ACTUALITATE 1 septembrie 2021

10 aspecte de știut înaintea unui nou an școlar, în județul Covasna

de Covasna Media | 2623 vizualizări

Au rămas mai puțin de două săptămâni până când primul clopoțel va suna iar pentru elevii din toată țara. În județul Covasna, noul an școlar începe în 302 unități de învățământ pentru aproximativ 32.000 de elevi. Pregătirile sunt, așadar, pe ultima sută de metri, iar autoritățile spun că totul arată bine. Chiar și în contextul în care încă nu se cunosc chiar toate detaliile privind funcționarea în (mai mult sau mai puțin) noua conjunctură, cea a pandemiei, iată care sunt 10 aspecte prezentate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, utile de știut înaintea intrării în noul an școlar.

1. Cum arată rețeaua școlară de învățământ preuniversitar a județului Covasna în 2021/2022 

Un raport al IȘJ arată că rețeaua școlară de învățământ preuniversitar a județului Covasna este formată în anul școlar 2021—2022 din 302 unități de toate tipurile şi nivelurile de învățământ. Față de anul școlar precedent, numărul a scăzut, cu una, prin desființarea Școlii Gimnaziale Speciale din Olteni, structura Școlii Gimnaziale Speciale din Sfântu Gheorghe. 

La aceste școli vor învăța aproximativ 32.000 de elevi, înscriși în peste 1.660 de clase. 

În acest an școlar, 20,97% din unitățile școlare se află în mediul urban, iar restul în mediul rural (79,03%).

Din totalul unităților școlare, în 65,81% se studiază în limba maternă maghiară. În 17,74% din unitățile școlare se studiază în limba română, iar în 16,45% se studiază atât în limba maghiară, cât şi în limba română.

2. Școala va începe peste tot în format fizic  

Chiar dacă nu se cunosc încă toate detaliile importante despre cum se va derula activitatea în școli pe parcursul noului an școlar, adică, de pildă, sunt încă doar discuții despre ce fel de măști de protecție se vor purta și cine le va purta, ceea ce se știe este că pregătirile se fac peste tot în județ pentru a începe școala în format fizic. 

Așteptăm copiii! Sperăm că prezența fizică nu va fi doar pentru o zi sau o săptămână, ci cât mai mult. Urmează, așa cum ne-a anunțat domnul ministru (n. red. al Educației, Cîmpeanu) și doamna ministru de la Ministerul Sănătății să iasă acel ordin comun, până pe 3 septembrie, să vedem care sunt măsurile care trebuie aplicate. (...) Așteptăm acel ordin comun în care găsesc sarcini sau măsuri concrete care trebuie aplicate, dar ne pregătim pentru prezența fizică. Eu zic să fim optimiști! Dacă tot se vorbea de acel șase la mie și studiind puțin rata de infectare în anul 2020 în județ, putem spune că foarte puține localități au fost cu peste șase la mie. Cred că școlile ar trebui să rămână deschise, însă nu știm ce va aduce viitorul”, a spus inspectorul școlar general Kiss Imre. 

3. Peste 400 de catedre/ore sunt încă nerepartizate 

Datele IȘJ arată că în prezent încă sunt peste 400 de catedre formate din mai multe ore care nu au încă alocat personal didactic. 

Asigurarea personalului didactic este un element deosebit de important, pe lângă infrastructură și alte mijloace didactice. Problema e că mereu această procedură este extrem de lungă. Începe din ianuarie/februarie și se termină după ce începe școala. Sunt niște etape de parcurs și o metodologie foarte stufoasă. (....) Astăzi mai sunt încă 415 catedre formate din mai multe ore, fracțiuni, care nu sunt repartizate. Acum este perioada de repartizare a orelor prin metoda de plată cu ora. Deci foarte multe ore vor fi alocate profesorilor deja titulari și existenți, care acceptă plata cu ora. Pe urmă avem o fază, pe data de 3, cu distribuirea de fracțiuni de normă și catedre și ore. După aceea, pe data de 6 se ține un examen la nivel județean, unde participă cadre didactice calificate și necalificate. Iar între 8 și 10 toată lumea participă la distribuirea orelor nealocate astfel încât pe data de 13 să spunem că nu mai avem nevoie de cadre didactice. Dar din păcate, în fiecare an se întâmplă că nu toate orele sunt solicitate, mai ales din mediul rural. (...) Grija noastră este ca pentru grupele din învățământul preșcolar și pentru clasele din învățământul primar să existe în prima zi personal didactic să îi primească”, a spus inspectorul școlar județean, Kiss Imre. 

4. Perioadă de verificări și controale 

În perioada 23 august – 9 septembrie 2021 IȘJ derulează o inspecție tematică. În această perioadă echipe de inspectori se deplasează în unitățile de învățământ din județ pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru începerea noului an școlar. În cadrul inspecției tematice sunt vizate următoarele aspecte: lucrări de reabilitare/renovare/reparații curente/ igienizare (după caz); aspecte privind  deschiderea anului școlar 2021-2022, în contextul epidemiologic determinat de virusul SARS-COV-2; digitalizare. 

Șeful IȘJ spune și că va urma o perioadă de controale pe linie de verificare a tabletelor, pe care elevii le-au primit pentru școala online anul trecut. 

Inițiem un control tematic, în cel puțin 10 unități de învățământ, cele care au beneficiat de cele mai multe tablete, să vedem starea lor, care sunt funcționale, cele care nu sunt funcționale, de ce nu sunt funcționale, dacă oamenii au plătit conform legii, ce fel de procese verbale s-au întocmit și dacă într-adevăr se constată că 150 au fost distruse, dar persoanele respective nu își asumă nicio responsabilitate, facem o listă și poate cerem și sprijinul poliției, pentru că până la urmă acestea trebuie plătite și recuperate”, a spus Kiss Imre. 

