STIREA ZILEI 3 octombrie 2019

Strigăte de ajutor din Dobârlău

de Daniela Luca | 16851 vizualizări

Câțiva oameni cu suflet mare vor să readucă zâmbetele pe buzele a șase copii orfani de mamă

Anul acesta, două familii din Dobârlău, cu câte trei copii fiecare, au trecut prin clipe de neimaginat. Toți cei șase copii au rămas orfani de mamă. Deși nimeni și nimic nu le va putea înlocui dragostea maternă, ei au nevoie de sprijin pentru a putea duce o viață liniștită, lipsită de grija zilei de mâine. Din fericire, oamenii nu au rămas indiferenți față de situația celor două familii greu încercate de soartă și încearcă să le întindă o mână de ajutor. Cu toate acestea, încă mai este loc de fapte bune. 

Șase copii din Dobârlău nu mai au cui să îi spună „mama”. Cele care le-au dat viață au rămas doar în pozele și în amintirile lor. 

În cazul familiei Adam, trei surori au rămas în grija tatălui după ce în luna ianuarie mama acestora a murit de cancer uterin. Copilele au 6, 13 și 19 ani, iar tatăl lor Gheorghe Adam, este agent de pază și lucrează oriunde mai poate pentru a aduce vreun câștig. Casa în care trăiește familia este destul de degradată, fără baie și bucătărie. 

Renovarea casei a început, însă familia mai are nevoie de sprijin

Radu Dascălu, inițiatorul campaniei de strângere de fonduri pe Facebook este unul dintre cei sensibilizați de povestea lor și dorește ca fetele să aibă o casă cât mai primitoare. 

 „În aceeași curte mai stă un bătrân, bunicul fetelor, care are o pareză severă și nu doar că nu poate fi de vreun folos, dimpotrivă, este o „povară” pe umerii fetițelor, care trebuie să aibă grijă și de el. Am fost foarte afectat de aceste fetițe. Sunt triste, resemnate, pline de neîncredere, fără vreo perspectivă. Suferă după mama lor și încep să plângă ori de câte ori vine vorba despre ea. (...) Caut oameni care vor să mă ajute în acest proiect, care vor să se implice în a reabilita casa acestor copii, a construi o baie și o bucătărie și, desigur, de a le utila cu cele necesare. Dacă suplimentar mai putem să asigurăm și haine, rechizite și ceva alimente, ar fi un lucru minunat”, scrie Radu Dascălu pe pagina sa de Facebook. 

Cu toate că există deja oameni care au sărit în ajutor, mai este nevoie de susținere pentru ca locuința celor trei fete să fie finalizată până la venirea iernii. 

„Avem multe promisiuni. S-a și făcut ceva. Dar oamenii sunt oameni. Mi-a promis cineva că aduce materiale până vineri ca să construim baia și bucătăria. Nu au adus și nu au mai răspuns la telefon. În schimb, lucrările au demarat destul de bine, s-au adunat ceva bani și s-au cumpărat materiale. Cei de la Bilka au venit ieri și au măsurat acoperișul și în două săptămâni îl vor reface total. Mi-a mai promis cineva că va lua parchetul. Și banii vrem să îi strângem pentru mâna de lucru la baie și bucătărie, dar să vedem cum facem cu materialele. Orice bănuț este binevenit, dar pentru ce am proiectat noi, cred că mai mult de 5.000 de lei nu ne-ar trebui. Mai vrem și niște piese de mobilier să le cumpărăm după ce amenajăm interioarele. E nevoie și de alimente și produse de igienă, dar întâi încercăm să le creăm condiții, că degeaba le aducem săpunuri și detergenți, dacă nu au unde se spăla”, ne-a declarat Radu Dascălu. 

Așadar, cei care vor să se implice pot dona materiale de construcții, îmbrăcăminte, alimente și bani. Persoana de contact este Radu Dascălu. El poate fi apelat la numărul de telefon 0729 499 174 sau prin e-mail: radu.dascalu@yahoo.com. 

