SPORT 29 ianuarie 2010

Competiţie cu atelaje canine la Băile Tuşnad

de Covasna Media | 866 vizualizări
La eveniment participă peste 20 de echipe 29ian2010-cainiÎntre 30 şi 31 ianuarie, la Băile Tuşnad are loc cea de-a doua ediţie a Competiţiei de sprint cu atelaje canine“Cupa Băile Tuşnad ”. Startul competiţiei se va da de la pârtia de schi din localitate, iar până acum s-au înscris peste 20 de echipe, din care trei sunt din Sfântu Gheorghe. Se vor marca trei trasee, primul de cca 4-5 km pentru atelaje mici cu 1-2 câini, al doilea de cca. 6-7 km pentru atelaje de 3-4 câini

La eveniment participă peste 20 de echipe

29ian2010-cainiÎntre 30 şi 31 ianuarie, la Băile Tuşnad are loc cea de-a doua ediţie a Competiţiei de sprint cu atelaje canine“Cupa Băile Tuşnad ”. Startul competiţiei se va da de la pârtia de schi din localitate, iar până acum s-au înscris peste 20 de echipe, din care trei sunt din Sfântu Gheorghe.

Se vor marca trei trasee, primul de cca 4-5 km pentru atelaje mici cu 1-2 câini,  al doilea de cca. 6-7 km pentru atelaje de 3-4 câini şi al treilea  de cca. 12-13 km pentru atelaje de 5-6 câini. Competiţia de la Tuşnad este organizată de către Asociaţiile Green Zone, For Fun şi Aktivity.

„Scopul acestei acţiuni este acela de a promova acest sport, astfel încât cât mai mulţi oameni să afle de el, deoarece este ceva deosebit, care crează o legătură între om şi câine. Dincolo de aceasta, prin atragerea cât mai multor oameni, promovăm zona şi îi facem pe cei care vin să vadă concurul, să iasă din case, să se bucure de aerul curat şi să ia parte la un stil de viaţă activ şi sănătos”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, Butyka Lorand.

Potrivit acestuia, la eveniment vor participa, pe lângă echipele din Sfântu Gheorghe, echipe din Arad, Borsec, Gheorgheni şi multe alte zone.

Atelajele şi căutarea de aur

Asociaţia Green Zone, înfiinţată în anul 2008 pe baza iniţiativei a 7 tineri din Băile Tuşnad, are ca obiectiv dezvoltarea socio-economică a regiunii prin respectarea principiilor dezvoltării durabile. Asociaţia a organizat,  în parteneriat cu For Fun şi Aktivity, prima compeţde sprint cu atelaje canine la BăTuşnad în 2009.

Folosirea atelajelor canine în competiţii sportive datează de pe vremea „febrei aurului” din Alaska, de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

În această perioadă, minerii de aur, din distracţie şi motivaţi de sumele mari puse la bătaie în pariuri, se întreceau cu atelaje canine. În scurt timp a devenit necesară elaborarea unor reguli scrise, ceea ce a dus la apariţia primelor cluburi de specialitate.

Sportul cu atelaje canine este cel mai popular sport în Alaska. La acest lucru au contribuit şi evenimentele ca „drumul serului” din 1925 – când oraşul Nome a fost salvat de epidemia de difterie cu ajutorul atelajelor canine – sau succesul expediţiei cercetătorului Roald Amundsen care a fost asistat de atelaje canine în demersul său de a străbate Pasajul de Nord-Vest, din insula Groenlanda până la Alaska. În anul 1932 această ramură a sporturilor de iarnă a fost prezentă şi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Lake Placid.

Sportul modern cu atelaje canine cunoscut în zilele noastre şi-a făcut apariţia în anii 1950 în SUA şi cu câţiva ani de întârziere în Europa de Nord şi de Vest. În Europa de Est primii paşi s-au făcut acum 20 de ani, de către Cehoslovacia; în prezent, în aproape fiecare ţară din zonă există organizaţii mai mult sau mai puţin dezvoltate.

În majoritatea ţărilor în care există cluburi şi asociaţii care activează în acest domeniu există şi federaţii naţionale ale acestora care, la rândul lor, alcătuiesc organizaţii internaţionale. Organizaţia de vârf la nivel mondial este IFSS (International Federation of Sleddog Sports). IFSS face eforturi deosebite pentru a convinge Comitetul Olimpic Internaţional să reintroducă sportul cu atelaje canine în rândul sporturilor olimpice.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.