STIREA ZILEI 9 noiembrie 2018

Proiect artistic inedit pentru 40 de tineri instituționalizați

de Covasna Media | 1146 vizualizări

Vernisajul expoziției „Ecou din colț” are loc sâmbătă, la Sfântu Gheorghe

În lunile octombrie și noiembrie, Teatrul Independent Osonó reunește 40 de tineri cu risc de marginalizare într-un un proiect cu totul special. „Ecou din colț” vizează îmbunătățirea percepției de sine în rândul tinerilor instituționalizați din județele Covasna și Harghita, prin implicarea lor în activități de comunicare și creație. Printre produsele proiectului se remarcă un film documentar, dar și o expoziție de fotografie cu portretele tinerilor. Aceasta din urmă va fi vernisată sâmbătă, 10 noiembrie a.c., la pub-ul Szimpla din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 17:00.

Din cauza situației de incertitudine în care trăiesc, tinerii instituționalizați devin adesea vulnerabili și expuși la riscul de a fi marginalizați și respinși în încercarea lor de a relaționa și de a găsi un drum în viață.

„Terapia prin artă”, inițiată de Teatrul Independent Osonó, vine în sprijinul participanților, iar sub coordonarea echipei proiectului, pe parcursul acestor două luni, tinerii se implică în derularea unor activități și evenimente culturale, precum expoziții de artă fotografică, spectacole de teatru și procesul de realizare a unui film documentar.

„În primă fază, tinerii sunt foarte reticenți. Deci ei primesc o grămadă de invitații de la diferite ONG-uri. Într-un fel, acest segment de tineri este tot timpul căutat pentru a-i include în diferite proiecte, pentru că multe fonduri sunt pregătite pentru persoanele dezavantajate. Pentru că acești tineri sunt defavorizați, sunt căutați de multe ori și au experiența că uneori trebuie să participe la niște proiecte în care chiar nu primesc ceea ce ar trebui și sunt obligați să participe. Deci a trebuit prima dată să diminuăm acest lucru, această reticență. După organizarea primului eveniment, când am mers la Miercurea Ciuc să ne uităm la o expoziție care era expusă la castelul Mikó, tinerii erau foarte entuziasmați, mă întrebau când vine următorul și următorul eveniment. (...) Acești tineri au nevoie de o comunicare cât mai directă și cât mai tinerească”, ne-a spus coordonatorul proiectului, Oloh Kata.

Pentru proiectul „Ecou din colț” au fost aleși 40 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, aflați în grija DGASPC, pasionați de cultură, care și-au arătat motivația și dorința de a se implica.

Expoziție și film documentar cu și despre tinerii instituționalizați

Unul dintre produsele proiectului este expoziția de fotografie cu portretele tinerilor participanți, însoțite de citate care-i reprezintă, alese chiar de ei. Fotografiile sunt realizate de Mucha Oszkár, actorul trupei Osonó.

Expoziția va fi vernisată la pub-ul  Szimpla, sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 17:00, unde vor fi prezenți și câțiva dintre tinerii care au luat parte la proiect. Portretele vor putea fi văzute la Sfântu Gheorghe până pe 10 decembrie.

„Ideea expoziției și ideea filmului, pentru că se realizează și un film despre tot proiectul, este ca acești tineri să intre în conștiința publicului. Și să intre nu ca și un segment de tineri defavorizați, ci să intre ca și tineri, ca și adolescenți care au vise, citate care-i reprezintă, care au ambiții. Acești tineri vor participa la expoziția lor, iar portretele și toată ideea nu vrea să arate ce grea și tristă este viața, ci să ne apropie și mai mult de acești tineri”, explică Oloh Kata.

Aceasta a adăugat că filmul include pe lângă activitățile din cadrul proiectului și interviuri cu tinerii, iar rolul acestuia este de a șterge acea ștampilă pusă pe imaginea lor și de a arăta partea pozitivă a lucrurilor.

Prin intermediul interviurilor, tinerii vor reface drumul formării lor, cu momentele despre care ei cred că și-au pus amprenta asupra identității lor, asupra felului cum se văd pe ei înșiși, și implicit asupra felului cum își văd trecutul, prezentul și viitorul. Rostul acestui film este stimularea tinerilor de a trece prin experiența unei autodescoperiri de care să se bucure, mai transmit coordonatorii proiectului.

 „Cu mare drag ne-am implicat în acest proiect”

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna și DGASPC Harghita, fiind parteneri ai proiectului, s-au implicat în organizarea activităților, dar și în selecția tinerilor implicați.

„Proiectul în general, dar în special ideea proiectului ni s-a părut foarte interesantă și de aceea am devenit parteneri. Acum suntem curioși să vedem rezultatele proiectului și așteptăm cu mare curiozitate ziua de sâmbătă ca să vedem vernisajul cu acele fotografii. Din punctul nostru de vedere ca și instituție, cu mare drag ne-am implicat în acest proiect, bineînțeles că în interesul copiilor pentru că în cadrul instituțional sunt anumite lucruri pe care nu le putem asigura copiilor care sunt beneficiarii serviciilor noastre. Activitățile artistice sunt unele dintre acestea pe care chiar nu le putem oferi și am considerat că a fost un plus pentru tineri ca și o activitate, dar bineînțeles că are și efecte pe plan psihologic și pe planul dezvoltării lor personale”, explică directorul general adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda.

Aceasta ne-a spus că este foarte recunoscătoare echipei Teatrul Independent Osonó pentru că s-a gândit la copiii și tinerii din sistem, adăugând că din anumite motive foarte mulți dintre tinerii instituționalizați sunt destul de introvertiți și nu pot să își exprime sentimentele prin cuvinte. Arta, prin diferite mijloace, fie prin fotografie, film, pictură sau chiar muzică, orice ar fi, este o cale de exprimare, consideră Szász Katalin Melinda.

Workshop-uri axate pe autocunoaștere și comunicare

Organizatorii au precizat că într-unul din weekend-urile lunii octombrie, tinerii din Harghita au participat la un workshop de educație teatrală, coordonat de doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, și de cei doi reprezentanți ai partenerilor de proiect, Szopos Rita și Dósa Csaba, urmând ca și tinerii din Covasna care fac parte din proiect să participe în acest weekend la aceste workshop-uri.

 „Tinerii au participat și la workshop-uri axate pe autocunoaștere, comunicare, în care aceștia au aflat cum să-și dezvolte creativitatea. Szopos Rita a ținut un workshop legat de psiho-dramă, iar Dósa Csaba a făcut măști din gips pentru cei din Harghita, iar weekend-ul acesta vor participa și tinerii din Covasna la aceste workshop-uri”,  a mai adăugat Oloh Kata.

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN.

Înființat în 1993, Teatrul Independent Osonó a câștigat pe parcursul anilor peste 50 de premii naționale și internaționale. Încununarea muncii de peste 25 de ani este cu atât mai importantă cu cât arată că un teatru de calitate se face nu doar pe scenă, ci mai ales în mijlocul oamenilor, în mijlocul problemelor reale, care caută și găsesc rezolvare chiar și prin artă.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.