Un alt fel de cronică a meciului AFK Csikszereda Miercurea Ciuc - Dinamo
Cel mai simplu ar fi fost să ne limităm, în materialul de față, la o înșiruire seacă a faptelor din teren. Numai că o asemenea performanță înregistrată de echipa AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (jud. Harghita) merită mult mai mult, chiar și într-un ziar de județ vecin.
Fotbaliștii ciucani au marele merit că nu s-au intimidat de faima unei echipe glorioase a României, Dinamo București. Ei realmente au crezut în șansa lor și au luptat până la capăt, într-un meci nebun, în care parcă toate întâmplările inedite și-au dau rendez-vous, precum într-o poveste.
După o primă repriză crispată, de ambele părți, se putea afirma că echipa gazdă va cădea fizic și, Dinamo, mai experimentată, se va impune în partea a doua. Revenirea de la cabine a avut însă un efect neașteptat asupra tabelei de marcaj. AFK Csikszereda Miercurea Ciuc avea 2-0, incredibil, în minutul 52. Majzik a executat superb, plasat la colț o lovitură liberă, profitând și de faptul că portarul dinamovist s-a așezat în spatele zidului și a fost mascat. După aceea Magyary ne-a făcut să visăm, după marcarea celui de-al doilea gol.
Apoi a ieșit la rampă Nistor, căpitanul alb-roșiilor, acesta surprinzându-l pe portarul Bordaș cu două goluri în patru minute, după un șut cu stângul și unul cu dreptul. Mai experimentată, Dinamo a preluat controlul și a atacat mai mult până la final de partidă. Bordaș, cumva vinovat la golurile dinamoviste, s-a revanșat și a scos mingi foarte grele, în duelurile unu contra unu cu Salomao și compania.
Fotbaliștii ciucani au avut marele avantaj de a crede în șansa lor și de a nu se lăsa cumva impresionați de firma adversarului, ori de atacurile furioase ale bucureștenilor. În plus, echipa-etalon a județului Harghita a trecut peste șocul neeliminării, pe final de partidă, a lui Sergiu Hanca. Mijlocașul dinamovist comisese, la faza respectivă, un fault clar de al doilea galben.
Este drept că în prima repriză o minge sărită din pământ l-a atins, în careul ciucan, pe un fundaș în mână, iar arbitrul nu a acordat henț și, implicit, lovitură de pedeapsă.
Prelungirile au atins cotele paroxismului
O altă dovadă de caracter a fost în prelungiri, când echipa toată a făcut front comun în jurul lui Fabiao Gurau. Improvizatul fundaș stânga a alunecat și i-a permis lui Neicuțescu să marcheze ceea ce părea golul victorios și cel al calificării în sferturile de finală. Harghitenii au luptat până la epuizare, iar eforturile le-au fost răsplătite prin golul superb, semifoarfecă din careu, marcat de fundașul central Berde.
Ar mai fi de insistat asupra momentului hilar în care arbitrul l-a eliminat pe Magyary care deja era pe banca de rezervă. Presupusele proteste au fost aspru penalizate, atacantul nostru primind al doilea cartonaș galben.
La loviturile de pedeapsă, se știe, orice diferență valorică se șterge cu buretele, așa că echipele au pornit cu aceleași șanse. Mai mult Csikszereda Miercurea Ciuc neavând ce pierde, a avut un grad mai ridicat de relaxare la executarea loviturilor, în timp ce Dinamo a fost, permanent, cu Sabia lui Damocles deasupra capului. După două penalty-uri ratate, bucureștenii s-au considerat deja calificați și au executat două ”scărițe grozave”.
Cea a urmat, se știe. Bordaș, după un început ezitant, a devenit un fel de Duckadam al Ținutului Secuiesc, iar faptul că l-a ghicit de două ori pe Delorge, om cu peste 50 de meciuri la naționalele de juniori ale Belgiei, spune multe.
S-au executat, până la final, 10 serii de lovituri de departajare din punctul de pedeapsă, ultimii care mai rămăseseră fiind portarii. Repetarea loviturii lui Delorge, pe motiv că Bordaș a plecat de pe linia porții, a fost cireașa de pe tortul arbitrilor. Astfel de faze se petrec frecvent, însă niciodată nu s-a ajuns la astfel de decizii. Pe noi, din păcate, ne-a mai costat un cartonaș roșu, Eder fiind eliminat și el în acel meleu din jurul omului cu fluier.
Deși nu ne-am fi pus decât teoretic problema, acum probabil că ar merita să contestăm justețea eliminărilor, în ipoteza în care Magyary și Eder sunt suspendați pentru sferturile de finală ale Cupei României.
Până atunci, până la primăvară, antrenorul Valentin Suciu a ordonat echipei un cantonament prelungit, deoarece euforia Cupei trebuie stinsă cât se poate de rapid. Vine meciul de campionat, de la Bistrița, foarte greu de altfel, iar obiectivul principal al echipei AFK Csikszereda rămâne promovarea în eșalonul secund. Cupa României a fost (și este încă) doar un superb bonus.
Încheiem prin a consemna faptul că această calificare în primăvara Cupei României înseamnă cea mai mare performanță a fotbalului ciucan și harghitean, fiind urmărită de la stadion și de către reprezentanții echipei Sepsi OSK Sf. Gheorghe cu care se dezvoltă o frumoasă rivalitate sportivă.
Tragerea la sorți va avea loc în ianuarie
Tragerea la sorți pentru sferturile de finală ale Cupei României va avea loc în luna ianuarie a anului 2019, la sediul Federației Române de Fotbal. Mai multe voci din anturajul echipei Sepsi OSK susțin că și-ar dori o deplasare la Miercurea Ciuc, în pofida rivalității locale. Într-un meci amical, disputat înainte de cele două echipe, Sepsi OSK s-a impus cu 7-1.
Între timp, echipa ciucană a revenit în campionat acolo unde a învins cu 3-0 în deplasarea de pe terenul celor de la ACS Unu Gloria Bistrița, meci care a avut loc duminică după-amiază. Cu 25 de puncte în cont, Csikszereda Miercurea Ciuc este pe locul secund în seria a V-a din Liga a III-a, în spatele celor de la AFC Comuna Recea, care au 27 de puncte.
Antrenor principal al celor de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc este Valentin Suciu, cel cu care, pe banca tehnică, Sepsi OSK Sf. Gheorghe a promovat din Liga a IV-a până la Liga I. cu Suciu pe bancă, alb-roșii au disputat primele meciuri în elită.
Cristian Frisk
Sursă foto: fkcsikszereda.ro