SPORT 10 octombrie 2024

Ördög Zoltán: „Motocrosul este ignorat, dar performanța mea nu se oprește aici”

de Daniela Luca | 833 vizualizări

La doar 18 ani, Ördög Zoltán din Ojdula a reușit să cucerească lumea motocrosului și să impresioneze prin perseverență și rezultate remarcabile. A început să practice acest sport la doar 4 ani și a parcurs un drum plin de provocări, iar 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani din cariera sa. Tânărul sportiv a câștigat și trofeul „Performanța Sportivă a Anului/Individual” în cadrul Superlativelor CovasnaMedia. În acest interviu, Zoltán ne-a vorbit despre realizările din ultimul an, despre sprijinul echipei și dificultățile întâmpinate, dar și despre ambițiile sale pentru viitor.

Cum a fost anul acesta pentru tine din punct de vedere competițional? 

Sezonul competițional din acest an se numără printre cele mai bune pentru mine. În seria de Cupă a categoriei juniori 125 din cadrul ADAC MX Masters am reușit să obțin locul 7 în campionat. Pe lângă acest campionat, am mai participat la Campionatul European EMX2T, la campionatul național din România și la MXoN. Au fost multe curse palpitante în acest sezon. 

Care a fost cea mai recentă cursă la care ai participat? Ce rezultate ai avut?

Ultima cursă la care am participat a fost FIM Motocross of Nations - MXoN, în Anglia, între 4 și 6 octombrie, unde mi-am reprezentat țara, România, și am terminat pe locul 30 din 36 de țări.

Care a fost cursa ta preferată din acest sezon și ce anume a făcut-o specială?

Cursa mea preferată din acest an a fost a 3-a etapă a seriei de Cupă ADAC, la Vellahn, Germania, unde am reușit să câștig a 3-a manșă din cele 3, cu o victorie de la start până la finish (holeshot + ricewin). A fost o experiență de neuitat.

Care a fost cel mai dificil moment al acestui an în motocros pentru tine?

Unul dintre cele mai dificile lucruri a fost să mențin o performanță constantă în curse și să păstrez mereu cea mai bună poziție posibilă. De multe ori nu am reușit, dar am învățat din fiecare greșeală și am devenit mai puternic.

Ce schimbări ai adus în antrenamentele tale în acest an față de anii anteriori?

Comparativ cu anul trecut, numărul antrenamentelor mele pe motocicletă a crescut considerabil. De fiecare dată când am avut ocazia, am mers la antrenamente, iar majoritatea au fost alături de echipă. Mi-am îmbunătățit și pregătirea fizică, pentru că am încercat să fiu mai eficient și să dau tot ce am mai bun.

Cum este să faci parte din echipa Top Cross TCS? 

Sunt membru al echipei Top Cross TCS din 2016 și în fiecare an încerc să obțin cele mai bune rezultate, atât pentru echipă, cât și pentru mine. An de an, mă ajută în toate modurile posibile, în antrenamente, financiar și în multe alte aspecte. Bineînțeles, toate acestea contribuie la realizarea succeselor mele.

Anul trecut, tatăl tău ne-a povestit despre dificultățile legate de susținerea financiară din partea autorităților locale. Cum ai fost sprijinit din acest punct de vedere în acest an?

Răspunsul este foarte simplu. La fel ca anul trecut, din păcate, am primit foarte puțin sprijin financiar. De la Consiliul Județean nici nu am solicitat anul acesta, iar de la Consiliul Local Ojdula am primit mai puțin de jumătate din ceea ce am cerut. Dezinteres total. Motocrosul este ignorat, dar performanța mea nu se oprește aici. Nici din partea Federației sau a Ministerului Sportului nu primim sprijin, nu sunt interesați de dezvoltarea acestui sport. Trist este că performanța este într-un mare pericol.

Cum este nivelul competiției în Europa comparativ cu cel din România? 

Nivelul competițiilor europene este mult mai ridicat comparativ cu cel din România. În România, ne alinăm la start cu puțini concurenți, dintre care foarte puțini sunt piloți de top, în timp ce în Europa există mulți sportivi de elită, nivelul este foarte ridicat, iar numărul piloților buni este mare. Desigur, și standardul competițiilor este mult mai înalt față de cel din România.

Există o cursă anume pe care îți dorești să o câștigi?

Ce mi-aș dori să realizez anul viitor este să urc pe podium la o cursă ADAC.

Dar care sunt obiectivele tale pe care vrei să le atingi până la final de an? 

Anul acesta voi mai participa la patru curse. Dintre acestea, trei vor avea loc în România și una în Ungaria. Îmi doresc să închei anul cu rezultate bune la cursele rămase.

Ce sfaturi ai pentru copiii care doresc să înceapă o carieră în motocros?

Sfatul meu pentru începători, fie că sunt copii sau adulți care vor să înceapă acest sport, este să se concentreze pe câteva aspecte esențiale: să se bucure de fiecare moment, să aibă încredere în ei și în obiectivele pe care și le propun. Cu cât practică mai mult, cu atât vor deveni mai buni, prin mult antrenament. Cele mai importante sunt perseverența și determinarea!

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.