STIREA ZILEI 23 octombrie 2020

(Update) VIDEO Fără orgolii în administrația locală

de Observatorul de Covasna | 4166 vizualizări

Mesajul ceremoniei de învestire a noului primar și a Consiliului Local Întorsura Buzăului a fost unul de colaborare, deși nu au lipsit replicile ceva mai „acide”

Lupta politică s-a încheiat, e timpul de colaborare în folosul orașului Întorsura Buzăului. Acesta a fost, cel puțin public, mesajul central care a marcat ceremonia de joi, 22 octombrie, în care aleșii locali, stabiliți în urma scrutinului din 27 septembrie, și-au preluat funcțiile în conducerea localității. La eveniment au luat parte și cei doi foști primari din ultimele trei decenii, actualul consilier local Leca Băncilă și senatorul Gheorghe Baciu, care i-au dat noului edil, Raul Urdă, sfaturi în carieră.  

 

 

Evenimentul de învestire a noului Consiliu Local și a noului primar, așteptat de unii mai mult și de alții mai puțin, a avut loc în Casa de Cultură, în prezența prefectului Iulian Todor și a subprefectului Cosmin Boricean. Pe lângă aleșii locali, au mai fost prezenți și alți invitați: senatorul Gheorghe Baciu, fost primar al orașului, deputatul Alexandru Teacă, preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica, susținători ai noului primar - membrii de familie și președinții partidelor USR și Plus Covasna, Dulanyi-Balogh Szilárd și Radu Matei, dar și câțiva angajați ai primăriei. 

Din cei 15 consilieri pe care îi are, de drept, noul CL Întorsura Buzăului, 12 au fost prezenți joi să depună jurământul. Celelalte trei locuri rămase nepreluate sunt mandate câștigate de: Raul Urdă, al cărui mandat de consilier nu a fost validat pentru că l-a obținut pe cel de primar; Alexandru Teacă – pentru că a ales să rămână în continuare în funcția de deputat; Constantin Bocîrnea, care a preferat să își continue cariera în administrația locală din postura de funcționar public. Urmează ca instanța să valideze mandatele următorilor candidați pe listele USR Plus, PMP și Pro România, iar apoi cei validați să își depună jurământul, în proxima ședință întrunită. Abia apoi CL Întorsura va fi în formula completă. 

Pe cât de monotonă a fost ceremonia de învestire, care trebuie să urmeze un anumit tipar, același la toate primăriile, pe atât de interesant și plin de emoții a fost aici momentul de discursuri. S-a vorbit despre trecut, dar și despre viitor, despre moștenire, despre noutate, despre puterea celor uniți, despre greutățile care vor urma și nevoia de a lăsa deoparte lupta politică. Să nu uităm că la Întorsura Buzăului au fost 9 candidați care au intrat în cursă pentru funcția de primar. Majoritatea dintre aceștia sunt acum consilieri locali. 

Sper să se formeze o echipă care să aibă în prim-plan ceea ce ați promis dumneavoastră în campanie. Sper ca lucrurile să meargă în sensul bun, să se continue proiectele începute, să se finalizeze, să dezvoltăm alte proiecte de interes pentru toți cetățenii. Am încredere că împreună vom reuși să punem în valoare toate proiectele pe care vi le asumați, să vă sprijinim cu tot ce putem din punct de vedere al legalității întocmirii documentelor”, a spus prefectul Iulian Todor, care a profitat de prilej pentru a-i îndemna pe consilieri să îi susțină în lupta împotriva COVID-19. 

După învestire, a urmat seria de discursuri, care a ridicat sprâncene, stârnit râsete de aprobare și tot felul de alte sentimente ușor de descifrat de pe figurile mascate ale aleșilor locali, uneori mai mult, alteori mai puțin, ale aleșilor locali. 

Gheorghe Baciu: „Dragoste cu sila nu se poate. Se numește viol și este faptă condamnată penal. În politică se numește încăpățânare”

Primul care a luat cuvântul a fost parlamentarul de Covasna, senatorul Gheorghe Baciu, flancat de-a stânga și de-a dreapta de prefect, propus în funcție de PMP, respectiv de Alexandru Teacă, deputatul din același partid. 

