„Lucrezi terenul, depui cerere, primești fonduri europene şi naţionale, APIA te așteaptă!“
În perioada 1 martie – 15 mai inclusiv APIA Covasna îi așteaptă pe fermieri să depună cererile pentru suprafaţă pentru anul 2012. Sloganul campaniei din anul acesta este „Lucrezi terenul, depui cerere, primești fonduri europene şi naţionale, APIA te așteaptă!”
În perioada 15 mai – 11 iunie inclusiv se depun cereri cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
„Pe durata campaniei vom organiza sesiuni de informare cu fermierii, cu privire la: termenele de depunere a cererilor de plată pe suprafață pentru anul 2012, condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană şi naţională, pachetele financiare care pot fi accesate în cazul măsurilor de sprijin pe suprafață. Această informare are şi o secțiune privitoare la completarea electronică a cererii de sprijin prin intermediul aplicației IPA online. Este important faptul că pentru creșterea calităţii identificării parcelelor agricole de către fermieri şi reducerea numărului de sancțiuni primite de aceștia datorită identificărilor eronate ale parcelelor declarate, începând din acest an fermierii trebuie să prezinte la depunerea cererii unice pe suprafaţă şi adeverința privind utilizarea terenului, conformă cu înscrisurile din Registrul Agricol, aşa cum prevede legea. Aceasta adeverinţă asigură calitatea de utilizator a terenului şi a suprafeţelor agricole utilizate de fiecare fermier care depune cerere unică de plată pe 2012” – ne-a declarat directorul APIA Covasna, Angela Negoiță.
APIA acordă plăţi pe terenuri numai fermierilor care lucrează terenurile, trebuind să se facă diferenţa între dreptul de proprietate pentru care nu se acordă subvenţii şi dreptul de folosinţă al terenurilor pentru care se acordă subvenţii.
„Având în vedere că judeţul Covasna este în proporţie de 80% agrar, iar fondurile europene pentru dezvoltarea şi restructurarea agriculturii şi revitalizarea economiei rurale vin în sprijinul fermierilor noştri, facem un apel la toţi fermierii de a respecta legea şi angajamentele la care se obligă odată cu depunerea cererii unice de plată. Nerespectarea angajamentelor şi a legii atrage sancţiuni pe care noi, angajaţii APIA, nu le dorim niciunui fermier. Pentru a evita bifarea greşită în cererea unică de plată fiecare fermier este informat prin invitaţia pe care o va primi de la APIA, invitaţie care conţine toate elementele ce trebuie să se regăsească în dosarul cu care se prezintă la APIA” – spune Angela Negoiță.
Fiecare fermier va fi programat de către șeful centrului local de care aparține. De asemenea, reprezentanţii APIA vor face deplasări în teren și se vor întâlni cu fermierii pentru a-i informa despre această adeverință, element fără de care dosarul depus la APIA nu va fi complet.