SPORT 20 septembrie 2019

Tompa Krisztián: „Am mers mai devreme cu motorul decât cu bicicleta”

de Daniela Luca | 3277 vizualizări

Campionul a fost îndrumat pe parcursul carierei sale de tatăl său 

La doar 19 ani, Tompa Krisztián, tânărul din Sfântu Gheorghe, se poate lăuda cu o carieră strălucită în motocros. Este multiplu campion național, campion est-european, dar și campion al Ungariei, însă titlul de care este cel mai mândru este locul III la Campionatul Mondial de Juniori, obținut în 2012. S-a pus pe motor pentru prima oară la vârsta de 4 ani, iar de atunci și-a petrecut majoritatea timpului la antrenamente și concursuri. Deși anul trecut a suferit un accident care i-a dat peste cap toate planurile, după o pauză de recuperare, sportivul s-a pus din nou pe treabă, iar acum este la un pas de a câștiga din nou Campionatului Național de Motocros. 

De la vârsta de 4 ani, de când s-a urcat pentru prima dată pe o motocicletă, Tompa Krisztián este copleșit de acest sport, iar sunetul urletului motorului îl face cu adevărat fericit. Și tatăl lui, Tompa Csaba, a iubit motocicletele dintotdeauna. El a fost primul său antrenor și călăuza fiului său încă de la bun început. 

„Fac motocros de 16 ani deja. Am început datorită tatălui meu. El m-a pus pe motor când eram mic și așa am reușit să fac performanță. Nu cred că mă apucam de acest sport dacă nu mă iniția tata. El a fost antrenorul meu. Am mers mai devreme cu motorul decât cu bicicleta. Când ceilalți copii se jucau, eu eram pe traseu și mă antrenam. Nu regret niciun minut pentru că a fost foarte frumos tot parcursul, deși copilăria mea a fost pe traseu. Sportul acesta m-a învățat să fiu determinat, să îmi țin întotdeauna capul sus, să știu ce vreau să fac și să nu renunț la asta orice ar fi. De asemenea, m-a învățat să fiu mereu activ, să nu stau pe loc pentru că mă antrenez de atâția ani aproape zilnic și îmi place să fac asta”, ne-a spus Krisztián. 

„Știam că fiul meu va ajunge atât de departe”

Tatăl său l-a crescut în spiritul sportului și spune că fiecare părinte ar trebui să facă la fel. 

 „Și eu am fost pasionat de motocros de mic și mi-am dorit să fie și băiatul meu. Cred că toți părinții trebuie să își împingă copiii către sport și să îi ajute în acest sens. Noi am ales motocrosul, dar nu contează dacă e fotbal, handbal sau atletism, înot, box. Contează să facă mișcare pentru că sportul disciplinează și îi învață să înfrunte greutăți nu doar în sport, ci și în viață. (...) Pot să zic că știam că fiul meu va ajunge atât de departe, chiar de la bun început. Așa am pornit, să fie campion și dacă nu mondial, atunci măcar european”, ne-a spus tatăl tânărului campion, Tompa Csaba. 

Un an cu urcușuri și coborâșuri 

Dacă ani la rând sportivul a concurat la cele mai importante competiții internaționale și s-a antrenat cu cei mai buni din lume, de anul trecut parcursul lui sportiv a luat o altă întorsătură din cauza unei accidentări serioase pe care a suferit-o la unul dintre antrenamente. Deși a mai avut parte de astfel de piedici, spune el, niciuna nu a fost la fel de chinuitoare ca cea din urmă.  

„Anul trecut a început foarte bine. M-am pregătit foarte mult pentru Campionatul European. Am fost în ianuarie și februarie șase săptămâni în Sardinia, Italia și m-am antrenat cu echipa de mondiale. Am fost la un concurs Preseason unde sunt toți cei de la mondiale. Am concurat cu ei și am ieșit pe locul 20, care a fost foarte ok, dar după aceea au început problemele cu umărul și n-a ieșit bine. Din cauza asta a trebuit să mă operez la umăr. Cinci luni jumătate nu m-am dat cu motorul. Deci anul acesta a fost un an foarte greu. M-am dat doar în Ungaria și în România. Acum iarăși am probleme cu umărul și curând trebuie să mă operez din nou. Nu prea am avut până atunci accidentări mari. În 2012 mi-am rupt ambele mâini, dar treceau patru, cinci săptămâni și îmi reveneam, deci nu era mare lucru. Și în 2017 am mai avut mâna stângă ruptă, am fost și operat, dar nici atunci nu a fost foarte grav. Șase săptămâni și mă dădeam deja cu motorul și tot în același an peste două luni mi-am rupt mâna dreaptă, dar la fel, mi-am revenit repede”, ne-a povestit Krisztián. 