Suntem oameni care vrem binele acestui oraș și care putem pune umărul să rezolvăm multe dintre problemele care stau în sarcina primăriei și a Consiliului Local. Remarc în primul rând că a crescut calitatea Consiliului Local cu intrarea unor persoane noi care știu destul de bine ce și cum trebuie să facă, animați de aceleași gânduri bune și corecte vizavi de soarta orașului nostru”, a spus senatorul. 

Și capitolul de sfaturi a fost atins cu generozitate de Gheorghe Baciu, care i-a spus noului primar să nu fie orgolios și să caute colaborare și parteneri indiferent de culoarea politică. 

Te sfătuiesc (...) să faci tot ce este bine, să nu fii orgolios, să nu fii dușmănos, să ai toate calitățile unui om care se implică cu dăruire și devotament. Te sfătuiesc de asemenea ca pe toți salariații primăriei, atâți câți sunt sau câți vor fi, că nu știu ce gânduri aveți, să îi consideri colegii tăi, să fii aproapele lor, prietenul lor. (...) Atunci când îți este greu, nu ezita să ne chemi și pe noi, că am trecut prin aceste funcții, să ne sfătuim. (...) Reține, domnule primar în funcție, cele câteva sfaturi pe care le-am spus și fă ca totul să fie bine. Nu te crampona de lucruri din trecut, în sensul că „nu îl iau pe Baciu să mă ajute, că o să zică că el a făcut și n-am făcut eu”. Asta e o greșeală pe care Leca a făcut-o de două-trei ori cu câteva proiecte și nu este bine. (...) Eu zic că toți care suntem aici vrem să punem mâna să te ajutăm atunci când ne soliciți. Dragoste cu sila nu se poate. Se numește viol și este faptă condamnată penal. În politică se numește încăpățânare”, a spus Gheorghe Baciu. 

Primarul în funcție, Raul Urdă le-a transmis public celor doi foști edili că va fi deschis spre colaborare și, cu ajutorul transmisiunii live de la ședință, le-a mulțumit întorsurenilor că i-au oferit încredere la alegerile din 27 septembrie, iar celor care nu l-au votat, că se va dedica spre binele comunității. 

Leca Băncilă: „Raule, deasupra ta nu se mai găsește decât legea și Dumnezeu”

Și fostul primar, actual consilier local, Leca Băncilă a ținut un discurs, unul care s-a simțit ca o predare a ștafetei, presărat, din nou, cu multe sfaturi și avertismente. 

„Este un moment cu totul aparte, atât pentru mine, cât și pentru noul primar. (...) Raule, deasupra ta nu se mai găsește decât legea și Dumnezeu. De tine depind atât de multe lucruri în legătură cu destinul acestei comunități cât cred că nu realizezi astăzi. (...) Ajutor vei primi în măsura în care ai capacitatea de a ține deschis dialogul cu cei care sunt pe lângă tine. Grijă la echipa pe care ți-o constitui, că sunteți majoritatea la început de drum și administrația nu este joacă, mai ales când ai statutul de lider. Tu ești singurul care răspunde. Îți doresc să reușești. Lucru posibil în următoarele condiții: când vei accepta că rezultatul înseamnă efort și inteligență, la care adaugi profesionalism. Administrația nu este o joacă. În câteva luni trebuie să înțelegi măcar cele 16 legi majore ale administrației, pe care chiar dacă nu le aprofundezi, măcar să știi unde să cauți. (...) Oricât de bine ai fi consiliat, responsabilitatea îți cere să treci totul prin filtrul tău. Și numai în măsura în care vei realiza acest lucru, vei conduce tu primăria, nu primăria te va conduce pe tine. (...) Ia în calcul că resursele comunității sunt extrem de limitate, extrem de limitate. Nu acoperă nici măcar jumătate din fondul de salariu din primărie. Și atunci totul depinde de tine, de puterea ta de a identifica soluții și mijloace să susții viziunea ta. Îți doresc succes. Chiar dacă îmi  vine greu să mă ridic de la masă, că asta este viața, mă ridic cu sufletul împăcat, că mi-am făcut datoria față de întorsureni cu cinste și responsabilitate”, a spus Leca Băncilă, care a și prezidat ședința, din calitate de cel mai vârstnic ales local în noul CL. 

