STIREA ZILEI 14 mai 2020

Dilema orașului Întorsura Buzăului: apă caldă sau pierderi de jumătate de milion de lei?

de Covasna Media | 3850 vizualizări

Nu este primul an în care cetățenii din Întorsura Buzăului care stau la bloc rămân fără apă caldă în perioada primăvară – vară

Problemele în ceea ce privește furnizarea apei calde continuă și în acest an, la Întorsura Buzăului. Din cauza costurilor prea mari de întreținere a centralei în perioada în care nu se furnizează și căldură pentru cetățeni, conducerea societății SC Termo Întorsura, împreună cu autoritățile locale, au decis, pentru al doilea an la rând, stoparea furnizării apei calde. Astfel, din data de 15 mai ac., oamenii care stau la bloc vor rămâne fără apă caldă. Chiar dacă deja o parte dintre aceștia și-au achiziționat între timp boilere, situația este departe de a fi de înțeles pentru marea majoritate a cetățenilor.

Atât directorul interimar al societății SC Termo Întorsura, George Mazăre, cât și primarul orașului Întorsura Buzăului spun că dacă s-ar păstra serviciul de furnizare al apei calde, societatea ar fi în pierderi, iar costurile ar trebui suportate din bugetul local. Astfel, până în toamnă, apa caldă de la oraș nu va mai curge la robinetul întorsurenilor care stau la bloc și care beneficiază de agent termic de la serviciul public. 

Deci va dura până în toamnă, când se începe din nou furnizarea de căldură. E consumul mic de apă caldă și se face pierdere, asta e problema, deci sunt puțini (n. red. cetățeni) care mai consumă apă caldă și centrala este mare, trebuie alimentată cu mult și se merge în pierdere”, ne-a spus directorul interimar al societății SC Termo Întorsura, George Mazăre.

„Nu am cum, ar însemna să îmi fac pierdere pe astea patru luni de vară, când nu dau, să-mi fac pierdere de cinci miliarde (n.red. lei vechi). Nu pot să iau de la tot „satul” să încălzesc 400 de persoane. Cu atât mai mult că de anul trecut n-am dat, tot cu gândul să înțeleagă fiecare: agentul termic este problema mea de încălzire, apa caldă este problema fiecăruia. Își poate lua fiecare cu o investiție minimă. Deci rețineți, pierderea o suportă tot cetățeanul din Întorsura, că eu trebuie să acopăr din bugetul local, ceea ce nu este nici moral, nici legal, nefiind obligatorie. Nu putem să ne permitem. Cu regret, dar asta este”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Un lighean cu apă încălzit de o fabrică 

Edilul din orașul covăsnean a continuat să explice care ar fi de fapt pierderile pentru societatea SC Termo Întorsura dacă s-ar continua furnizarea apei calde.

„Astăzi am următoarea situație: am costuri de șapte megawați și vând de aproximativ, deci marfa - agent termic, încălzit, la sub un megawatt. Asta înseamnă că eu sunt în situația de a accepta ca undeva la 85% din costuri să le risipesc. N-am de unde să le recuperez. Apa caldă atâta acoperă, 1% din producția mea. Adică eu țin, ca să fiu sugestiv, în funcțiune o fabrică ca să încălzesc un lighean de apă”, a mai adăugat Leca Băncilă.

Soluții pentru viitor: o nouă centrală 

În același timp, autoritățile locale spun că au o soluție pentru viitor. Leca Băncilă precizează că se află deja la Ministerul Fondurilor Europene un proiect depus prin Programul Internațional de Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea unei noi centrale care să aibă trei cazane, iar unul va fi lăsat în funcțiune și în perioada primăvară – vară, ca să limiteze pierderile. 

„E vorba de o centrală nouă, care are trei cazane. Este depus pe POIM, deci programul ăsta de fonduri mari europene. A depășit faza de evaluare administrativă, deci, după părerea mea, ar cam trebui să se termine. Așteptăm răspunsul, pentru că în momentul în care avem acest proiect, vom reduce spre jumătate prețul gigacaloriei. E la Ministerul Fondurilor Europene, e pe drum”, ne-a spus edilul din Întorsura Buzăului.

Păreri și pro și contra din partea cetățenilor 

Cetățenii orașului au reacționat divers la această veste. În timp ce unii înțeleg argumentele conducerii orașului și cred că o investiție personală pentru a avea apă caldă nu este un capăt de țară, alții cataloghează ce se întâmplă în orașul covăsnean ca fiind drept „teribil”. Ba chiar spun că nu au încredere în autorități că vor reuși să achiziționeze o nouă centrală.

Dintr-un punct de vedere sunt de acord să nu se oprească pentru toată lumea apa caldă, dar din alt punct de vedere dacă centrala consumă, este pe pierdere, sunt de acord și să se oprească. (...) Eu am boiler, dar totuși nu m-aș dezlega de la racordarea orașului de apă caldă, pentru că este utilă (…). Sunt de acord să se facă (n. red. lucrări și investiții), dar nu sunt de acord să se întrerupă definitiv. Nu sunt de acord nici să fie pe pierdere, ca orașul să plătească”, este de părere Mariana Chiriac, pensionară.

„Mi se pare un lucru absolut teribil, deoarece totuși e vară și e cald și avem nevoie de apa aia caldă mai mult ca de obicei. Nu e normal să se oprească după, nu știu, trei, patru luni de funcționare. Dintr-odată să rămânem fără. Oricum, ce încredere putem să mai avem în ei? De aia majoritatea lumii din Întorsura și-a cumpărat boiler sau, mă rog, diverse aparate de încălzit, pentru că efectiv nu mai poți avea încredere și nu știi niciodată. Acum poți să te trezești că ai apă, acum că nu”, spune Cristina Ioana Sima, locuitoare a orașului Întorsura Buzăului.

Pe de altă parte, unul dintre foștii directori ai societății SC Termo Întorsura, Claudiu Morar, susține că ceea ce se întâmplă este o absurditate și spune că ar fi existat o soluție ca apa caldă să curgă în continuare pe țevile oamenilor de la bloc.

„Suntem în 2020, nu putem opri furnizarea de apă caldă pentru cetățeni. E o absurditate. S-a întâmplat și anul trecut și chiar nu-i văd sensul. Da, într-adevăr, proprietatea (n. red. SC Termo Întorsura) pe perioada de vară înregistrează pierderi, dar putea fi mărit obiectul de activitate al societății. Intenția mea înainte de a pleca a fost de a cumula toate serviciile într-o singură societate, astfel încât să poți face venituri din alte părți”, spune acesta. 

Problema din jurul centralei din Întorsura Buzăului nu este de ieri de azi și nici de anul trecut. Povestea este veche, din 2004 sau mai înainte. Cam de când s-a făcut proiectul acesteia, care prevedea ca la „Polul Frigului” din România să fie o centrală care să deservească blocurile și instituțiile din oraș. Atunci, ori cineva nu și-a făcut bine treaba, ori planurile au fost atât de mari încât nu au putut fi realizate, pentru că s-a adus o centrală mult prea mare pentru nevoile acestui orășel de munte. Gigantica „moștenire” va continua probabil să producă efecte cel puțin până când noua centrală din planurile autorităților va fi pusă în funcțiune. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.