11 concurenţi înscrişi la Concursul de încondeiat ouă de la Brădet
Unsprezece concurenţi s-au înscris la concursul de încondeiat ouă ce va fi organizat, conform tradiţiei, în cea de-a treia zi de Paşti, în localitatea Brădet, lângă Întorsura Buzăului, unde va avea loc a XXII-a ediţie a Sărbătorii ouălor roşii.
Directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean a declarat că manifestarea se adresează atât localnicilor, cât şi turiştilor, care vor avea ocazia de a vedea diverse tehnici de încondeiere a ouălor, o expoziţie de ouă încondeiate, vor putea asista la concurs, precum şi la un spectacol folcloric.
Costică Oltean, care a iniţiat această sărbătoare, a păstrat toate ouăle câştigătoare de la ediţiile anterioare, cu intenţia de a amenaja un mic muzeu în incinta căminului cultural din Brădet, unde are loc în fiecare an acest festival. În holul acestuia există câteva panouri cu fotografiile celor mai frumoase ouă încondeiate, cu tehnica încondeierii şi vopsirii ouălor, precum şi cu obiceiuri de Paşti din alte zone ale ţării şi chiar şi din lume.
„Ideea acestui festival a apărut în 1993, în noaptea de Înviere, văzând la biserică ouă deosebit de frumoase încondeiate de gospodinele din zonă. Am păstrat toate ouăle încondeiate care au participat la concurs începând din 1994, iar 500 dintre cele mai frumoase, adevărate capodopere de artă, am dori să le expunem pe viitor într-un mic muzeu”, a spus Costică Oltean.
Potrivit acestuia, până acum s-au înscris la concurs 11 concurenţi, dar se aşteaptă ca numărul lor să crească, având în vedere că în anii anteriori au participat peste 20 de persoane.
Anul trecut concursul a fost câştigat de Anişoara Roşca şi Maria Elena Olaru, două surori din Întorsura şi Sita Buzăului, în familia cărora acest meşteşug s-a transmis din generaţie în generaţie.
Conform tradiţiei, în zona Întorsurii Buzăului ouăle se încondeiază în două culori, alb şi roşu, cu diferite modele, în special figuri geometrice şi florale, care au diferite denumiri şi semnificaţii – floarea Paştelui, frunza de stejar, coarnele berbecului, răsăritul soarelui, calea rătăcită, coada păunului etc., dar în ultima vreme au apărut şi modele multicolore.