ACTUALITATE 27 septembrie 2017

Covăsneanul care a colaborat cu Donald Trump

de Iulia Drăghici - Taraș | 2424 vizualizări

Interviu cu Szabó Zoltán, originar din Sfântu Gheorghe, cunoscut drept unul dintre cei mai renumiți specialiști în vinuri din Canada

În 1994, Szabó Zoltán a plecat din Sfântu Gheorghe. Destinația: Toronto, Canada. A început de jos, de la spălatul vaselor. Și-a cultivat pasiunea, de a mânca și de a bea, iar în 2003 a fost distins cu titlul de „Cel mai bun somelier al anului” în țara frunzei de arțar. Cu seriozitate și multă muncă, a marcat reușită peste reușită, care au dus la colaborări cu personalități de renume mondial, printre care și președintele SUA, Donald Trump.

Marți, l-am întâlnit la Sfântu Gheorghe pe specialistul în vinuri Szabó Zoltán, al cărui nume este o referință în domeniu, prezent fiind la Consiliul Județean Covasna la cea mai recentă conferință de presă de prezentare a Festivalului Deliciilor Dulci, la care și-a anunțat prezența.

În interviul următor, realizat ad-hoc, Szabó Zoltán a stat de vorbă cu noi și ne-a povestit, cu modestie și vivacitate, despre viața sa, de atunci și de acum, despre impresiile legate de orașul Sfântu Gheorghe, despre turismul covăsnean, delicii dulci, vinuri și, desigur, familia Trump.

– Pentru început, vă rugăm să ne povestiți despre viața de dinainte de a deveni somelier de renume mondial.

– M-am născut aici și jumătate din viață mi-am petrecut-o la Sfântu Gheorghe, dar în ’93-’94 am plecat în Toronto. De atunci, nu prea m-am întors acasă pentru că am fost ocupat cu lucrul, cariera și așa mai departe. Aceasta este a treia ocazie cu care revin acasă.

Școala am făcut-o la Liceul Industrial numărul 2. Acum și-a schimbat numele în „Mikes Kelemen”. Bacalaureatul l-am dat tot acolo, iar apoi am studiat doi ani Dreptul la filiala Universității Hyperion din Sfântu Gheorghe. Nu am terminat pentru că am plecat în Canada, în Toronto.

Acolo am început foarte de jos. Spălam vase. Nu vorbeam engleză, nu aveam bani, nimic. În timp, lucrurile s-au schimbat. Am învățat limba, m-am dus la școală, iar apoi, în trei, patru ani am ajuns general manager la restaurantele la care spălam vase. Apoi, lucrurile s-au accelerat și am ajuns să lucrez la restaurante și hoteluri foarte bune. Am avut și noroc, nu zic. Unul dintre ultimele contracte l-am avut cu Donald Trump, la Trump Tower în Toronto și nu este cel mai tare contract pe care l-am avut. Am avut vreo două și mai bune (zâmbește).

– Cum ați ajuns, totuși, la această carieră, de somelier?

– Înainte să plec în Toronto, am avut un butic și un magazin sătesc unde comercializam băuturi și produse alimentare. Mie îmi și plăcea să mănânc și să beau. Așa că am vrut să îmbin utilul cu plăcutul.

– Ce abilități trebuie să aibă o persoană ca să poată să facă această meserie?

– Cel mai important este să fie capabil să asculte. Dacă știi multe lucruri, vrei să și vorbești o grămadă. În această meserie, clientul este la comandă, deci noi trebuie să ascultăm preferințele clientului. Nu e ușor să asculți, dar aceasta este cea mai mare calitate pe care trebuie să o aibă un somelier foarte bun.

Apoi, trebuie să ai pasiune, trebuie să ai puterea să faci această meserie zi de zi elegant, cu stil, cu perseverență. De asemenea, este important să recunoști că nu știi totul. Dacă nu admiți acest lucru, nu ai cum să mergi mai departe, să progresezi. Eu învăț ceva nou în fiecare zi. Trebuie să admitem că în domeniul gastronomiei și al vinurilor nimeni nu știe totul. Oamenii care spun că știu totul, aceia de fapt nu știu nimic.

