SPORT 30 iulie 2018

Geraint Thomas a câștigat Turul Franței

de Covasna Media | 631 vizualizări

Penultima etapă a Turului Franței la ciclism, semnifica ultima șansă a oamenilor de clasament general, pentru a schimba ordinea în ierarhia Marii Bucle. Pe o lungime de 31 de kilometri, cu startul la Saint-Peé-sur-Nivelle și finalul la Espelette, contratimpul individual prezenta câteva particularități aparte pentru specialiștii acestei probe, iar pentru spectatori se anunța un adevărat festin al sportului cu pedale și două roți.

În prima parte a zilei, condițiile meteorologice nefaste și-au pus amprenta asupra desfășurării evenimentelor. Prima referință a fost semnată relativ devreme de Michael Hepburn. Australianul de la Mitchelton-Scott a oprit cronometrul în 42:15, însă bucuria sa a fost estompată ulterior, relativ repede, de alți nouă cicliști.

Primul care a îmbunătățit această performanță a fost Soren Kragh Andersen, cel care a încheiat traseul în 41:44. Într-o zi fastă pentru el, Michal Kwiatkowski a spulberat orice șansă a lui Kragh Andersen și a coborât cu doar o secundă sub reperul semnat de danez, ceva mai devreme.

Polonezul a rămas în frunte vreme de aproape două ore. Singurii care au reușit să coboare sub recordul stabilit de Kwiatkowski au fost oamenii de clasament general. Chris Froome a fost primul care l-a depășit pe Kwiatkowski și a consemnat o nouă referință, cronometrată în 40:53. Câteva minute mai târziu, Tom Dumoulin a stricat sărbătoarea echipei Sky și a marcat cel mai bun timp al zilei, coborând cu doar o secundă sub timpul lui Froome.

Geraint Thomas, tricou galben în Turul Franței, a început en fanfare contratimpul individual. Pe primele două sectoare cronometrate, galezul a dominat categoric, însă, pentru a-și conserva tricoul galben, Thomas a redus din turație. Astfel, el a sosit la 14 secunde în fața lui Tom Dumoulin și a completat podiumul zilei.

Grație rezultatului de la contratimp, Geraint Thomas și-a asigurat prima victorie din carieră în Turul Franței. Galezul are un avantaj de 1:51 în față lui Tom Dumoulin înaintea ultimei etape de la Paris. Chris Froome și-a recăpătat locul pe podium pierdut ieri în față slovenului Primoz Roglic.

Steven Kruijswijk completează top cinci al Marii Bucle, în timp ce, printre primii zece clasați ai clasamentului general, îi mai regăsim, în ordine, pe Romain Bardet, Mikel Landa, Dan Martin, Ilnur Zakarin și Nairo Quintana. Celelalte clasamente generale nu au suferit nici un fel de modificări.

Astfel, Peter Sagan își va adjudeca cel de-al șaselea tricou verde din carieră. Julian Alaphilippe și Pierre Latour spală onoarea francezilor grație victoriilor în clasamentele cățărătorilor și al celui mai bun tânăr rutier.

Ediția din 2018 a Turului Franței se va încheia duminică, 29 iulie, cu ultima etapă, programată să se desfășoare între Houilles și Paris Champs-Elysees, pe o distanță de 116 kilometri. 

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.