Revenire spectaculoasă la Campionatul Național 

Pentru că a fost plecat mult timp în străinătate, sportivul nu a concurat de peste cinci ani la Campionatul Național, însă acum a revenit în forță. A trecut deja cu brio de cele trei etape, clasându-se pe primul loc la categoria sa, MX2, iar în primul weekend a lunii octombrie, la Ciolpani, se va disputa ultima etapă a Campionatului. 

Nu prea are concurenți în țară, spune Krisztián, iar dacă nu va interveni vreo problemă tehnică sau de sănătate, el este sigur că își va apăra din nou titlul de Campion Național. 

Nu este de mirare că sportivul covăsnean se află mereu în mișcare. Dacă într-o zi nu face motocros, atunci aleargă, înoată sau se dă cu bicicleta, precizează el. Când se află în țară, tânărul se antrenează pe traseul de motocros Șugaș Băi, construit de tatăl său, sau pe traseele din Miercurea Ciuc, Ciolpani sau Zărnești. 

Cu toate acestea, sportivul care a schimbat zeci de motociclete de-a lungul anilor, recomandă celor începători, după posibilități, să se antreneze în străinătate. 

„Am schimbat foarte multe motociclete. În fiecare an am avut două, trei motoare. Acum am un Yamaha 250, 4 timpi, de fapt două, unul de antrenament și unul de concurs. Celor începători le-aș zice să meargă mai mult în străinătate să se antreneze. Problema mea a fost că am început destul de târziu să mă antrenez în străinătate. În 2014 am început să mergem și noi în vest. Până atunci am fost doar aici în România, Bulgaria, Ungaria, Cehia. Eu zic că kilometrul zero la motocros e Belgia sau Olanda. Acolo sunt traseele, acolo sunt concursurile și antrenorii. Deși în România există o cultură în acest sens, cred că finanțarea este cea mai mare problemă. Dacă ne uităm la țările care ne înconjoară, și în Ungaria și Bulgaria sunt mult în fața noastră”, a mai spus Krisztián. 

În ceea ce privește sorta motocrosului aici în județ, tânărul spune că în afară de etapa Campionatului Național, organizată anul trecut la Șugaș Băi, nu s-a mai întâmplat nimic și nici nu crede că există deocamdată vreo perspectivă. 

Un an în Belgia, printre cei mai buni din lume 

În 2016 Krisztián a locuit în Belgia. Deși a petrecut acolo un an, el nu crede că a fost un timp pierdut pentru că s-a antrenat cu cei mai buni în acest domeniu. Această experiență la ajutat să vadă cu alți ochi lumea motocrosului. Ulterior s-a întors acasă, la Sfântu Gheorghe, pentru a-și continua studiile. 

El tocmai a început clasa a XII-a și deja se gândește în ce direcție vrea să meargă mai departe. Indiferent de domeniul pe care va alege să-l studieze, tânărul spune că nu va renunța nicidecum la motocros. Mai mult, el nu omite nici posibilitatea de a deveni antrenor pentru a da mai departe din cunoștințele sale. 

„Voi merge la o facultate, dar totuși vreau să fac motocros în continuare. Asta e viața mea, fac asta de când mă știu, deci nu aș putea să renunț la motocros așa pur și simplu. Mi-a fost foarte greu și când nu m-am dat cinci luni din cauza unei accidentări. Mi-a trecut timpul foarte greu. Sunt dependent de acest sport, de starea pe care mi-o dă. (...) Dacă ar exista posibilitatea, eu chiar m-aș face antrenor pe viitor. Îmi place să ajut copii și i-aș învăța cu mare drag, dacă ar fi cineva interesat. Chiar ar fi o idee bună”, a mai spus sportivul.

Cei care vor să vadă în persoană „magia” pe care o creează Krisztián pe două roți, pot fi martorii unui adevărat show pe care acesta îl va executa la finalul acestei săptămâni la Sepsi Arena. El va efectua sărituri periculoase pe șantierul terenului de fotbal aflat în construcție și își va demonstra îndemânarea cu care stăpânește motorul de aproximativ 100 de kilograme. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 septembrie, de la 18:00, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Zilelor Sportive. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.