„Mica Unire”, sărbătorită în judeţul Covasna
Depuneri de coroane şi Hora Unirii în Piaţa Mihai Viteazul
Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită ieri la Sfântu Gheorghe, în Piața Mihai Viteazul, în prezența prefectului Gyorgy Ervin și deja obișnuita absență a primarului orașului, Antal Arpad, și a președintelui Consiliului Județean (CJ), Tamas Sandor. Pe lângă personalitățile locale - reprezentanți ai autorităților și ai instituțiilor publice, au mai luat parte la manifestări și aproximativ 100 de persoane.
După trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, a urmat un ceremonial religios și o luare de cuvânt a prefectului Gyorgy Ervin, care a vorbit despre însemnătatea Unirii Principatelor și despre reformele acelor momente.
”Aniversăm astăzi un moment crucial din istoria poporului român: Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859, eveniment ce a pus piatra de temelie a statului român modern, o expresie a voinţei românilor. Liderii politici de atunci, indiferent de culoarea lor politică, au ştiut să pună interesele României înaintea intereselor politice personale, au pus interesul naţional înaintea a ceea ce îi despărţea. S-au creat legi şi instituţii care au stat la baza statului român modern, a fost creat primul Parlament unic al României şi primul guvern unitar, a fost adoptată prima Constituţie, s-a efectuat reforma electorală, agrară, a învăţământului”, a spus prefectul, arătând că există o datorie a tuturor pentru reconfirmarea coeziunii în proiectul unei Românii moderne, astfel încât țara noastră să fie un stat respectat în spaţiul Schengen al Europei.
Reprezentanţi ai instituţiilor statului și ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, iar evenimentul a luat sfârşit cu defilarea Gărzii de Onoare și cu o Horă a Unirii pe platoul din fața Statuii lui Mihai Viteazul.
Ziua de 24 ianuarie mai este numită și Ziua Micii Uniri, în 1859 având loc unirea Principatelor Române. Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al principatelor române - pe 5 ianuarie în Moldova și apoi, pe 24 ianuarie, în Țara Românească. Unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări și a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească. (Monica Vajna)
Program artistic la Întorsura Buzăului
La împlinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, Casa Orăşenească de Cultură din Întorsura Buzăului în colaborare cu Liceul Teoretic Mircea Eliade au sărbătorit această mare sărbătoare a românilor printr-un lăudabil program artistic.
Spectacolul de la Întorsura Buzăului a fost deschis de către liceeni, care au trezit interesul celor prezenţi printr-o scurtă prezentare închinată sărbătorii, apoi recitând poeme româneşti celebre.
Au urmat dansatorii şi taraful Casei de Cultură cu dansuri, printre care şi nelipsitul „Ciobănaş”, dar şi un dans foarte special din zona Oaşului.
Programul folcloric a continuat cu melodii cunoscute, interpretate de tânăra speranţă a muzicii populare din Întorsura Buzăului, Maria Muntean, şi de talentatul solist Florin Tică.
Costică Oltean, directorul Casei de Cultură, îndreaptă mulţumirile către profesorii implicaţi şi în mod special către Nicolae-Dionisie Boian, directorul Liceului „Mircea Eliade”. (Andreea Dabija Kelemen)