Primul maraton covăsnean a avut aproape 200 de participanți
Rezultate și impresii de la Visit Covasna Marathon
Circa 200 de alergători, începători și profesioniști, s-au aliniat duminica asta la startul primului maraton organizat vreodată în județul nostru - Visit Covasna Marathon. Competiția a avut loc în orașul Covasna și s-a desfășurat pe probele de maraton, ștafetă, 10 kilometri și curse pentru copii, iar cei mai buni alergători de la fiecare categorie au fost premiați.
Un număr de circa 200 de alergători din țară și din străinătate și-au măsurat puterile duminică, 22 septembrie, la Visit Covasna Marathon. Pe lângă participanții din județul Covasna și din alte colțuri ale țării, concursului s-au alăturat și atleți din Kenya, Uganda, Egipt, dar și din Ungaria și Spania, spun organizatorii.
Cei mai rapizi și rezistenți alergători
Prima care a reușit să parcurgă cei 42 de kilometri ai maratonului a fost Józsa Tímea. Ea a parcurs distanța în 3 ore și 38 de minute. Pe locul doi s-a situat Balogh Adél (4:24), urmată de Ileana Balut (5:21).
La categoria bărbaților, conform așteptărilor, învingătorul este Ismail Ssenyange din Uganda, cu un rezultat uimitor, 2 ore și 31 de minute. La doar 11 minute și câteva secunde distanță a sosit și atletul Paul Muturi din Kenya, iar locul trei și l-a atribui Silviu Stoica (3:03).
La proba de 10 kilometri pe primele trei locuri s-au situat alergătoarele Tamás Sarolta (44:31), Dávid Imola (44:52) și Vas Lenke (45:41), iar la categoria bărbați - Ruben De Vicente (39:39), Cristian Seretan (39:41) și Octavian Dolcea (39:51).
Echipa formată din Borsos Mónika, Suciu Szilvia Mónika, Dénes Boróka și Păcurariu-Nagy Diána s-a dovedit a fi cea mai rapidă la proba de ștafetă feminină.
În ceea ce privește rezultatele ștafetei masculine, cel m-ai bun timp l-au obținut cei din echipa formată din Vrabie Cătălin, Pulugor József, Csutak Tamás și Bihari Szilárd.
„A fost frumos, ținând cont că a fost și prima ediție. În plus, e și primul maraton organizat în județul Covasna, așa că felicitări organizatorilor”, ne-a spus alergătorul Cătălin Vrabie.
Primele trei locuri de la categoria individual au fost premiate cu sume între 500 și 1.500 de lei, iar primele trei locuri la categoria ștafetă, între 500 și 1.000 de lei.
De asemenea, un număr de circa 40 de copii au participat la Kids Race, iar toți micii alergători au primit premii dulci de la Choco Pack.
Organizatorii așteaptă 500 de participanți la ediția de anul viitor
Preşedintele asociaţiei Fitness Tribe, Birtalan Csanád, a subliniat că nu s-au înregistrat nici un fel de incidente pe parcursul evenimentului, iar vremea de duminică a fost perfectă pentru alergare. Organizatorii au specificat că Visit Covasna Marathon a avut ca și scop principal promovarea mișcării și a potențialului turistic al județului, iar din acest motiv participarea atleților din străinătate a fost și mai apreciată.
„Vremea a fost foarte bună. Atmosfera a fost superbă. Mulțumim voluntarilor care ne-au ajutat foarte mult. Am avut în jur de 30 de voluntari care au făcut jobul a 40-50 de voluntari și de aceea le suntem recunoscători. Toată lumea a zis că a fost super evenimentul și că a fost mai bun decât alte evenimente aflate la prima ediție la care au participat. Alergătorii străini s-au simțit bine, le-a plăcut atmosfera evenimentului și au și postat destul de multe poze pe social media. Sper ca la anul să avem și mai mulți participanți din străinătate pentru că prin acest eveniment noi vrem să și promovăm județul din punct de vedere turistic. Sunt lucruri interesante și lucruri mici pe care cei din străinătate le-au observat, pe lângă care noi trecem fără să le atragem atenția. Cred că este o direcție bună, iar la anul, evident, vrem cel puțin 500 de participanți în total. Totuși, prima ediție și-a atins scopul. Ne-au ajutat foarte mult instituțiile din județ, Consiliul Județean, cât și cele din orașul Covasna, primăria și poliția”, ne-a spus Birtalan Csanád.
„E un loc departe de oraș, ești doar tu și natura”
Evenimentul a fost apreciat și de familii, iar exemplu în acest sens vine de la Sfântu Gheorghe. Aproape toți membrii s-au angrenat la câte o cursă în cadrul maratonului. Mama a alergat 10 kilometri, fiul cel mare în vârstă de 15 ani s-a încumetat să alerge tot maratonul, 42 de kilometri, iar fratele lui de 9 ani s-a înscris la cursa pentru copii.
„Am fost cu bunici, cu nepoți, cu toții! De ce ne-a tentat? Păi tocmai acasă să nu participam? Pentru mine nu a fost greu, însă pentru Raul, fiul cel mare, a fost provocarea mare. Oricum, scopul lui era să termine maratonul și a reușit, iar Ramon a luat locul trei la cursa copiilor. A fost foarte fericit. A fost super totul, atmosfera, organizarea, chiar și stresul”, ne-a spus mama celor doi băieți, Ramona Pascu.
Fiul său cel mare, Raul Adrian, ne-a spus că a fost mult mai greu să parcurgă cei peste 40 de kilometri de cât de aștepta.
„Trebuie să fii puternic psihic. A fost mult mai greu decât credeam. Dacă stai să te gândești, 42 de km e o distanță lungă de parcurs și cu mașina. Trebuie să știi să îți porționezi energia. Eu mi-am propus să îl termin și asta am și făcut. Cred că peisajele au fost cele pe care le-am admirat cel mai mult. E un loc departe de oraș, ești doar tu și natura. Verdeață cât vezi cu ochii. Asta îmi place. Mai vezi animale, oi, vaci, iar priveliștea te relaxează. Am să particip și la anul, dar la 10 kilometri”, ne-a povestit Raul Adrian Din.
Visit Covasna Marathon a fost organizat de Asociația Fitness Tribe și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna.
Sursă foto: Facebook/ Visit Covasna Marathon.