulte că cel care doreşte să facă taximetrie nu a fost condamnat pentru infracţiuni de natură comercială, pentru infracţiuni privind condiţiile de plată şi de angajare, perioadele de conducere şi de odihnă ale conducătorilor auto, siguranţa rutieră, siguranţa vehiculului rutier sau a persoanelor transportate, protecţia mediului, nu a fost condamnat pentru infracţiuni de tâlharie, omor şi viol. Fără cazier, copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională, copia de pe atestatul profesional al taximetristului şi dovada îndeplinirii condiţiei de onorabilitate şi avizul medicopsihologic care atestă că persoana desemnată este aptă pentru a ocupa o funcţie care concură la siguranţa circulaţiei, obţinut în condiţiile OUG. Nr. 109/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cei interesaţi de taximetrie nu vor primi autorizaţia de transport în regim de taxi sau autorizaţia de transport în regim de închiriere, eliberată în cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Monica Rizea