ACTUALITATE 18 decembrie 2015

145 de controale ale DSVSA Covasna în preajma sărbătorilor

de Covasna Media | 681 vizualizări

Având în vedere perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care într-o perioadă relativ scurtă se comercializează o cantitate mai însemnată de produse alimentare decât în restul anului, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat toate măsurile necesare pentru prevenirea apariției de toxiinfecții alimentare ori alte boli transmisibile prin alimente.

Astfel, în perioada 1-16 decembrie, inspectorii DSVSA Covasna au controlat un număr de 145 unități de profil: 48 restaurante; 13 baruri; 5 unități de procesare a alimentelor; 79 unități de comercializare a alimentelor, verificând respectarea normelor de siguranță a alimentelor.

Au fost constatate o serie de nereguli privind: etichetarea necorespunzătoare sau lipsa completă a etichetării pe produsele expuse spre vânzare; termen de valabilitate depășit; depozitare necorespunzătoare, neigienică; modificări organoleptice; lipsa monitorizării temperaturii de păstrare; lipsa trasabilității; depozitarea produselor alimentare pe podea.

S-a identificat şi o unitate care funcționa fără înregistrare sanitar-veterinară.

În urma controalelor au fost confiscate 430 kg produse alimentare (materii prime, carne și produse din carne, produse lactate, legume, fructe etc.), au fost aplicate un număr de 8 amenzi contravenționale în valoare totală de 7.400 lei. Totodată s-a suspendat activitatea unei unități și s-a anulat înregistrarea unei unități interzicând astfel funcționarea acesteia.

În perioada menționată au fost examinați 3.322 porci pentru trichineloză și au fost depistate două cazuri intens pozitive. Persoanele care au consumat „doar ureche și piele”, înainte de aflarea rezultatului examenului trichineloscopic, au fost dirijate către serviciile medicale, iar carcasele și organele porcilor bolnavi au fost neutralizate prin incinerare, urmând să se completeze dosarele pentru despăgubirea proprietarilor.

Subliniem încă o dată necesitatea efectuării examenelor trichineloscopice la toți porcii tăiați. Examenul se efectuează de către medicii veterinari de la nivelul fiecărui cabinet veterinar de asistență de la nivelul orașelor sau comunelor. Programul și tariful este afișat la fiecare cabinet veterinar.

În vederea asigurării siguranței alimentelor și protecției sănătății consumatorilor, personalul DSVSA va efectua până la data de 10 ianuarie 2016 controale susținute, asigurând totodată un serviciu permanent la numărul de telefon 0722700699.

Director executiv,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.