ACTUALITATE 10 mai 2009

„Cetăţenii ştiu să citească ce scrie pe blocuri”

de Covasna Media | 418 vizualizări
Deputatul PSD Horia Grama consideră aberantă ideea inscripţionării bilingve a blocurilor

Ideea primarului Antal Arpad ca intrările în blocuri să fie inscripţionate bilingv a fost calificată de conducerea PSD Covasna drept una aberantă şi care nu este necesară, întrucât cetăţenii municipiului sunt în stare să îşi găsească fără probleme blocul în care locuiesc. „Se pare că are idei (primarul, n.r.) puţine şi fixe privind înscrierile bilingve. Mi se pare aberant şi n-am văzut încă locuitor român sau maghiar care să umble năuc prin cartiere că nu-şi

Deputatul PSD Horia Grama consideră aberantă ideea inscripţionării bilingve a blocurilor

Ideea primarului Antal Arpad ca intrările în blocuri să fie inscripţionate bilingv a fost calificată de conducerea PSD Covasna drept una aberantă şi care nu este necesară, întrucât cetăţenii municipiului sunt în stare să îşi găsească fără probleme blocul în care locuiesc.

„Se pare că are idei (primarul, n.r.) puţine şi fixe privind înscrierile bilingve. Mi se pare aberant şi n-am văzut încă locuitor român sau maghiar care să umble năuc prin cartiere că nu-şi mai găseşte scara şi blocul”, a afirmat preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

Liderul social democrat face referire la o iniţiativă a primarului Antal Arpad, care nu demult a prezentat această idee. Primarul a demarat o serie de întâlniri cu asociaţiile de proprietari, iar unul dintre punctele care se va discuta, alături de zone verzi, curăţenie, termozioare, este şi inscripţionarea bilingvă.

Primarul Antal Arpad a solicitat recent şi ca pe toate instituţiile publice din oraş să fie amplasate plăcuţe bilingve, iar în sprijinul afirmaţiilor sale a venit cu legea nr. 215 a administraţiei publice locale, potrivit căreia instituţiile publice sunt obligate să afişeze şi în limba maghiară denumirile lor.

Autonomie culturală legală

Întrebat despre autonomia culturală a minorităţilor, liderul PSD Covasna crede că o autonomie culturală pentru minorităţi poate să existe numai dacă nu contravine Constituţiei şi bunei funcţionări a instituţiilor statului, peste care nu are voie să funcţioneze.

„Maghiarii au dreptul să-şi cultive limba, să scrie, să aibă teatru în limba maghiară, acum legile şi tot ceea ce reglementează drepturile minorităţilor asigură necesităţile identitare fără probleme. Proiectul statutului legii minorităţilor nu avem nicio problemă cu el, decât cu un anumit capitol, care introducea un stat în stat, sub titulatura de autonomie culturală institua tot felul de comitete cu putere peste instituţiile României. Nu se poate, toţi românii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi”, spune deputatul Horia Grama.

Acesta a menţionat că poate să existe o autonomie culturală, dar care să se încadreze în normele acceptabile şi din punctul de vedere al Constituţiei, şi să nu contravină bunei funcţionări a statului. Pe de altă parte, a mai precizat Grama, maghiarii nu prea s-au preocupat de drepturile identitare ale românilor din Covasna şi Harghita.

La Congresul UDMR, preşedintele Traian Băsescu declarase că este nevoie ca legea autonomiei culturale să treacă cât mai repede prin Parlament, subliniind în acelaşi timp că acele abordările care exced Constituţiei nu pot fi acceptate, fiind vorba despre autonomia teritorială.

Preşedintele organizaţiei locale a PSD a făcut referire şi la lansarea candidaţilor UDMR, organizată în urmă cu o săptămână, şi la discursurile despre autonomie ale liderilor maghiari. „Din păcate am constatat că sloganurile rămân aceleaşi – neconstituţionale şi neeuropene privind declararea cât mai repede a autonomiei pe criterii etnice.

Sper ca acest obiectiv demonetizat să fie sancţionat de populaţia maghiară pentru că problemele noastre acum sunt cu totul altele. Cred că mai degrabă lumea îşi pune problema locului de muncă, a dezvoltării social-economice”, a spus deputatul Horia Grama subliniind că tocmai susţinerea la nesfârşit a acestei idei a autonomiei a făcut zona neatractivă pentru investitori.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
istvan, 12 mai 2009
Voi ,cei din Covasna tare frumosi sunteti si mari barbati ai neamului. La mine place tare mult virilitatea vostra,barbati ca voi nu exista in lume.
Marius, 11 mai 2009
Nea Arpi...schimba intai inscriptia bilingva de la intrarea in Sfantu dinspre Brasov ca arata jalnic de mult, mult timp!
leira, 11 mai 2009
bravo omo comentariul tau e pertinent. ce ar mai fi de spus e ca ma bucur ca pe acest tip de platforma isi pot exprima opiniile si iredentistii maghiari, facandu-si astfel publice convingerile. asa citeste integral
persil, 11 mai 2009
Foarte bine zis omo, din cauza unor specimene ca ariel, se formeaza o perceptie gresita asupra intregii comunitati maghiare. Din fericire nu toti gandesc ca ariel.
dan, 11 mai 2009
acum politicienii nostrii ,nu au de ce sa se mai lege?! eu de cand stiu, este inscriptionare bilingva la intrare ,la scara blocului. Poate in locurile unde o vazut antal ca nu scrie in maghiara, nu citeste integral
omo, 11 mai 2009
Ariel sare si el ca se sufoca de patima iredentismului care-i curge in sangele lui rancezit din cauza neimprospatarii la timp, vezi ca din cauza ca va orbeste sovinimsul va cuplati intre neamuri si citeste integral
Ariel, 11 mai 2009
Bucura-te, Ceausescu, spiritul tau este inca viu si viguros pe deasupra. Una la mana: dreptul la identiate se refera si la inscriptiile bilingve; dar e mai usor sa restirctionezi si sa reduci, decat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.