Cei mai buni călăreți, în competiție la „Galopiada Secuiască”
Piesa despre renumitul cal Kincsem este una dintre noutățile celei de-a noua ediții
Dealul „Pivnițele Mari” din comuna covăsneană Mocașca devine, în perioada 28 – 30 iunie a.c., gazda unei noi ediții a „Galopiadei Secuiești”. Înscrierile sunt deschise toată săptâmâna aceasta, până pe 14 iunie, iar competiţia va permite celor mai buni concurenți să se califice la Galopiada Naţională de la Budapesta, Ungaria. Pe lângă curse, spectatorii vor putea admira în acest an și spectacole incitante cu cai.
La ediția de anul acesta a Galopiadei Secuiești s-au înscris în jur de 15 participanți, conform organizatorilor, însă înscrierile sunt deschise până la sfârșitul acestei săptămâni. Marele premiu este 6.000 de lei, pentru locul I, iar primii trei clasați vor reprezenta România la Galopiada Națională de la Budapesta. Ediția cu numărul nouă a evenimentul vine cu noutăți, spun organizatorii.
„Anul acesta nu va fi ca de obicei, pentru că nu va fi concurs de atelaj. Acela se va desfășura la Bodoc, acolo unde e un eveniment mai mare de atelaj și atunci nu vrem să fim concurenți unii cu ceilalți. Deci am zis că anul acesta duminică va fi o cupă de regiune pentru că în regiune sunt câteva școli de echitație care pe parcursul anului organizează câteva concursuri. Vom organiza cu ocazia Galopiadei Secuiești pe Dealul Pivniţele Mari această cupă. Sunt foarte mulți copii care vin la asemenea concursuri, deci va fi ceva local cum ar veni”, ne-a explicat unul dintre organizatori, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.
Aceasta a precizat că atracția culturală a evenimentului este piesa care va fi jucată în fața a sute de spectatori. „Kincsem” este o piesă despre cel mai apreciat cal de curse maghiar din Monarhia Austro-Ungară de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Acesta câștiga toate cursele la care pornea, din Hamburg până la legendarele curse din Baden Baden.
Pentru că atrage anual sute de vizitatori din țară și din străinătate, „Galopiada Secuiască” a fost nominalizată anul acesta la categoria de evenimente turistice în cadrul Galei Visit Covasna și a obținut locul II. Selecția câștigătorilor s-a realizat pe baza unor nominalizări pe site-ul evenimentului, urmată de un vot, precum și cu ajutorul unui juriu.
„Noi ne-am străduit să facem un eveniment pentru toate vârstele și ne pare bine că și comunitatea a observat acest lucru și le place. Într-adevăr este un eveniment care le place familiilor, de la mic la mare. Toată lumea găsește un moment de atracție în cursul acestor două zile și jumătate, pentru că deja de vineri începem programele”, a mai adăugat Sztakics Éva-Judit.
La ediția de anul trecut au participat un număr de 32 de călăreți, iar câștigătorii Tamás Csaba, Papp Alpár și Zsigmod János au reprezentat România la Galopiada Națională din Budapesta.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Vadon cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.