– Dacă tot stăm de vorbă cu un specialist de renume internațional, nu putem să nu întrebăm și de vinuri. Sigur că sunt multe criterii de care trebuie să ținem cont, dar ce ne-ați recomanda atunci când alegem un vin?

– Totul depinde de când, cum, unde, cu cine. Dacă e vară, evident, nu trebuie să bei vin cu conținut alcoolic foarte mare. De asemenea, e foarte important ce mănânci, dar și cu cine ești. Depinde și cât vrei să cheltui. Foarte importantă este și starea psihică în care te afli. Un mentor de-al meu îmi povestea că a deschis o sticlă Château Mouton Rothschild 1945, un clasic, vintage, și că imediat a început să audă „corul celest”, datorită aromelor pe care le avea respectivul vin. Apoi a sunat telefonul. Era de la bancă și era anunțat că o să îi ia casa. Mi-a spus că imediat, vinul mirosea a oțet. Nu glumea. De aceea este important când, cum, unde, cu cine, dar și starea psihică.

– Ați spus că ați lucrat și cu Donald Trump. Așa că nu putem să nu vă întrebăm: ce vinuri preferă unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii?

– De fapt, Donald Trump nu bea deloc, niciun fel de alcool. Am colaborat cu el prin faptul că am lucrat vreo doi ani la Trump Tower din Toronto. În schimb, pot să spun că fiica, Ivanka, și amândoi băieții mai gustă. Au și o vinotecă în California, Trump Winery, pe care am vizitat-o.

– În prezent, la ce proiecte lucrați?

– Acum fac consultanță, am un club de vinuri și sunt și partener într-o agenție de import a vinurilor. Acum încercăm să adunăm și să ducem în Canada vinuri din Austria, Ungaria și poate chiar și din România.

– Spuneați că ați venit doar de trei ori acasă, după plecarea în Canada. Cum vi se pare că arată județul Covasna și Sfântu Gheorghe la această a treia vizită?

– Orașul arată foarte frumos. S-a schimbat mult, spre bine. S-a modernizat, s-au făcut construcții și drumuri, chiar. Am văzut că s-au făcut și o grămadă de restaurante, de magazine. Îmi place foarte mult. Totuși, e total diferit de Toronto. Acela este un oraș de circa 5 milioane de locuitori, cu clădiri de 50, 60 de etaje. E complet diferit.

– Având în vedere că este Anul Turismului în județul Covasna, ce recomandări ați avea în ceea ce privește dezvoltarea acestei regiuni?

– Văd că se fac eforturi aici. Un exemplu este chiar Festivalul Deliciilor Dulci, dar am văzut și alte activități, cum este AgroFeszt. Astfel de activități trebuie făcute cu perseverență. Poate că ar trebui să invităm și presa internațională, un somelier, un chef de renume mondial. Cred că așa se face. Principalul este să nu ne oprim aici. Avem ce să arătăm lumii. Chiar dacă este o parte micuță, avem ce arăta. Nu doar din punct de vedere gastronomic. Avem lucruri frumoase, ca niciunde în lume. Avem aer curat, ape minerale, mâncăruri, oameni buni. Satele noastre sunt unice, rustice. E ceva de apreciat de oameni de peste tot din lume.

– Ce le-ați spune tinerilor care au de gând să plece din țară?

– Să nu plece. Ca să fiu cinstit, și eu mă gândesc să vin acasă. Tineretul trebuie să stea aici, mai ales în sate. Cred că ar fi bine să învețe agricultura, care, după părerea mea, e cel mai important aspect al vieții. Sper ca și ceilalți care au plecat să vină acasă.

– De ce le-ați recomanda covăsnenilor să vină la sfârșit de săptămână la Festivalul Deliciilor Dulci?

– Este un eveniment spectaculos, din punctul meu de vedere. Este conceput special pentru familii și pentru copii. Sunt programate multe activități și ce să faci altceva la sfârșit de săptămână, decât să mergi cu prietenii și familia să mănânci, să bei și să mai și înveți ceva? Eu aș încuraja pe toată lumea să vină. E crucial ca oamenii de aici să participe la evenimentele de acest fel. Dacă ei nu vor să vadă, de ce am vrea să arătăm altor oameni? Dacă noi nu vrem să participăm, de ce ar vrea alții?

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.