SOCIAL 13 noiembrie 2019

Vouchere de 15.000 de lei pentru persoane cu handicap

de Daniela Luca | 1571 vizualizări

Beneficiarii vor putea achiziționa dispozitive și tehnologii de asistență menite să îi ajute la angajare

În scopul facilitării inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, Guvernul oferă o formă de sprijin pe care aceștia o pot accesa. Astfel, primul pas pe care trebuie să îl facă potențialii beneficiari din județ pentru obținerea voucherului este să se înregistreze la AJOFM Covasna. 

Este de menționat că sunt eligibile pentru a obține acest sprijin persoanele cu dizabilități care nu sunt încadrate în muncă, beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formarea profesională.

Suma de 15.000 de lei va putea fi utilizată pentru achiziția de dispozitive și tehnologii de asistență care să îi ajute pe beneficiari să se angajeze, cum ar fi cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator. 

„Voucherele sunt pentru persoane cu handicap care beneficiază de certificat de handicap și sunt inactivi pe piața muncii, dar nu au calitate de pensionar. Aceste persoane sunt rugate să se înregistreze la noi, pentru că ele având certificate pentru persoane cu handicap sunt înregistrate la autoritatea care gestionează și care emite aceste certificate, dar nu și la noi. În condițiile în care acestea vor căuta să se înregistreze pentru a găsi un loc de muncă, ele pot să beneficieze de acest voucher astfel încât să își crească șansele de integrare pe piața muncii”, a spus directorul executiv AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

„Proiectul prevede activități pentru creșterea angajabilității persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, continuând astfel demersul susținut în vederea asigurării incluziunii sociale și îmbunătățirii calității vieții acestora. O componentă importantă a proiectului implică acordarea tehnologiilor asistive persoanelor cu dizabilități înregistrate la AJOFM în căutarea unui loc de muncă”, se arată pe pagina Agenției Naționale Pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD).

Așadar, pentru obținerea voucherului este nevoie de solicitarea serviciilor de informare și consiliere profesională, a serviciilor de mediere a muncii, formare profesională la AJOFM.

Datele oficiale arată că în Sfântu Gheorghe sunt aproximativ 450 de persoane cu dizabilități, dintre care aproape 50 cu dizabilități locomotorii. Prea puține dintre acestea sunt angajate însă pe piața muncii, motivul fiind faptul că de cele mai multe ori găsirea unui job este o provocare prea mare pentru majoritatea dintre ei. Există totuși și exemple pozitive în județul nostru. Toți cei opt angajați ai magazinul Írisz Shop din Sfântu Gheorghe, situat la intersecția străzilor Ciucului cu Grigore Bălan, sunt persoane cu dizabilități. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.