De asemenea, pot fi donate sume de bani pe contul Asociației „EMERITUS ASSOCIATION” partener în proiect. Cont euro: RO61RZBR0000060020580367, Cont lei: RO63RZBR0000060021003445 sau Radu Dascălu: nr. Cont: R030RZBR0000060008079856, PayPal: radu.dascalu@yahoo.com. 

Indiferent de varianta pe care o vor alege cei care vor să susțină familia Adam, inițiatorul proiectului precizează că va asigura transparența acțiunii, iar banii vor ajunge acolo unde trebuie. 

Alte trei perechi de ochi triști din Dobârlău 

Ceilalți trei copii din comună, cu vârste între 1 și 6 ani, s-au despărțit de mama lor cu o lună în urmă. Tânăra de 29 de ani a pierdut lupta cu cancerul esofagian.  

În luna decembrie a anului trecut, întreaga comunitate s-a unit pentru a-i oferi tinerei mămici sprijinul necesar în lupta cu boala, dar și pentru a ajuta familia să își plătească ratele la casă. 

„S-au făcut niște campanii de strângere de fonduri. Toată lumea a contribuit cu cât a putut și cred că în momentul de față situația celor două familii e spre bine. Oamenii au fost foarte receptivi. În decembrie s-au strâns peste 100.000 de mii de lei. S-au acoperit toate datoriile familiei și mai mult decât atât au fost suficienți bani pentru tratament, chiar dacă doamna a decedat. Și familia Adam a început să primească tot felul de ajutoare materiale. Domnul Radu Dascălu se implică foarte mult. E un om chiar deosebit”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Bogdan Barbu.

Florin Văsii, tatăl celor trei copii, ne-a împărtășit că cei mici sunt bine acum și că au de toate, însă o mână de ajutor tot nu ar fi în plus.  

„Cu înmormântarea am rezolvat. Am avut un prieten care m-a ajutat cu cheltuielile. Ne descurcăm bine cu copiii, mă ajută părinții. Ne-am descurcat și cu ratele, le-am achitat pe toate atunci când s-a făcut campania în decembrie. Nu pot să zic că nu avem nevoie de ajutor, dar poate e cineva care are mai multă nevoie. Deocamdată le-am luat ce le-a trebuit pentru școală. E de apreciat că lumea se gândește la noi și le mulțumesc”, ne-a spus Florin Văsii

Cei care vor  să doneze din puținul lor pentru a sprijini familia pot să o facă prin donații în bani la contul Cont BCR RO10RNCB0056125664760001 – Florin Văsii. 

„Atât timp cât ne e bine, trebuie să facem în așa fel încât să ne uităm și la cei din jurul nostru”

Claudia Bândea, un medic de familie din Sfântu Gheorghe a rămas profund impresionată de cazul copiilor rămași orfani și s-a oferit să îi sprijine cu ce poate. Ea a descris situația celor două familii într-o postare pe Facebook și îndeamnă oamenii să nu rămână indiferenți la suferința lor. Ea și-a propus să viziteze familiile Adam și Văsii în acest weekend pentru a le fi de ajutor. 

„Despre cele două familii am aflat de la școala fetiței, de la domnul primar și din postările asociației de pe pagina lui Radu Dascălu. Am făcut rost de numerele de telefon ale taților și vreau să îi sun ca să îmi zică când pot merge la ei în weekend, sâmbătă sau duminică. Până atunci, din grupul nostru de cunoscuți se face cheta, se strâng hăinuțe, jucării pentru copii”, precizează Claudia Bândea. 

După ce au trecut prin cea mai mare durere posibilă, prin trauma de a rămâne fără mamă, poate că cei șase copii au o nevoie anume acum, să simtă că nu sunt singuri. De asemenea și tații lor, răpuși și ei de pierderea enormă, au nevoie să știe că există oameni cărora încă le pasă. 

 „Atât timp cât ne e bine, trebuie să facem în așa fel încât să ne uităm și la cei din jurul nostru și dacă putem să îi ajutăm, să o facem. Fiecare are cheltuielile lui, fiecare știe ce planuri are, dar eu cred că dacă ne uităm și la cei din jurul nostru și îi putem ajuta, ar trebui să o facem”, a mai spus edilul comunei. 

Sursă foto: Facebook/Radu Dascălu

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.