ACTUALITATE 10 martie 2010

„Traficul de persoane nu iartă“

de Covasna Media | 643 vizualizări
11mar2010-prostituateSub acest slogan Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, a lansat campania de prevenire şi informare Reducerea numărului de victime române şi bulgare traficate în Spania şi Italia” (ROBSI), care se desfăşoară în perioada 16 februarie-15 septembrie 2010. Obiectivul major al proiectului este reducerea numărului de victime din România şi Bulgaria exploatate în statele

11mar2010-prostituateSub acest slogan Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, a lansat campania de prevenire şi informare  Reducerea numărului de victime române şi bulgare traficate în Spania şi Italia” (ROBSI), care se desfăşoară în perioada 16 februarie-15 septembrie 2010.

Obiectivul major al proiectului este reducerea numărului de victime din România şi Bulgaria exploatate în statele membre UE, în special în Italia şi Spania.

Proiectul este implementat în cele patru state europene de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române alături de Comisia Naţională Antitrafic din Bulgaria, Direcţia Generală a Poliţiei şi Gărzii Civile din Spania, Departamentul pentru Drepturi şi Egalitate de Şanse din Italia şi Centrul privind Traficul de Persoane din Marea Britanie.

Prin intermediul proiectului, partenerii urmăresc implementarea obiectivului nr.3.2. al Planului Uniunii Europene pentru bune practici, standarde şi proceduri de combatere şi prevenire a traficului de fiinţe umane: prevenirea traficului în ţările de origine, tranzit şi destinaţie prin conştientizarea riscurilor pe care le implică şi mediatizarea în Uniunea Europeană a activităţilor de prevenire şi justiţie penală, inclusiv condamnările definitive, pentru stoparea traficanţilor.

Obiectivele specifice au ca scop promovarea cooperării şi coordonării între ţările de origine şi cele de destinaţie din Europa, situate de-a lungul rutelor de trafic, informarea şi sensibilizarea cu privire la riscurile de traficare a cetăţenilor din ţările de origine, atât în cadrul comunităţilor românilor şi bulgarilor din Italia şi Spania, cât şi din regiunile cu risc ridicat de traficare a persoanelor.

Campania urmăreşte informarea în vederea conştientizării populaţiei, atât la nivel internaţional, cât şi naţional, în ţările de origine şi ţările de destinaţie, cu privire la existenţa traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum şi cu privire la riscurile asociate acestui fenomen.

Exploatarea sexuală, cea mai cunoscută formă a traficului

Campania se desfăşoară pe două direcţii principale, una vizând ţările de origine (România şi Bulgaria), iar cealaltă, ţările de destinaţie (Spania şi Italia). Prima parte a componentei media din campanie vizează exploatarea sexuală, cea mai cunoscută formă de manifestare a fenomenului, iar partea a doua se axează pe exploatarea prin muncă.

Grupul ţintă principal pentru campania care se desfăşoară în România şi Bulgaria este reprezentat atât de femei, cât şi de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, potenţiale victime ale oricărei forme de exploatare. Grupul ţintă principal pentru campania care se va desfăşura în Spania şi Italia este reprezentat de publicul larg.

Din analiza statisticilor realizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a reieşit faptul că ponderea victimelor traficului de persoane în cele două ţări, Spania şi Italia în perioada 2004-2009 este în proporţie de 45-50%. Distribuţia cantitativă a victimelor în sistemul naţional în aceasta perioadă: 2004 - 1960 victime; 2005 - 2551 victime; 2006 - 2285 victime; 2007 - 1780 victime; 2008 - 1240 victime; 2009 - 780 victime.

În anul 2009 din totalul de 780 victime, un număr de 420 au fost de sex feminin, iar un număr de 360 de sex masculin (604 adulţi şi 176 minori).

Linie telefonică gratuită - Help Line

La nivelul judeţului Covasna organizatorii campaniei sunt Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Braşov în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna şi alţi parteneri interinstituţionali.

Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678, la care cei interesaţi pot primi informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă sau în scop turistic şi, de asemenea, pot anunţa o posibilă situaţie de trafic de persoane. În situaţii excepţionale, acordă apelanţilor, posibile victime ale traficului de persoane, ajutorul de urgenţă.

La finalul campaniei va fi realizat un ghid de bune practici, elaborat pe baza recomandărilor echipei multinaţionale de coordonare a campaniei de prevenire, ghid ce va fi diseminat partenerilor implicaţi în domeniul combaterii traficului de persoane din cele patru state partenere.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Agenţia Naţională împotriva Traficului de persoane, Centrul Regional Braşov, tel/fax : 0268-474.734, e-mail: anitp.brasov@mai.gov.ro

Teme articol: trafic de persoane
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.