ACTUALITATE 30 septembrie 2015

1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

de Covasna Media | 316 vizualizări

Old-People

Ne adresăm în prag de sărbătoare, dumneavoastră semenilor noştri, pe care vă cunoaștem şi vă apreciem ca pe nişte oameni admirabili şi modeşti. Ştim că din demnitate nu cereţi prea mult, dar aveţi nevoie cel puţin de recunoaştere, respect şi de o fărâmă de atenţie. Discreţia voastră, a celor vârstnici, nu trebuie înţeleasă greşit de societatea românească.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului O.N.U. pentru Populație ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb „Cine n-are bătrâni, să-și cumpere”.

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a O.N.U. adopta rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

„Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanta O.N.U.

Astăzi, la 24 ani de la prima sărbătorire a Zilei Internaționale a persoanelor în vârstă, există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani.

„Trăim mai mult și suntem mai sănătoși decât am fost vreodată, ceea ce este una dintre realizările majore ale umanității”, consideră Thoraya Ahmed Obaid, însă demografii nu se feresc să atragă atenția asupra îmbătrânirii populației Globului.

O populație care îmbătrânește din ce în ce mai mult, cu fiecare an.

Potrivit unui studiu și România se confruntă cu o problemă demografică. Populația României a scăzut, iar până în anul 2020, specialiștii se așteaptă ca numărul populației să scadă cu 2 milioane de locuitori. De asemenea, rata natalității a scăzut și în același timp numărul persoanelor tinere. Pe de altă parte însă, numărul persoanelor bătrâne de peste 65 de ani a crescut.

Uniunea Europeană se confruntă cu același gen de probleme demografice. Creșterea naturală a populației a fost de numai 0,04% pe an și toate noile state membre, cu excepția Maltei și Ciprului, s-au confruntat cu o scădere de populație. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural.

Dificultățile în găsirea unei locuințe, problemele de pe piața muncii, schimbarea modului de viață și de muncă, precum și vârsta mai înaintată a părinților la nașterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural. Acest proces de îmbătrânire al populației reprezintă în primul rând o provocare la nivel economic, pentru că odată cu trecerea timpului, vor fi din ce în ce mai puțini tineri înscriși pe piața de muncă și care să poată să susțină, prin veniturile lor, populația bătrână, deja ieșită la pensie.

Cu prilejul zilei de 1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – Consiliul Judeţean Covasna al Persoanelor Vârstnice urează tuturor persoanelor de vârsta a treia multă sănătate, fericire, gânduri bune şi speranţă în copii şi nepoţii voştri, zile senine şi liniştite, clipe frumoase alături de cei care vă sunt dragi şi apropiaţi, care fac eforturi deosebite să vă asigure o bătrâneţe frumoasă.

La mulţi ani!

Preşedinte Ioachim Grigorescu

Vicepreşedinte Robert Rusznak

 

Felicitări de Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice

Începând cu anul 1990, ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice.

Cinstim în rândul persoanelor de vârsta a treia nu numai pe beneficiarii sistemului public de pensii, dar şi pe părinţii şi bunicii noştri.

Cu această ocazie, colectivul Casei Judeţene de Pensii Covasna vă doreşte cu stimă şi cu sinceritate sănătate, viaţă lungă însoţită de aprecierea celor din jur.

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.