„Nu cunosc întru totul ceea ce mă așteaptă, dar sunt pregătit. Sunt un om care învață repede și care se poate adapta la orice situație”, a fost reacția noului primar, Raul Urdă. 

Cât despre mesajul pentru întorsureni, adresat la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna, Leca Băncilă a spus:  „Au fost nedrepți cu mine. Am făcut ceea ce nici nu visam. Dar asta este. E dreptul lor, îl respect, dar mă doare”. 

Următorul pas 

Festivitățile sunt doar un punct de a marca debutul adevăratei lupte, pentru că misiunea noilor aleși abia acum începe. Raul Urdă spune că vineri, când va fi prima zi oficială de muncă, va face și întâiul pas spre a se apropia de angajații primăriei și că va încerca să formeze o echipă, astfel încât „oamenii lui Baciu” și „oamenii lui Băncilă” să devină oamenii săi. 

Vreau să mă apropii de oamenii din primărie. Vreau să înțeleagă unii că domnul Baciu a fost în primărie, a plecat, domnul Băncilă a fost în primărie, a plecat, de acum încolo toți vor fi oamenii mei. Nu mai sunt oamenii lui Băncilă sau ai lui Baciu, eu îi voi prelua pe toți ca fiind oamenii mei. Asta este prima idee pe care vreau să o lansez în primărie și să îi unesc pe acei oameni care au fost într-o oarecare măsură dezbinați în mici bisericuțe. Vreau să înțeleagă că doar împreună putem lucra și că ei mă pot ajuta ca să facem ceva pentru comunitate”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, noul primar din Întorsura Buzăului. 

Cât despre ideea de a concedia din funcționarii publici, pentru că sentimentul din rândul comunității este că ar fi prea mulți angajați, Raul Urdă spune că este o chestiune de analizat, dar că, cel mai probabil vor urma angajări.

Va fi o perioadă în care voi analiza fiecare om ce îndatoriri are în cadrul primăriei. La ora actuală sunt oficial 26 de posturi vacante în primărie din 74 de posturi din organigramă. Îmi doresc să angajez oameni noi în primul rând pentru proiectele europene, care ne vor aduce bani și care vor fi pentru binele comunității. Iar cu siguranță, acolo unde, după o analiză foarte amănunțită cu consilierii, considerăm că sunt anumite posturi care sunt supraîncărcate, atunci va trebui să reducem. Totul se reduce la bani”, a explicat acesta. 

Viceprimarul 

Echipa noii conduceri a orașului Întorsura Buzăului nu este completă până nu se alege, din rândul consilierilor și un viceprimar. Preferința edilului ar fi propunerea PNL. Decizia are la bază și o explicație.  

Sincer, îmi doresc ca acest post să meargă către cei de la PNL. Consider că în viitor PNL și USR vor face împreună Guvernul și atunci nu am voie decât să duc Întorsura spre cei care sunt la guvern, pentru a face mai ușoară îndeplinirea proiectelor și a tot ce ne-am propus. Consilierii USR vor vota cu siguranță propunerea PNL-ului. Din câte am discutat cu domnul Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna, propunerea oficială este Silviu Popica”, ne-a spus Raul Urdă. 

Sigur că lucrurile se vor lămuri după ședința de Consiliu Local unde se va decide acest lucru. 

Cei mai tineri consilieri 

Dar nu doar pentru actualul și foștii primari ceremonia de joi a fost un eveniment special, ci și pentru consilierii noi sau realeși. 

