ACTUALITATE 27 septembrie 2009

15 litri de ulei ars, colectaţi la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 608 vizualizări
[singlepic=369,400,200,,left]Campania de colectare a uleiului ars, iniţiată la Sfântu-Gheorghe de Asociaţia „Inczecenter” şi Asociaţia de tineret „Ecou”, cu spijinul SC Tega SA, a dus la colectarea a 15 litri de ulei. La cele patru puncte amenajate vineri în oraş, au venit să aducă la colectare ulei ars 38 de persoane, cei numai 15 litri adunaţi explicându-se ca urmare a cantităţilor mici aduse de fiecare în parte. În dorinţa de a-i motiva pe oameni să predea uleiul ars, Asociaţia de Tineret „Ecou“ a pus la bătaie bilete gratuite la spectacolul „In Memoriam Pavarotti”, ce va avea loc pe 10 octombrie, în cadrul proiectului „Seri Albastre”.

Campania de colectare a uleiului ars, iniţiată la Sfântu-Gheorghe de Asociaţia „Inczecenter” şi Asociaţia de tineret „Ecou”, cu spijinul SC Tega SA, a dus la colectarea a 15 litri de ulei. La cele patru puncte amenajate vineri în oraş, au venit să aducă la colectare ulei ars 38 de persoane, cei numai 15 litri adunaţi explicându-se ca urmare a cantităţilor mici aduse de fiecare în parte.

În dorinţa de a-i motiva pe oameni să predea uleiul ars, Asociaţia de Tineret „Ecou“ a pus la bătaie bilete gratuite la spectacolul „In Memoriam Pavarotti”, ce va avea loc pe 10 octombrie, în cadrul proiectului „Seri Albastre”.

Potrivit directorului de comunicare al Asociaţiei „Ecou“, Emil Pantelimon, în urma acţiunii de colectare s-au dat 120 de bilete pentru concertul în memoria lui Luciano Pavarotti.

„Mulţi au venit cu sticle de ulei goale sau copiii cu sticluţe de 50 – 100 de mililitri, doze foarte mici, dar este bine pentru că cei mici trebuie să conştientizeze aceste probleme şi să se educe în acest sens (…). La punctul pe care l-am supravegheat eu am auzit că o fetiţă i-a cerut mamei ei cartofi prăjiţi cu o zi înainte şi apoi i-a spus să pună uleiul în sticluţă, pentru a-l aduce la colectat”, a povestit Pantelimon, exprimându-şi con vingerea că, în viitor, acest gen de acţiune va prinde mult mai bine la populaţie.

Cei 15 litri de ulei colectaţi au ajuns la SC Tega SA, urmând ca, după ce se va aduna o cantitate mai mare, uleiul să fie trimis la o firmă din Ungaria, pentru a fi transformat în combustibil. „Deocamdată vorbim de 15 litri, o cantitate foarte mică. Oamenii din Sfântu Gheorghe nu au fost prea receptivi la această campanie de colectare, mai ales dacă facem o comparaţie cu Miercurea Ciuc, unde s-au strâns 200 de litri. Nu ştiu de ce am strâns atât de puţin la Sfântu Gheorghe, poate oamenii sunt mai închişi, căci acţiunea a fost destul de popularizată, atât prin fluturaşi cât şi prin intermediul presei”, a declarat directorul Tega, Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, acţiunile de colectare a uleiului ars sunt mai mult decât binevenite, deoarece aruncarea acestu ia direct în chiuvetele din gospodării duce la colmatarea ţevilor de canalizare şi la afectarea procesului de curăţare a apelor de la staţia de epurare a municipiului Sfântu Gheorghe. Toth Birtan Csaba a arătat că este de preferat ca oamenii să adune uleiul ars în pet-uri pe care să le ducă apoi la Tega, nefiind indicată nici aruncarea acestora la gunoi, deoarece afectează, în acest caz, procesul de selecţie a deşeurilor. Directorul Tega a mai subliniat că aruncarea uleiului ars la chiuvetă sau aiurea, în deşeuri, are repercursiuni asupra procesului de circu laţie al oxigenului şi inclusiv asupra sănătăţii mediului.

Iniţiatorii campaniei de colectare a uleiului ars intenţionează să mai organizeze, pe viitor, acţiuni similare, arătându-şi convingerea că odată ce acestea se vor repeta, populaţia va deveni mai receptivă în susţinerea lor.

Monica Rizea

Teme articol: colectare ulei ars
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.