SPORT 14 decembrie 2017

Turul Ciclist al României va trece prin toate regiunile țării

de Covasna Media | 464 vizualizări

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce îşi propune ca în 2018 să organizeze Turul Ciclist al României prin care se vor uni regiunile ţării în anul Centenarului, iar competiţia să fie transmisă de postul de televiziune Eurosport, după modelul Turului Franţei.

„Turul Ciclist al României este un proiect extraordinar la care ţin foarte mult, pentru că va îmbina sportul şi cultura în anul Centenarului. Va avea loc în luna septembrie şi am discutat deja cu cei de la televiziunea Eurosport pentru transmiterea în direct a celor 5 zile de competiţie. Sunt 100 de ani de la Marea Unire şi încercăm prin Turul Ciclist să unim regiunile României. Îmi doresc de asemenea ca la fiecare finiş al cicliştilor să organizăm şi un eveniment cultural. Vrem să implicăm Ministerul de Interne, administraţia locală, pentru că bugetul este unul foarte mare, la fel şi Ministerul Culturii, pentru că vorbim şi de evenimente culturale”, a spus Dunca pentru AGERPRES.

Ministrul a menţionat că vrea să semneze contractul cu Eurosport cât mai repede, pentru a „bloca” acele date din programul postului de televiziune continental. „Vreau ca Turul Ciclist al României, acest proiect pe care îl vom avea anul viitor, să nu fie organizat doar în 2018... Vreau să devină o tradiţie indiferent de cine va fi ministrul Tineretului şi Sportului. Pentru că aşa vom avea o promovare a ţării de mai multe ore pe Eurosport. Se va vorbi despre regiunile României, despre istoria noastră, vor fi prezentate imagini panoramice asemănătoare cu cele din Turul Franţei. Vreau să blocăm acele date, să semnăm contractul cu Eurosport, lucru care probabil se va întâmpla într-o săptămână sau două”, a adăugat Dunca.

Conform proiectului MTS, Turul Ciclist al României 2018, care va avea loc în perioada 18-23 septembrie, se va desfăşura după următorul traseu:

Ziua 1: Alba Iulia - Blaj - Sibiu

Ziua 2: Sibiu - Făgăraş - Râşnov

Ziua 3: Braşov - Târgu Secuiesc - Mărăşeşti - Focşani

Ziua 4: Buzău - Ploieşti - Târgovişte

Ziua 5 - circuit Bucureşti.

Turul Ciclist al României, competiţie înfiinţată în 1934, a fost organizat ultima oară în anul 2013, când a avut loc ce-a de-a 50-a ediţie.

Marius Dunca a menţionat că tot în 2018 doreşte să organizeze la Bucureşti şi un concurs de echitaţie. „De asemenea, mai avem un proiect pentru un concurs de echitaţie, un campionat naţional de echitaţie în Piaţa Constituţiei. Să punem câteva tribune acolo, să vină părinţii cu copii să admire caii şi sportivii. Vreau să facem şi altceva pentru a-i atrage pe oameni lângă sport. Putem oferi încredere românilor că se poate, că putem fi din nou primii în lume”, a menţionat el.

Ministrul a mulţumit parlamentarilor din cele două comisii reunite pentru votul în unanimitate la avizarea bugetului de anul viitor. „Bugetul nostru a fost avizat în unanimitate şi nu pot decât să le mulţumesc tuturor colegilor din Parlament. Înseamnă că am făcut un buget bun pentru 2018. Vom avea o majorare de 15 la sută, vom aloca mai mulţi bani şi pe partea de tineret, şi pe cea sport”, a adăugat Dunca, prezent, marţi, la Palatul Parlamentului.

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pe 2018, care se ridică la 517,3 milioane de lei (cu 15,3 % mai mare decât cel din 2017), a fost avizat favorabil, marţi, de Comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Parlamentului.

Turul Ciclist al României, conform cartării inițiale, va trece și prin județul Covasna, pe traseul etapei a treia, care are ca punct de plecare Brașovul. În acest an, Turul Ciclist al României nu s-a organizat. În schimb, iubitorii sportului pe două roți de la noi din țară au avut posibilitatea de a însoți caravana Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc, competiție care a programat prologul chiar la Sf. Gheorghe, pe un circuit urban.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.