SPORT 22 februarie 2018

Eduard Riti - un tânăr promițător pentru snooker

de Covasna Media | 982 vizualizări

În ultima vreme, atenția presei locale asupra evoluției la masa de snooker a lui Eduard Riti, a relevat aspecte extrem de interesante. Jucătorul de numai 12 ani, care locuiește cu familia la Sf. Gheorghe, are un viitor promițător. În spatele acestei afirmații stau însă sute de ore de muncă în condiții mai mult sau mai puțin prielnice, bani investiți de familie, sacrificii și așa mai departe.

Pentru a pătrunde mai adânc în mijlocul poveștii, pentru a înțelege cât mai exact fațetele problemei, a fost obligatorie o ”descindere” la Cafe Passagge din Sf. Gheorghe, acolo unde se antrenează Eduard Riti. Localul din urbea reședință de județ a fost printre primele din țară care a avut o masă de snooker, fiind administrat de către părinții lui Eduard, Roberto și Ramona Riti. La etajul cafenelei se află o masă de snooker care dispune de toate dotările necesare unui antrenament decent.

Eduard Riti evoluează în Liga brașoveană, fiind legitimat la un club din Brașov. În paralel, el abordează și Campionatele Naționale de juniori și tineret, organizate de către Federația Română de Snooker, iar în 2018 a bifat deja cea de-a treia participare consecutivă la Campionatul European de juniori U18.

Soții Riti sunt foarte mândri de copilul lor și de activitatea sa la masa de joc. Evident că o astfel de carieră, cel puțin la momentul actual, are nevoie de resurse investite, iar întrebarea nu putea lipsi din dialogul nostru. ”Costurile implicate de deplasări, achiziții materiale, pregătire și altele se ridică undeva la 5000 de euro anual. Nu este mult, însă gândiți-vă că noi avem veniturile unei familii, unei gospodării și nu producem atât de mulți bani ca să ne permitem cheltuieli iraționale. Această sumă nu include și plecarea lui Eduard, așa cum ne dorim, la un curs la celebra Academie de la Sheffield, din Marea Britanie”, ne spune Roberto Riti.

Eduard Riti joacă și biliard, sistemele bila 9 și bila 10, acolo unde tehnicile din snooker îl diferențiază clar de ceilalți jucători. ”Le ascunde bila albă, ceea ce poartă numele de snooker. De aici toți partenerii de la masa de joc își dau seama că este jucător de snooker”, adaugă tatăl juniorului.

Familia Riti are și o fetiță, sora mai mică a lui Eduard, Rianna. Ea este titulară a trupei de majorete a echipei aparținând clubului Sport All Z Dance, fiind pasionată de costume și de dans. Cea mai recentă evoluție a mezinei s-a consemnat la turneul final al Cupei României de baschet masculin,  iar acum Rianna are mari emoții deoarece urmează competiția similară feminină, în această săptămână, la Sepsi Arena din Sf. Gheorghe.

Revenind la Eduard, acesta a fost remarcat de către celebrul antrenor PJ Nolan, care a afirmat, la o competiție peste hotare, că ”Eduard are un talent înnăscut pentru snooker, deoarece vede foarte ușor unghiurile și își încadrează loviturile în tactici specifice doar celor care performează la masa de postav verde”. PJ Nolan le-a recomandat antrenorilor români să urmărească atent evoluția și progresele lui Eduard, deoarece el poate deveni un mare jucător. Această declarație este și motivația suficientă pentru familie, să aibă grijă de viitorul sportiv al lui Eduard dar, în egală măsură, și al Riannei. ”Școala este foarte importantă, deoarece snookerul se bazează foarte mult pe legitățile fizicii și ale geometriei. Din acest motiv suntem mândri că Eduard învață foarte bine, lucru care îl ajută în cariera sportivă. La fel putem spune și despre Riana, premiantă la școală, care are un frumos viitor prin dans”, adaugă mama celor doi, Ramona Riti.

Eduard Riti a jucat și fotbal, fiind ambidextru, lucru care se vede și la mantinelă. El și-a dezvoltat abilitatea de a ține tacul și de a lovi bilele cu ambele mâini, modelul său din snookerul mondial fiind celebrul Ronnie O’Sullivan.

Recent, Eduard a mai trecut printr-o întâmplare hazlie, deoarece la Brașov a jucat în condiții de sală friguroasă. Lui i-au înghețat mâinile pe tac și a făcut febră. Asta după ce, recent, la Campionatul European de la Sofia, din Bulgaria, și-a pierdut un dinte de lapte jucând snooker. Toate însă trec, iar mai târziu, probabil, aceste episoade vor fi savuroase pentru jurnaliștii de pretutindeni.

Fără a fi acuzați că facem publicitate mascată, putem însă afirma că toți cei care intră și servesc o cafea sau o băutură răcoritoare la Cafe Passagge devin, astfel, părtași la viitorul sportiv al lui Eduard și al Rianei Riti.

Noi, în calitatea de jurnaliști formatori de opinie, vom continua să urmărim cariera lui Eduard Riti în snooker, în speranța că, peste ani, acest număr de ziar va avea o valoare de colecție inestimabilă.

Cristian Frisk 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.