„Un mărţişor pentru fiecare”
Voluntarii Antidrog şi copiii Cercului „Tradiţie şi modernitate“ au dăruit ieri peste 1.500 de mărţişoare gratuite trecătorilor care s-au plimbat în prima zi de primăvară prin centrul oraşului, lângă Magazinul Şugaş. Campania „Un mărţişor pentru fiecare” a fost organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Asociaţia Cultural Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, Palatul Copiilor, cu sprijinul Autorităţii de Sănătate Publică şi al Primăriei, iar pe lângă aceste colorate simboluri ale primăverii oferite oamenilor, a mai cuprins şi o expoziţie de mărţişoare cu mesajul „Bucură-te de primăvara ta” şi un atelier de creaţie, unde micuţii au creat propriile mărţişoare.
Atelierul de creaţie a fost pus la cale de membrii Asociaţiei Carpaţii Răsăriteni, care între orele 10 şi 14 au reuşit să ajute în jur de o sută de copii să meşterească mărţişoare cu materialele puse la dispoziţie de organizatori. Totodată, mărţişoarele au fost create de copiii de la Cercul Tradiţie şi Modernitate, de voluntarii CPECA şi Palatul Copiilor.
Mărţişoarele oferite în cadrul campaniei „Un mărţişor pentru fiecare”, precum şi cele expuse au fost confecţionate de copii şi voluntari din carton, materiale textile, paiete sau flori uscate, care au dat viaţă celor mai diverse şi originale mărţişoare, de la ghiocei, trifoi cu patru foi, gărgăriţe, potcoave, pisicuţe sau flori, până la modele inedite inventate de copii. Expoziţia va fi itinerată timp de o lună în mai multe şcoli din oraş. Mărţişoarele nu au fost lipsite de şnurul alb – roşu confecţionat manual inclusiv la faţa locului, care simbolizeză sosirea primăverii, îmbinarea dintre iarnă şi primăvară, lupta dintre bine şi rău, care se împletesc pe parcursul vieţii. Ca şi anul trecut, au fost făcute mai multe şnururi lungi de 10 metri, care au creat un culoar prin care treceau oamenii.
Iniţiativa a fost primită cu mare drag de locuitorii oraşului, majoritatea oprindu-se pentru a admira mărţişoarele şi pentru a asista la atelierul de creaţie. „Ar trebui să mergeţi cu expoziţia şi în şcoli“, „mi-aţi făcut ziua mai frumoasă“ sau „aşa se fac mărţişoarele, aşa era pe vremuri, copiii ar trebui să înveţe să le confecţioneze singuri” sunt doar câteva dintre impresiile culese dintre trecători.
Organizatorii consideră că expoziţia, atelierul şi campania au avut un succes mai mare decât cel aşteptat, motiv pentru care vor reveni şi anul viitor cu ce-a de-a patra ediţie a Sărbătoririi zilei de 1 Martie.
Ana Sidon