„Am avut emoții la fel de mari ca și la primul mandat, deoarece plecăm la drum cu o altă echipă, cu un alt primar, ne confruntăm cu o situație nouă. Sper să reușim să facem lucruri multe și bune pentru întorsureni. Cel puțin eu asta îmi doresc. (...) Mi se pare o echipă mai tânără decât mandatul trecut, cu oameni deschiși. Cred că o să lucrăm bine împreună și sper acest lucru. Sunt profesioniști din câte observ eu, iar administrația se învață, nu te naști învățat”, ne-a spus unul dintre cei mai tineri consilieri din CL Întorsura Buzăului, Anca Băilă. Aceasta a mai precizat că prioritatea mandatului său, al doilea din carieră, este educația, în sensul creării de condiții mai bune de învățare pentru copiii din mediile defavorizate, dar că își dorește și să contribuie mai departe la rezolvarea problemei câinilor comunitari, respectiv la creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor. 

„Sunt bucuros, onorat, dar mă simt și responsabil. În mod normal noi am pornit un proiect care se va întinde pe mai mulți ani. Noi, vorbind despre echipa PNL. Acest proiect prevede mai multe puncte. Dezvoltarea localității în sprijinul ajutării tinerilor. Eu sunt cel mai tânăr consilier, așa a fost să fie, conform ultimelor alegeri care s-au încheiat. Eu îmi propun în primul rând să dezvoltăm localitatea pe segmentul tineret. Din păcate, mulți tineri pleacă. Nu pleacă de bine, pleacă de rău. Situația actuală nu este foarte ofertantă pentru cei de vârsta mea, cei mai tineri ca mine (…). Ne propunem să atragem fonduri, să atragem investitori, să dezvoltăm antreprenoriatul, să încercăm să ajutăm oamenii să pornească afaceri mici, care să le ofere un grad minim de satisfacție”, ne-a spus și George Alexandru Bragheșiu, aflat la primul mandat de consilier. 

„Așteptările sunt mari, pentru că noi totuși trebuie să ne raportăm la nivel de țară și cu alte orașe, cu alte zone. Există comune frumoase, există orașe frumoase în România, în general oamenii au văzut, mulți au fost și în afara țării și au văzut, compară, au un termen de comparație. Atunci e clar că trebuie cumva să ridicăm nivelul”, a mai punctat tânărul consilier, care a precizat și că personal consideră că administrația ar trebui să înceapă să facă eforturi pentru dezvoltarea zonei turistice și nu exclude colaborarea cu localitățile din zonă.

Gaz și turism, în colaborare cu localitățile zonei Buzaielor 

Fapt confirmat și de primarul ales, Raul Urdă, care spune că deja sunt demersuri importante în sensul colaborării cu localitățile vecine, din Țara Buzaielor. 

Vom avea proiecte comune. Este un proiect pentru aducerea gazului la Întorsura Buzăului într-o stare destul de avansată, în care obligatoriu trebuie să colaborăm cu celelalte primării. Acum urmează să ne constituim într-o asociație locală, pentru a face acest proiect viabil. Cu siguranță avem niște idei de a ne lega cu cei de la Vamă pentru apa potabilă de acolo. Deja s-a discutat cu domnul fost primar Băncilă în sensul ăsta și mi-a dat câteva idei despre demersurile pe care le-au făcut ei până acum. Clar va fi și o strategie comună de dezvoltare a zonei, în ceea ce privește turismul, în ceea ce privește proiectele comune ale noastre”, ne-a mai spus Raul Urdă. 

Per general, cu excepția unor mici „înțepături”, un fel de sare și piper al politicii locale, evenimentul a fost cât se poate de diplomatic. A rămas „în aer” un soi de înțelegere tacită, cel puțin public, spre colaborare în folosul comunității. Am remarcat că din discursul primarului ales, politician USR, nu a lipsit nici celebrul slogan, „Îndreptăm Întorsura”. Dar parcă mai pliat pe atmosfera ceremoniei de joi ar merge „Fără orgolii în administrația locală” ( analogie la „Fără penali în funcții publice”, demersul USR). Totul în beneficiul întorsurenilor, care nu vor decât să fie mândri de orașul lor. 

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.