SPORT 23 noiembrie 2018

Baschetbalistele tricolore au ratat calificarea la Campionatul European

de Covasna Media | 688 vizualizări
Sursa foto - frbaschet.ro
Sursa foto - frbaschet.ro

Reprezentativa feminină de baschet a României a dispus, miercuri seara, în Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca, de selecționata similară a Finlandei, cu scorul de 71-60 (21-25, 7-9, 14-13, 29-13), în ultimul meci din grupa E a FIBA Women’s Eurobasket 2019 Qualifiers. Acvilele s-au clasat pe locul 3 în Grupa E și au ratat, astfel, calificarea la turneul final european, însă, la final, publicul clujean a oferit cu generozitate ropote de aplauze celei mai titrate baschetbaliste din țară, Ancuța Stoenescu, aflată la ultimul meci în tricoul reprezentativei.

Miercuri seara, aproximativ 1.000 de spectatori au urmărit din tribunele Salii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca ultima partidă a naționalei feminine a României din campania de calificare la Women’s Eurobasket 2019, Acvilele pregătite de antrenorul Dragan Petricevic primind replica selecționatei Finlandei. Un joc fără o miză importantă, întrucât ambele naționale ieșiseră din cursa pentru turneul final continental ce va fi găzduit de Serbia și Letonia, dar cu o însemnătate pentru istoria baschetbalistică internă, deoarece a fost meciul de retragere al celei mai titrate jucătoare din țara noastră, Ancuța Stoenescu. De altfel, lipsa mizei sportive și-a pus destul de serios amprenta pe jocul din teren, debutul nefiind deloc favorabil naționalei României, care parcă a fost luată prin surprindere de vizitatoarea nordică în prima parte a jocului. Cu foarte multe tinere în echipă și fără coordonatoarea de joc Annemarie Părău, Acvilele au fost de nerecunoscut în primele două sferturi, și doar evoluția bună a Gabrielei Mărginean (25 p), care și-a etalat din nou valoarea și a realizat o opoziție puternică în fata nordicelor, a făcut ca diferența de scor să nu fie net favorabilă acestora. Scor la pauză, 29-34, iar Finlanda nu părea deloc dispusă să fie depășită, mai ales ca tânăra de numai 18 ani si 1,63 m, Sara Bejedi, a prins o zi de excepție și a marcat 21 puncte (3x3).

La revenirea de la vestiare, Acvilele au tot încercat să preia conducerea, fără succes însă în cel de-al treilea sfert, care s-a încheiat tot cu Finlanda în avantaj: scor 43-47. Susținute de public și dornice să încheie campania cu o victorie, Acvilele au schimbat macazul în ultimele zece minute și bazându-se pe o apărare mobilă și mult mai agresivă, în care “veterana” Ancuța Stoenescu a demonstrat că la 38 de ani mai are energie suficientă, au reușit să revină în joc și să preia conducerea pe tabelă grație unor acțiuni parafate de tânăra Ioana Ghizila: scor 51-49 în min. 33. Din acel moment, România nu mai face pași greșiți și reușește să-și mărească avantajul până la final, ultimul fluier al arbitrilor consemnând scorul de 71-60 în favoarea reprezentativei țării noastre.

Ancuța Stoenescu a spus "adio" naționalei

Imediat după finalul jocului, în aplauzele publicului, a avut loc o festivitate care a marcat retragerea Ancuței Stoenescu, fostă jucătoare la Sepsi SIC Sf. Gheorghe,  de la echipa națională după mai bine de două decenii petrecute sub tricolor. În fața întregii asistețe și cu echipa națională adunată la centrul terenului, președintele FRB, Horia Păun, i-a înmânat celei mai titrate jucătoare din România o plachetă și un buchet de flori, în vreme ce în sală răsunau acordurile “Gladiator Theme” iar pe leduri rula mesajul “Mulțumim, Ancuța!”. Vizibil emoționată, Ancuța Stoenescu a mulțumit tuturor celor care au sprijinit-o în carieră, după care a adresat un îndemn tinerelor jucătoare care preiau ștafeta și și-a finalizat mesajul cu “Hai România!”.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.