5. Fără autorizație sanitară de funcționare sunt puțin peste 3% din școli

Începutul anului școlar prinde fără autorizație sanitară de funcționare 3,31% din școli, însă problema nu este nici pe departe îngrijorătoare, pentru că în realitate ar fi doar două școli cu situații dificile, din Floroaia Mică și Vâlcele, care mai au toalete în curte. 

Pentru restul de 18 clădiri ale unităților de învățământ din cele 20 care nu au autorizație sanitară de funcționare, este în general fie vorba despre probleme la rețeaua din întreaga localitate, fie e vorba de lucrări noi care au nevoie de documente. Pentru toate sunt identificate soluții, iar promisiunile sunt ca până anul viitor școlar să se poată afirma că în județul Covasna nu mai există școli care să nu aibă condiții decente pentru elevi din acest punct de vedere. 

6. Sunt 66 de clădiri care nu au autorizație ISU; unele nu vor primi niciodată, spune șeful IȘJ 

Există încă și 66 de clădiri din 42 de unități de învățământ din județul Covasna care nu au, din diverse motive, autorizație de securitate la incendiu. 

Fiecare e cu povestea și problemele specifice. Și în cazul acestor localități trebuie organizate întâlniri cu reprezentanții ISU și să vorbim cu primarul, directorul, împreună, pe termene clare, ce pot să facă. Sunt unele clădiri despre care cred că niciodată nu vor avea autorizație ISU, iar altele necesită finanțare mai mare sau mai mică. De ani de zile e aceeași situație. Dar unele primesc, vin altele, pentru că sunt și construcții noi. Poate în perioada următoare, până la sfârșitul anului, cu fiecare primar în parte, împreună, reușim. Totul se rezumă la finanțare”, a spus Kiss Imre. 

7. Cabinete medicale și stomatologice

La nivelul județului Covasna sunt înființate 10 cabinete medicale, arondate mai multor unități școlare, dintre care jumătate nu au medic, doar asistente medicale. Este vorba despre Cabinetul Medical Școlar de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Cabinetul Medical Școlar al Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, ambele din Sfântu Gheorghe, dar și Cabinetul Medical Școlar de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Cabinet Medical Școlar de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, respectiv Cabinetul Medical Școlar de la Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt. 

În ceea ce privește cabinetele stomatologice de la nivelul școlilor, este vorba despre șase astfel de facilități, cinci la Sfântu Gheorghe și unul la Întorsura Buzăului. Toate au medici care se ocupă de ele. 

8. Rechizite pentru peste 3.370 de elevi 

Urmează ca în perioada următoare, peste 3.370 de elevi să primească pachete de rechizite. 

Furnizarea de pachete de rechizite școlare pentru anul școlar 2021-2022, în cadrul programului MEN, se va realiza în baza OMECT nr. 4385/ 2012 prin cumpărare directă. După publicarea anunțului de „achiziționare rechizite școlare” din data de 23.07.2021 pe SEAP, oferta câștigătoare a fost primită de la  de SC C&C PREVENT din Galați – valoare contract: 75.909 lei + TVA .

 Vor fi achiziționate 3.373 de pachete de rechizite din necesarul estimat la 4013 elevi care trebuie să primească pachete de rechizite, diferența de 640 se află pe stoc. Urmează încheierea contractului, după care distribuirea pachetelor la unitățile de învățământ”, arată raportul Inspectoratului Școlar Județean Covasna. 

9. Ar putea crește numărul angajaților din învățământ vaccinați anti-COVID

Se menține gradul de optimism și când vine vorba despre vaccinarea împotriva noului coronavirus a personalului din învățământ, pentru că, spune Kiss Imre, există speranța ca după vacanță numărul celor imunizați astfel să crească. 

S-ar putea să crească procentul. În mod sigur, au fost și cei care pe parcursul verii s-au vaccinat. Nu de alta, dar au mai plecat în concediu și oamenii au vrut să fie în siguranță, să nu aibă probleme la graniță. Oricum crește numărul. Și poate prin conștientizarea faptului că prezența fizică la școală cumva va fi legată de gradul de vaccinare, atunci atât cadrele didactice, cât și părinții și elevii, că se leagă, degeaba cerem doar de la unii, vor fi mai responsabili cu semenii, unii față de alții. Cred că va crește gradul de vaccinare”, a declarat Kiss Imre. 

Șeful IȘJ Covasna spune și că în prezent e greu de urmărit îndeaproape numărul angajaților din învățământ vaccinați pentru că analiza se face doar pe baza declarațiilor acestora, nu există un sistem general unde să se noteze și să conteze funcția în raportările generale. La acest capitol, al vaccinării în rândul celor din învățământ, județul Covasna a fost mai mereu codaș. 

10. Mesajul prefectului pentru părinți: „Aveți încredere în învățământ și în sistemul sanitar” 

Și prefectul județului Covasna Ráduly István a transmis covăsnenilor, în contextul începerii noului an școlar, că vaccinarea este cea mai eficientă armă în a ține școlile cât mai mult deschise în formatul fizic. 

„Le-aș transmite părinților să aibă încredere în sistemul școlar pe care îl avem la nivel național. Sperăm că anul școlar 2021/2022 va fi început fizic, pentru că este încă o problemă majoră, mai ales pentru copiii care sunt în clasele 0 – IV și să avem încredere și în sistemul sanitar, astfel încât valul patru de care se tot vorbește să nu ne atingă atât de mult. În acest sens, trebuie să mergem cât mai mulți să ne vaccinăm”, a spus prefectul Ráduly István marți, în cadrul unei conferințe de presă. 

Noul an școlar va începe în 13 septembrie 2021 și se va încheia 11 iunie 2022. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.