SPORT 13 martie 2009

Sport de performanţă la subsolul unei şcoli

de Covasna Media | 862 vizualizări
Peste 30 de sportivi de performanţă în artele marţiale se antrenează aproape zilnic în trei săli de la subsolul Şcolii Generale Nicolae Colan din Sfântu-Gheorghe. Alături de aceştia, alţi 60 de sportivi vin, de câteva ori pe sptămână, pentru a practica artele marţiale, în speranţa ca într-o bună zi să atingă un nivel ridicat al muncii lor. Activitatea febrilă începe la subsolul şcolii în fiecare după-amiază, de la ora 16 şi se încheie aproape în noapte, în jurul orei 22. Şi toţi

Peste 30 de sportivi de performanţă în artele marţiale se antrenează aproape zilnic în trei săli de la subsolul Şcolii Generale Nicolae Colan din Sfântu-Gheorghe. Alături de aceştia, alţi 60 de sportivi vin, de câteva ori pe sptămână, pentru a practica artele marţiale, în speranţa ca într-o bună zi să atingă un nivel ridicat al muncii lor. Activitatea febrilă începe la subsolul şcolii în fiecare după-amiază, de la ora 16 şi se încheie aproape în noapte, în jurul orei 22. Şi toţi sportivii, cu vârste cuprinse între 5 şi... 45 de ani se adună în spaţiul restrâns de la subsol, uniţi de aceeaşi pasiune: artele marţiale. Toţi aceştia, strânşi în jurul lui Petre Oltean, cel care a înfiinţat şi conduce Clubul Sportiv Samurai OPC şi căruia i se adresează respectuos cu apelativul „samurai”. Cu Petre Oltean am vorbit despre pasiunea sa pentru artele marţiale, despre sportivii legitimaţi la CS Samurai OPC şi performanţele acestora, dar şi despre îngrijorările cu privire la viitor, în contextul descentralizării Clubului Sportiv Municipal (CSM) Sfântu-Gheorghe, care s-a îngrijit, din 2008, de artele marţiale.

Cum aţi ajuns să antrenaţi CS Samurai OPC şi ce anume înseamnă acest Club pentru cei din oraş?

Povestea e destul de lungă şi începe dinainte de Revoluţie, când eram la Clubul Dinamo din Braşov, practicând judo. Am venit apoi la Clubul Electro din Sfântu Gheorghe, iar din 1990 am început să obţin primele rezultate în artele marţiale de performanţă. Am înfiinţat apoi acest Club, care s-a împărţit pe două secţii, una de judo şi alta de arte marţiale. Pentru oraş, cred că înseamnă mult, mai ales că am obţinut, de-a lungul anilor, rezultate la diverse competiţii. Aici poate veni oricine doreşte să înveţe despre artele marţiale şi auto-apărare, vorbim de un sport complex, care necesită însă multă muncă dar poate oferi şi satisfacţii. În prezent, avem patru grupe la Club, una pentru arte marţiale seniori, una de judo, alta de ju-jitsu pentru copii şi cea de performanţă.

Au un viitor în Sfântu Gheorghe artele marţiale de performanţă?

Eu sper să aibă. Dar asta implică multe aspecte, cum ar fi sportivii noi, pe care trebuie să-i atragem şi susţinerea pe care comunitatea trebuie să o ofere acestora. Până în 2008, Clubul s-a întreţinut doar din taxele percepute, în condiţiile în care sportivilor de performanţă nu le cerem bani... nu e normal să ceri bani unui sportiv de performanţă care luptă şi încasează lovituri. Nu ne-a susţinut nimeni, până când, preluaţi fiind de CSM în 2008, prin bunăvoinţa directorului Carol Şanta, am reuşit să avem un buget stabil, din care am cumpărat echipamente şi cu ajutorul cărora ne-am putut motiva sportivii de performanţă. Iar un loc cinci la Jocurile Olimpice, plus zeci de medalii de aur şi argint şi prezenţa, întotdeauna, pe podiumurile marilor concursuri, chiar nu mi se par de ignorat. 2008 a fost primul an pentru noi în care ni s-a dat ajutor şi de aceea acum, când se vorbeşte de descen tralizarea CSM, ne e teamă că nu vom mai fi susţinuţi de la bugetul local, deşi domnul primar Antal Arpad ne-a promis că vom primi bani.

De ce anume vă este teamă, mai exact?

De faptul că, în lipsa banilor, nu vom mai putea face performanţă, nu ne vom mai putea continua activităţile. Sponsorizările în sport nu sunt o soluţie, firmelor locale nefiindu-le de mare avantaj să ne sponsorizeze. Aşa că nu ne putem baza decât pe o finanţare sigură. Trebuie să se ştie că în sport nu există discriminări, de nici o natură, dar ştiu că în politică acestea există. Eu sunt om de sport. Nu vreau decât să mi se asigure condiţii decente pentru activitate, căci atunci când mergem la competiţii, reprezentăm Sfântu-Gheorghe. De aceea, aş vrea ca întreaga problemă a CSM, şi inclusiv a noastră, să fie privită cu seriozitate. Aş pomeni aici şi despre speculaţiile ce s-au făcut cu închirierea Sălii Sporturilor... păi dacă ar fi fost spaţiu acolo, oare ne-am mai fi chinuit noi la acest subsol? Sigur că nu, mai ales că nu îndeplineşte condiţiile pentru arte marţiale.

Aveţi nevoie, deci, de un spaţiu.

De un spaţiu special, căci artele marţiale, judo-ul, presupun condiţii precum saltele speciale, de o anumită grosime, săli de o anumită mărime şi înălţime, pentru desfăşurarea antrenamentelor. Artele marţiale cer şi anumite echipamente de luptă, dotări specifice, arme pentru demonstraţii. Dacă în aceste condiţii austere am reuşit totuşi să obţinem performanţe, cred că dacă ar exista condiţii nu am face de râs acest oraş ci dimpotrivă. De aceea, sunt de părere că avem nevoie de un club pe performanţă, care să selecteze vârfurile, pentru că există copii talentaţi, plus că noi facem zilnic înscrieri, dar, repet, sportivii au nevoie şi de condiţii. Un club de performanţă, la nivel de judeţ, pentru sporturile în care s-au obţinut rezultate, ar fi binevenit şi cred că ar veni în ajutorul mai multor ramuri sportive.

Oltean Petre crede că nimeni nu ar avea de pierdut dacă, între municipalitate şi cluburile sportive ar fi o colaborare strânsă, în care fiecare să-şi înţeleagă rolul şi să susţină rezultatele, performanţa. Potrivit antrenorului, copiii care practică artele marţiale se numără, odată ajunşi la maturitate, printre cei selectaţi în domenii precum Poliţia şi Armata, datorită abilităţilor dobândite prin acest sport. Antrenorul, posesor al centurilor negre pentru ju jitsu şi judo, spune că până la momentul în care se va lua însă o decizie finală în privinţa CSM Sfântu Gheorghe şi a cluburilor afiliate acestuia, CS Samurai OPC continuă să-şi desfăşoare activitatea în spaţiul închiriat la Şcoala Generală Nicolae Colan, pregătindu-se pentru noi competiţii în care şi-a propus să reprezinte Sfântu Gheorghe cu mândrie.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Samurai Fan, 20 martie 2009
Macar ati citit ceea ce scrieti? Ca sa va zic cateva greselii oribile care voi le-ati scris: -"CS SAMURAI OPC".. OPC??? chiar ma asha ceva nu e admisibil.. -Al doilea e "un loc cinci la Jocurile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.