SPORT 29 iunie 2018

Emilian Dolha îl laudă pe Niczuly Roland

de Covasna Media | 3544 vizualizări

Fost antrenor cu portarii la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Emilian Dolha (39 de ani) a lucrat cu Roland Niczuly (22 de ani), portarul covăsnenilor, şi spune, pentru Pro Sport, că tânărul goalkeeper e un fotbalist de urmărit, care are calităţi reale.

La finalul unei cariere în care a jucat pentru Dinamo, Rapid, U Cluj sau Wisla Cracovia, Ema Dolha a îmbrăţişat rolul de mentor pentru portarii de la Sepsi Sfântu Gheorghe şi a acceptat provocarea de a-i pregăti sezonul trecut, titrează Pro Sport. A lucrat un an de zile cu Roland Niczuly, iar impresia pe care i-a lăsat-o goalkeeper-ul născut în Târgu Secuiesc a fost una foarte bună. De asemenea, Dolha l-a lăudat pe Alessandro Caparco, italianul de la Chiajna căruia i-ar acorda titlul de cel mai bun portar din play-out-ul Ligii 1 Betano: "L-am văzut pe Niczuly. Nu are talie, dar iese excepţional pe centrări. Aştepta mingea, o boxa când era nevoie. După Caparco, cred că a fost cel mai bun din play-out. E vorba de antrenament, portarul trebuie pus cât mai mult sub presiune. Trebuie dus să nu mai ştie de el şi acolo să dea maximum. De multe ori, mulţi nu o fac, dar trebuie să ştii cum să eviţi o fază, un corner, o fază fixă...", a declarat Dolha, la ProSport Live.

 

Crescut la juniorii Universităţii Cluj, Niczuly a ajuns la Sepsi în 2016, când echipa era încă în Liga 2. De atunci a prins 52 de meciuri, iar în sezonul proaspăt încheiat a apărat poarta covăsnenilor în 21 de meciuri, primind 27 de goluri.

400.000 de euro valorează Niczuly, conform Transfermarkt.

Noi dorim să adăugăm că Roland Niczuly este un produs al școlii de portari condusă de fostul goal-keeper brașovean Polgar, cel care îl pregătește și pe fratele său Niczuly Rajni. Niczuly junior este legitimat la Celta Vigo Brașov, echipă cu care, recent, a întreprins un turneu în Italia unde s-a remarcat prin calitățile sale de portar.

De la frații Tiberiu și Silviu Lung junior, în fotbalul românesc nu a mai existat o pereche de cerberi, așa cum se anunță a fi copiii familiei Niczuly. Originari din Tg. Secuiesc, frații Niczuly ar putea fi un simbol, în viitor, pentru județul Covasna.

Revenind la Niczuly Roland, el s-a remarcat prin seriozitatea cu care a abordat permanent pregătirea și meciurile, iar un element cu care a ieșit în evidență, între portarii români, sunt degajările foarte lungi și precise. Practic, putem afirma, fără teama de a greși, că Niczuly Roland este portarul român cu cele mai bune degajări, în momentul de față. Nu ne permitem să dăm sfaturi, dar dacă Niczuly Roland se va specializa și în executarea loviturilor de pedeapsă ori a loviturilor libere din preajma careului, forța de șut recomandându-l pentru acest lucru, cu siguranță am avea, în persoana lui, un portar în stil sud-american. Paraguayanul Chilavert, brazilianul Rogerio Ceni, ori mexicanul Campos s-au remarcat prin golurile marcate în cariera lor. Columbianul Zapata, care a apărat o vreme și la FCSB, de asemenea era un marcator de la punctul cu var.

Pe această cale urăm familiei Niczuly mult succes în carieră. Tatăl celor doi portari, Niczuly Csaba, este implicat în conducerea KSE Tg. Secuiesc, nelipsind de la niciun meci de fotbal sau futsal susținut de către echipele clubului covăsnean.Mult succes tuturor!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.