SPORT 31 octombrie 2017

„Sepsi OSK Sf. Gheorghe va rămâne în prima ligă”

de Covasna Media | 5104 vizualizări

Interviu în exclusivitate cu Valentin Suciu, după demiterea de la cârma echipei

La puțin timp după ce a fost demis din funcția de antrenor principal al echipei de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe, Valentin Suciu, deși se afla sub tensiunea acestei decizii, a acceptat, cu amabilitate, să stea de vorbă în exclusivitate cu ziarul Observatorul de Covasna. În rândurile de mai jos aveți interviul integral care ”trădează” emoțiile unui om atașat de echipa fanion a județului Covasna, care și-a acceptat soarta cu demnitate. Valentin Suciu a condus echipa de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe în ultimii patru ani și jumătate, reușind promovarea din Liga a III-a în Liga a II-a, respectiv, imediat, din Liga a II-a în Liga I.

Cristi Frisk: Vali, ai fost demis din funcția de antrenor principal de la Sepsi OSK. A fost o decizie corectă din partea conducerii clubului?

Valentin Suciu: Îmi este foarte greu să calific această decizie, deoarece este clar că sunt subiectiv. Dar, în lumea fotbalului, este cunoscută practica de a demite antrenorul atunci când echipa nu merge și când rezultatele sunt nefavorabile. Judecând însă la rece, este clar că prestația echipei și rezultatele nu m-au susținut.

C.F.: Vei rămâne în cadrul clubului mai departe?

V.S.: Viitorul meu este incert la momentul actual. Conducerea clubului mi-a transmis că nu dorește o despărțire totală și că voi primi o altă funcție. Până acum nu știu însă care va fi noua funcție propusă și care sunt condițiile, așa că nu pot spune nimic sigur. În altă ordine de idei, lăsând la o parte eventuala ofertă, eu însumi trebuie să mă liniștesc, să îmi limpezesc gândurile și să îmi trasez obiectivele ulterioare. Am neglijat acest aspect deoarece până acum cariera mea s-a legat doar de Sepsi OSK.

C.F.: Îți reproșezi ceva după această campanie pe prima scenă?

V.S.: Da! Sunt unele lucruri pe care, sincer, le regret. Analizându-le la rece, acum, după ce s-au petrecut, îmi dau seama că am greșit. Este bine însă că am tras învățăminte din toate aceste fapte, iar erorile respective nu le voi mai repeta.

C.F.: Poți exemplifica la ce erori te referi?

V.S.: Prima de care mă voi feri în viitor este că am dat prea multă larghețe jucătorilor. Un vestiar trebuie ținut cu autoritate, iar antrenorul nu trebuie să fie prieten cu jucătorii. De aici, toate celelalte decurg în plan secundar.

C.F.: Sepsi OSK rămâne însă o bornă importantă în cariera lui Valentin Suciu?

V.S.: Categoric. Au fost patru ani și jumătate superbi, în care am învățat enorm și care îmi rămân aproape de suflet. Am avut promovări succesive, iar această echipă a ajuns aici, poate, și grație lui Valentin Suciu. Faptul că nu am reușit să impun un anumit punct de vedere, pe prima scenă fotbalistică, nu eclipsează toată această muncă depusă împreună cu cei din club.

C.F.: Ai da un sfat celui care te va înlocui?

V.S.: Nu sunt în măsură să dau sfaturi nimănui. În plus, nu cred nici că este momentul ca eu să fiu sfătuitorul cuiva. Cert este că mi-ar plăcea ca în vestiarul Sepsi OSK să fie o singură voce autorizată pe viitor. Așa se vor lămuri multe probleme și se vor ocoli multe situații neplăcute.

C.F.: Vei rămâne suporter al lui Sepsi OSK?

V.S.: Cel mai înfocat chiar! Sepsi OSK este echipa la care am debutat ca antrenor în prima ligă, iar așa ceva nu se uită.

C.F.: Crezi că Sepsi OSK se va salva de la retrogradare?

V.S.: Evident! Am văzut că multe lucruri s-au corijat din mers, iar multe greșeli ale începutului de campionat au fost eradicate. Astfel, performanța, sportivă și managerială, va fi din ce în ce mai bună. Consider că Sepsi OSK va avea o cu totul altă față după pauza de iarnă, când putem spune că începe un nou campionat. De asemenea, în play-out, echipa noastră se va mobiliza și, repet, va rămâne în prima ligă, ceea ce ar fi foarte important.

C.F.: Suporterii cum au primit vestea demiterii tale?

V.S.: Fanii echipei Sepsi OSK reprezintă o entitate specială. Ei m-au susținut tot timpul, chiar și când eram în ligile inferioare. După vestea că am fost dat jos din funcție, am primit zeci de mesaje de încurajare din partea oamenilor din tribună. A fost un aspect foarte important pentru moralul meu. Le mulțumesc tuturor și le promit că, dacă în viitor mi se va oferi șansa de a antrena din nou Sepsi OSK, nu îi voi dezamăgi.

C.F.: Ai pomenit la un moment dat de anumite erori comise în startul de campionat. A fost Sepsi SK pregătită să promoveze în prima ligă?

V.S.: Întrebarea, ca și situația contextuală, este delicată. Este clar că promovarea a fost un șoc, iar peisajul primei ligi a arătat diferit față de închipuirea noastră, a tuturor. Numai că sezonul anterior a reprezentat cea mai bună oportunitate pentru promovare, ceea ce înseamnă un moment istoric pentru fotbalul din județul Covasna. Cu toate riscurile asumate, acum era momentul să pătrundem pe prima scenă. Din mers, greșelile se vor îndrepta și, repet, Sepsi OSK va rămâne în prima ligă. Am ferma convingere când afirm acest lucru.

C.F.: Cel mai frumos moment pe banca tehnică la Sepsi OSK?

V.S.: Este foarte greu să aleg. De când am venit, până în clipa demiterii, pentru mine totul a fost minunat alături de Sepsi OSK. Absolut totul. Așa că nici nu vreau să aleg aleatoriu un astfel de moment. Poate promovările, dar mai bine să concluzionez că suma momentelor frumoase o depășește net pe cea a momentelor triste, în haina de antrenor principal a unei echipe speciale cum este Sepsi OSK Sf. Gheorghe.

C.F.: Mulțumim frumos pentru toate aceste cuvinte și mult succes mai departe în carieră.

V.S.: Eu sunt cel care vă mulțumesc vouă, pentru susținerea necondiționată acordată, personal dar și echipei. Hai Sepsi OSK!

Cristian Frisk

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.