ACTUALITATE 1 martie 2010

„Covasna, pur autentic”, la Strasbourg

de Covasna Media | 702 vizualizări
10.000 de euro pentru a promova judeţul într-o căsuţă din lemn, la Consiliul European 01mar2010-stand1Județul Covasna se va prezenta şi promova la Strasbourg printr-un stand amenajat într-o construcție de lemn şi denumit „Covasna, pur autentic“. Standul a fost gândit şi conceput în cadrul Consiliului Județean (CJ) Covasna şi va fi expus în cadrul sesiunii plenare a Congresului Puterilor Locale și Regionale, în fața Consiliului European. Standul este o construcție de lemn, la dimensiunile unei camere în care, prin

10.000 de euro pentru a promova judeţul într-o căsuţă din lemn, la Consiliul European

01mar2010-stand2Județul Covasna se va prezenta şi promova la Strasbourg printr-un stand amenajat într-o construcție de lemn şi denumit „Covasna, pur autentic“. Standul a fost gândit şi conceput în cadrul Consiliului Județean (CJ) Covasna şi va fi expus în cadrul sesiunii plenare a Congresului Puterilor Locale și Regionale, în fața Consiliului European.

Standul este o construcție de lemn, la dimensiunile unei camere în care, prin intermediul unor fotografii, apar imagini cu cele mai atractive locuri ale județului. Totul a costat bugetul local 10.000 de euro.

Potrivit preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, acest stand a fost conceput în spiritul județului Covasna, prezentând cele mai importante simboluri ale acestuia, astfel încât europenii să-i înțeleagă particularitățile şi să fie atraşi de ceea ce poate oferi acest județ. Standul va cuprinde nu doar simboluri precum apa, cerul şi pământul, ci şi fotografii care arată locuri, clădiri şi oameni, precum şi un istoric în limbile română, maghiară şi engleză.

Trei ani de muncă pentru acest stand Ideea unui stand al județului care să fie prezentat la Strasbourg i-a aparținut vicepreşedintelui Consiliului Județean (CJ) Covasna, Demeter Janos, care a lucrat trei ani la materializarea „casei județului“. Construcția a fost finalizată de curând şi prezentată, vineri, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene din Sfântu Gheorghe, înainte de a fi transportată la Strasbourg.

„Sper ca politicienii şi aleşii diferitelor țări care participă la acest congres de primăvară, fiind buni multiplicatori de informație, să ne ducă vestea bună în țările lor şi astfel sperăm să aducem câți mai mulți care se interesează să vină, să vadă această zonă, nu numai ca şi turişti, ci în general ca să ne vadă, să fim deschişi față de lume - credem că este un lucru foarte important în zilele acestea”, a declarat Demeter Janos, cu ocazia prezentării standului.

Concepția de bază a instalației este construită pe baza lemnului, apei și pietrei, acestea fiind elementele simbolice ale regiunii Covasnei. Construcția a fost coordonată de artistul plastic Domokos Csaba, care a lucrat la aceasta cu un grup de specialiști, în spiritului acelor artiști și savanți parte a tradițiilor județului.

„Inițial era vorba să facem o expoziție cu fotografii, dar după ce am studiat spațiul din Strasbourg, care e un spațiu arhitectural destul de complex, care nu prea prieşte unor expoziții clasice, atunci m-am hotărât să fac o instalație care să preia controlul spațiului. Atunci a venit conceptul acesta de casă - județul Covasna, Trei Scaune - Casa noastră şi am început să folosesc materiale de bază - ce avem, după ce suntem vestiți, adică lemnul, piatra şi apa. Aşa s-a creat instalația aceasta şi fotografiile după ce am ales - după multe şedințe şi mai multe sute de fotografii; marea majoritate a imaginilor sunt făcute de Henning Janos, câteva fotografii de Demeter Janos şi câteva de mine. Am mers pe conceptul acesta de casă, care poate fi şi înconjurată, studiată şi din interior, deci asta era ideea de bază”, a explicat Domokos Csaba.

Sesiunea plenară a Congresului Puterilor Locale și Regionale se desfășoară pe perioada 17­19 martie, standul Județului Covasna urmând a fi amenajat la Consiliul European.

Monica Rizea

Foto: Henning Janos

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
ion, 1 martie 2010
Pai asta si vor sa vada europenii, cum se traieste in sec 19, ei sunt satuli de sec 21.
reluc, 1 martie 2010
poate ca standul va avea "succesuri " , europeni ar vedea in tinutul secuiesc o regiune in care locuitori traiesc in secolul XIX.
gigi, 1 martie 2010
Bani aruncati. Mai bine plombau cateva cratere in asfalt.
benidorm, 1 martie 2010
daaaaaaa,a-ti gandit de era sa explodati,mai bine mergeti pe pod la gara cu tot cu stand si sariti in Olt ,poate asa va reveniti!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.